שתף קטע נבחר
בחירות

חיים אורון

חבר כנסת מטעם יחד והבחירה הדמוקרטית, ממייסדי "שלום עכשיו" ואדריכלי "הבנות ז'נבה". יליד 1940, חבר קיבוץ להב, נשוי ואב לארבעה ילדיפ

חבר הכנסת חיים (ג'ומס) אורון נולד בשנת 1940 בגבעתיים. למד בתיכון חדש בתל אביב ושירת בנח"ל מוצנח. כיום הוא מתגורר וחבר בקיבוץ להב בנגב, נשוי לנילי ואב לארבעה ילדים. אורון נמנה עם מייסדי "שלום עכשיו". בעבר שימש כמזכיר ההנהגה של תנועת השומר הצעיר, היה מזכיר הקיבוץ הארצי, גזבר ההסתדרות, ושר החקלאות ופיתוח הכפר מ- 5.8.1999 עד 24.6.2000. בראשית דרכו היה מחנך ומנהל מפעל. אורון נמנה עם יוזמי ותומכי "הבנות ז'נבה", ופעל רבות לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני ועצירת מעגל האלימות.

 

 

 

פעיל סוציאלי

 

בכנסות קודמות היה חבר בוועדת הכנסת, וועדת הכספים, בוועדה לביקורת המדינה וכיהן בתפקיד יו"ר וועדת האתיקה. אורון הוביל את מאבקי האופוזיציה בהצעות התקציב של ממשלת נתניהו, היה מיוזמי חוק ביטוח

 בריאות ממלכתי והבג"צ לגיוס בחורי ישיבות. במהלך שנות פעילותו בכנסת יזם עשרות חוקים חברתיים וכלכליים, בהם הצעת חוק הגבלת שכר בכירים בשירות הציבורי, ייצוג נשים בדירקטורים של חברות ציבוריות ושוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות.

 

חוקה בהסכמה

 

בכנסת ה- 16 חבר אורון בוועדת הכספים ונחשב לפעיל מרכזי במאבק האופוזיציה כנגד הגזירות הקשות והקיצוצים הנרחבים בחוק ההסדרים ובתקציב 2004. אורון היה זה שחשף וניסה למנוע את ההעברות התקציביות להתנחלויות ולמאחזים הבלתי חוקיים.

 

אורון משמש כיו"ר תת וועדה הבודקת את נזקי הבורות הבולעניים בעין גדי, חבר בוועדה הבודקת את מצבו של בית החולים ביקור חולים בירושלים, וכן חבר בוועדה המיוחדת הפועלת למניעת פיטורי אחיות בתי הספר. ח"כ אורון משתתף מטעם סיעת יחד בדיוני וועדת חוקה לחקיקת חוקה בהסכמה. 

 

חיים אורון נבחר לייצג את הכנסת, יחד עם חברי הכנסת מגלי והבה, אתי לבני ואברהם (בייגה) שוחט, בפרלמנט האירו-ים תיכוני, בו חברים נציגי עשר מדינות ים תיכוניות. מדובר בפרלמנט הפועל לחיזוק הקשרים והאינטרסים המשותפים של מדינות הים-התיכון.

 

הוא מכהן כיו"ר שדולת בריאות הציבור בכנסת, שדולה שהוקמה במטרה למנוע את הפגיעה בשכבות החלשות ובציבור צרכני הבריאות בישראל

 שנחלש בעקבות הקיצוצים הגדולים בתקציב הבריאות. השדולה פועלת, בשיתוף ארגוני רפואה שונים לצמצום הפגיעה הקשה בסל התרופות, במוסדות הגריאטריים, בבתי הספר לאחיות סיעודיות, באחיות בריאות הציבור ולמען קידום הרפואה הציבורית והמונעת בישראל. לאחרונה, צלח מאבקו להשגת תוספת תקציבית של 17 מיליון שקל לשירותי בריאות התלמיד, שעמדו בפני קריסה עקב הקיצוצים בתקציב משרד הבריאות לשנת 2004.

 

למען הגבלת השכר במגזר הציבורי

 

במושב החורף האחרון, העלה אורון מספר הצעות חוק לאישור הכנסת: הצעת חוק האזרחות (תיקון – פטור מתנאים להתאזרחות למשרתים בצה"ל): הצעת חוק זו, הקובעת שכל אדם המשרת בצה"ל או שירות אחר שאושר על ידי שר הביטחון, יקבל אזרחות באופן אוטומטי לאחר שנה וחצי של שירות, אושרה בקריאה טרומית ב-11.2.04. ב-5.5.04 אושר נוסח החוק לקריאה ראשונה בועדת הפנים.

 

הצעת חוק התכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2003 ו-2004) (תיקון – אישור ועדת הכספים): הצעת החוק, שהוגשה בשיתוף עם ח"כ אברהם שוחט, קובעת כי כל התקנות המותקנות על ידי שר האוצר בנוגע לתשלומי עובדים בפנסיה תקציבית ולהסדר קרנות הפנסיה, יועברו לאישורה של ועדת הכספים, בטרם יכנסו התקנות לתוקפן. הצעת החוק אושרה בקריאה טרומית ביום 18.2.2004.

 

הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – גמלת ניידות): הצעת חוק זו מבקשת לתקן את המצב הקיים בו המוסד לביטוח לאומי איננו יכול להעניק הטבות לנכה שעבר את גיל 65 וכך אנשים שהפכו נכים לאחר גיל 65 הופכים לנטל כלכלי על החברה במקום לזכות בהטבה סוציאלית. הצעת החוק קובעת שאדם המוגבל בניידות ומלאו לו 65 שנה יהיה זכאי להטבה סוציאלית והשתתפות בהוצאות ניידות עקב נכותו. הצעת חוק זו אושרה בקריאה טרומית ביום ה-17.12.03. אישורה היה לניצחון הראשון של האופוזיציה בהצבעה על הצעת חוק פרטית בכנסת מתחילת כהונת הכנסת ה-16.

 

 

 

הצעת חוק השכר בשירות הציבורי (הכנסה מירבית): הצעת חוק זו באה להגביל את השכר במגזר הציבורי וקבוע כי השכר המקסימלי לא יעלה על שכרו של נשיא בית המשפט העליון. כמו כן, היא מציעה להגביל בחוק את השכר במגזר הציבורי ולקבוע כי כל מי שמקבל, מעניק או מאשר שכר חורג, עובר עבירה פלילית שעונש מאסר בצידה כמו כן, החוק קובע כי מי שמקבל שכר חורג ישיב את כל הסכום החורג לקופת המדינה, בנוסף לעונש הקבוע בחוק. הצעת החוק עברה קריאה טרומית ב-29.10.2003.

 

הצעת חוק יסוד - זכויות חברתיות: הצעת חוק יסוד זכויות חברתיות הינה לבנת יסוד בפילוסופיה של מדינת הרווחה המודרנית. הצעת החוק באה להבטיח ארבעה עקרונות חברתיים ראשונים במעלה: א. שלכל תושב במדינה תהיינה זכויות חברתיות בסיסיות בהן: הזכות לקיום אנושי ורווחה חברתית, בכפוף למגבלות כלכליות סבירות ובלבד שעקב מגבלות אלו לא ייווצרו במדינה פערים חברתיים שאינם סבירים. ב. זכות ההתאגדות של העובדים שהיא זכות דמוקרטית ובסיסית. ג. זכות השביתה, שהיא לבנת יסוד בזכויות העובדים. ד. עקרון השוויון בעבודה ללא הבדל גזע, לאום, מין ודת. הממשלה התנגדה להצעת החוק והיא לא אושרה בקריאה טרומית ביום ה-31.12.04. הצעת החוק הונחה שוב על שולחן הכנסת.

 

רישום אזרחי של זוגות נשואים

 

במושב הקיץ האחרון פעל אורון לאישור שורת הצעות חוק: הצעת חוק התקשרויות זוגיות (רישום ופירוק): הצעת חוק זו נועדה לאפשר לאנשים להירשם כבני זוג, אם אינם רוצים או יכולים להינשא על פי הדין הדתי. הצעת החוק קובעת גם הליכים מתאימים לפירוק קשר הזוגיות על ידי רשם הזוגיות ובית המשפט. הצעת חוק זו מעגנת מצד אחד, את האפשרות להתקשרות זוגית, על ידי עורך דין או רשם במשרד הפנים (רישום אזרחי), אך מצד שני מצמצת אפשרותו של אדם נשוי להתקשר בזוגיות עם בן זוג חדש במידה ונפגעות זכויותיו של בן זוג קודם, ממנו נפרד אותו אדם פירוד ממושך.

 

הצעת חוק נציבות זכויות אדם: בישראל ניכר חסרונו של גוף ממלכתי ציבורי המופקד על קיום ואכיפה של נורמות וחוקים בתחום זכויות האדם. הצעת חוק זו מבקשת להקים נציבות זכויות אדם שתענה על הצרכים המיוחדים בכל הנוגע לקידום ואכיפה של זכויות אדם במדינת ישראל. תפקידיה של הנציבות יכללו: דווח לממשלה, בחינת התאמה של חקיקה מקומית לאמות מידה בינלאומיות בהגנה על זכויות אדם, חינוך וקידום מודעות לזכויות אדם, טיפול ובירור תלונות על הפרות זכויות אדם ושיתוף פעולה עם גופים בינלאומיים.

 

הצעת חוק האזרחות (תיקון – אזרחות לקרובי חייל): מטרת הצעת החוק היא לאפשר למי שבנו או בתו משרתים בצבא ההגנה לישראל לקבל אזרחות ישראלית מכוח ההתאזרחות, מבלי שיידרשו לקיים את תנאי הוראות סעיף 5(א) לחוק האזרחות ובלבד שהשתקעו בישראל או שיש בדעתם להשתקע בה.

 

הצעת חוק האזרחות (תיקון – מתן אזרחות לקרובי נפגעי איבה): מוצע להעניק אזרחות לקרובים מדרגה ראשונה של נפגעי איבה, על מנת שיוכלו לסעוד את הנפגע ולעזור לו במקום שכספי פיצויים לא יועילו, וכן לאפשר לקרובים השכולים להצטרף למדינת ישראל כאזרחים. הצורך בהצעת חוק זו התעורר עקב צעדים שנעשו לגירוש הורים של נפגעים בפעולות טרור.

 

הצעת חוק הגבלת הפרסומת למוצרי טבק לעישון: הצעת החוק מבקשת לאסור לחלוטין פרסום למוצרי טבק ועישון בעיתונים, כתבי עת ובאינטרנט וזאת במטרה לסייע בצמצום, ככל הניתן, את מספר המעשנים החדשים, שעל פי מחקרים 80 אחוז מהם מתחת לגיל 18, והם קהל היעד של המפרסמים. בנוסף, איגוד הבריאות העולמי העריך כי אחוז המעשנים יפחת בכ-2.5 אחוז בעקבות הגבלת הפרסום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
חיים אורון. שר החקלאות בכנסת ה- 15
צילום: שאול גולן