שתף קטע נבחר

בג"ץ חייב את המדינה להגיש נתונים על יישום חוק טל

על פי הצו שהוציא נשיא בית המשפט העליון, המדינה צריכה להעביר את הנתונים בתוך שבועיים. זאת בדיון בעתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון, לביטול החוק המעניק פטור גורף לתלמידי הישיבות ש"תורתם אומנותם"

בג"ץ הורה היום (ד') למדינה בצו על תנאי להגיש בתוך שבועיים נתונים עדכניים על יישום "חוק טל", המסדיר את נושא גיוס בחורי הישיבה לצה"ל. ההוראה ניתנה על ידי נשיא בית המשפט עליון, אהרון ברק, בדיון בעתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון ביולי 2002, לביטול חוק טל.

 

התנועה למען איכות השלטון בישראל ביקשה בעתירתה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין אליעד שרגא, ברק כלב ודוב קרנר, להוציא צו על תנאי המורה לשר הביטחון להימנע מלהעניק דחיית שירות לתלמידי ישיבות, מכוח חוק טל, עד לבירור העתירה.

 

בעתירה נטען כי יש לבטל את החוק, שלמעשה מנציח פטור גורף מגיוס לשירות ביטחון לתלמידי ישיבות שתורתם אומנותם, וזאת "חרף הפגיעה הקשה, הבלתי מידתית, הבלתי שוויונית ובלתי-חוקתית הנגזרת ממנו לזכויות יסוד המוגנות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, וביניהן הפגיעה בחייהם, בגופם, בקניינם ויכולת השתכרותם וכבודם של אותם חלקים בחברה, הנושאים בעול הביטחוני הגובר".

 

עוד נטען כי החוק פוגע פגיעה קשה בעיקרון השוויון, תוך אפליה בין דם לדם ופגיעה בכבוד אדם, ותוך גרימת שסע בחברה בישראל ויצירת תהום בין אזרחי המדינה. תהום זו, לדברי התנועה, מביאה לחוסר נכונותם של הנושאים בנטל להמשיך ולהתגייס לשירות הביטחון באופן המסכן את ביטחונה ויכולת שרידותה של ישראל.

 

עוד ציינה התנועה כי מדינת ישראל מצויה מאז הקמתה במאבק מתמשך על קיומה, ואין היא יכולה להרשות לעצמה את הפגיעה בביטחון הנגרמת כתוצאה מחוק זה. במקרה זה בו פוגע החוק בביטחון המדינה, נטען, יש עילה להכריז על בטלותו ואין הכנסת יכולה להיתלות במעמדה כמחוקק כהצדקה לפגיעה זו.

 

על טופס העתירה חתמו כ-25 אלף איש, מספר העותרים הגבוה ביותר בתולדות המדינה בעתירה אחת.

 

לפי הוראת הנשיא ברק על המדינה להתייחס בתשובתה לכל אחד מהסעיפים שהוגשו בעתירה, ולספק נתונים מפורטים על יישומו של החוק מאז חוקק ועד עתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
צו על תנאי. הנשיא ברק
צילום גלי תיבון
מומלצים