שתף קטע נבחר

משפחות נפגעי הטרור: אילו היתה גדר, בני לא היה נרצח

במשרד החוץ ומחוצה לו שמעו הורים שכולים של נפגעי טרור את החלטת בית הדין בהאג. שמעו וזעמו: "מתברר שבשביל בית הדין, הזכות לחופש תנועה של הפלסטינים גדולה מזכותנו לחיים", אמר יוסי מנדלביץ', ששכל את בנו בן ה-13 בפיגוע הילדים באוטובוס בחיפה. לדבריו, אם הגדר היתה בנויה אז, בנו יכול היה להיות בין החיים

"המחבל שרצח את בני, קיבל באבו-דיס את חגורת הנפץ. היום כבר יש שם גדר. אין לי ספק שאם הגדר הייתה קיימת כבר אז, לא הייתם מכירים אותי היום, ובני יכול היה להיות בחיים". 

 

זו היתה התגובה להחלטת בית הדין בהאג של יוסי מנדלביץ' (52), אביו של יובל מנדלביץ', שנרצח בפיגוע הילדים בקו 37 בחיפה במארס 2003, בדרכו חזרה מבית הספר, והוא רק בן 13. מנדלביץ' הגיע למשרד החוץ, להאזין להקראת פסק הדין בהאג. מחוץ למשרד החוץ הפגינו באותה שעה קומץ נציגי משפחות נפגעי טרור.  

 

 

יוסי מנדלביץ' אמר ל-ynet: "ציפיתי למידתיות בחוות הדעת, אך מתברר שבשביל בית הדין, הזכות לחופש תנועה של הפלסטינים גדולה מזכותנו לחיים. אינני רוצה להתערב בעניין התוואי. אנחנו מדינה דמוקרטית. אני מקווה שישנו את התוואי היכן שצריך וימשיכו לבנות את הגדר במרץ".

 

מחוץ למשרד החוץ התייצבה מירי אביטן, אמו של אסף אביטן בן ה-15, שנרצח במדרחוב בן-יהודה, בעת שחגג יום הולדת עם חברים בדצמבר 2001. היא שלפה קטעי עיתונות שמציגים את המחבלים המתאבדים שבאו מאבו-דיס: "אוסאמה באכר ונביל חלבייה נכנסו מאבו-דיס, הלכו ברגל לכיכר ציון, והתפוצצו. אם הייתה גדר, אסף ו-11 בני האדם שנרצחו אתו, היו היום בחיים. חוות הדעת של בית הדין עוברת היום לאו"ם, שאמור לדאוג לביטחון העולם, ובמקום זה דואג לביטחון הטרוריסטים".

 

אביטן תקפה גם את החלטת בג"ץ בעניין הגדר: "הוא פתח את הסדק של התערבות בית משפט בנושאי ביטחון, ובית הדין הבינלאומי בהאג רק הרחיב אותו. במקום להעמיד לדין את ערפאת ואת כל הרוצחים, מעמידים לדין את הקורבנות. איזה מין צדק זה בעולם?".  


בית הדין הבינלאומי בהאג
מפגינים ליד הגדר (צילום: איי.פי)

 

מלבד אביטן התייצב להפגין שמואל לנדאו, אב שכול שבנו נהרג, כפי שהוא תיאר זאת, על-ידי "חיילי ברגותי". "בית הדין בהאג רמס את עקרונות הצדק והמוסר והפכם לפארסה. כמה נורא נהיה עולמנו, שבית הדין שהוקם כדי לשפוט את הפושעים הנאצים, שופט כעת את קורבנותיו, המנסים להתגונן מפני פושעי מלחמה חדשים, הרוצחים נשים וילדים באוטובוסים, בדרכים ובבתים", אמר לנדאו.

 

לדבריו, "כמה לא מפתיע שאירופה הממסדית, ששתקה במלחמת העולם השנייה על רצח יהודים ואף הסגירה יהודים שניסו להימלט, שותקת שוב מול רצח יהודים, ושופטת אותם כשהם מנסים להתגונן. במקום להעמיד לדין את ערפאת ואת הטרור הערבי, שופטים את הגדר".

  

ד"ר דוד צנגן, רופא בהדסה שמתמודד זה זמן רב עם קבלת נפגעים מפיגועים, סיפר ל-ynet: "הייתי בהאג עם משפחות נפגעי הטרור, וכשעמדתי עם אחת האמהות השכולות, שהחזיקה את תמונת בנה המת, שאלו אותי שני עיתונאים, בריטי והולנדי, אם אינני חושב שלעמוד עם התמונה זה בבחינת פרובוקציה. הניכור הזה, שביטאה שאלת שני העיתונאים, לדעתי חדר גם לרמת השופטים בהאג. אם הם מבינים שהגדר חוסכת חיים, לא יכול להיות שהם יתעלמו מכך".

 

ד"ר צנגן הוסיף: "השופטים בהאג יודעים שראש הממשלה הולך לפנות יישובים. הם יודעים היטב שהגדר יכולה לזוז. איך ידם לא רעדה כשחתמו על החלטה למנוע את הקמתה?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה
יובל מנדלביץ'. יכול היה לחיות
צילום רפרודוקציה
צילום רפרודוקציה, גלי תיבון
אסף אביטן. נהרג ביום הולדתו
צילום רפרודוקציה, גלי תיבון
צילום: רויטרס
השופטים הכריעו
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הגדר. מצילת חיים
צילום: איי פי
מומלצים