שתף קטע נבחר

שיעור מס' 1: תינוק בא לעולם - מה עושים?

איפה למקם את מיטת התינוק? איך להחליף חיתול? מה להלבישו? איך בדיוק לרחוץ אותו? המדריך המלא לטיפול בתינוק, והפעם: איך מתחילים? כתבה ראשונה בסדרה

עד עכשיו עשיתם קוצ'י מוצ'י לאחיינית או הבאתם צ'ק בברית המילה. כעת, מזל טוב - יש לכם עולל משלכם. הוא בוכה בלי סוף, שותק פתאום, מתעורר באישון ליל, ובשאר הזמן לא מוציא מילה. אושר גדול, אך כל כך הרבה תהיות. בפרקים הבאים, נביא לכם מדריך לטיפול בילד. והפעם – ההתחלה, חלק ראשון.

 

החדר

 

מיטת התינוק צריכה להיות ממוקמת ליד קיר פנימי בבית, ולא שעונה על קיר חיצוני, כיוון שהוא הקר או החם ביותר בבית. הציבו מדחום למדידת הטמפרטורה בחדר. הטמפרטורה המומלצת בחדר: 22 מעלות. אל תחששו להפעיל מזגן בימות הקיץ, אך לא ישירות על התינוק כמובן.

 

אם יש לילד חדר משלו, מומלץ לשים שם גם כורסה נוחה לאם, שעליה היא תוכל לשבת ולהיניק אותו. כדאי שתהיה בחדר מנורת לילה, וכן שיהיו בו שידת החתלה ואביזרי החתלה.

 

החתלה

 

לתינוק שיצא זה עתה מבית החולים מתאימים לרוב חיתולים בגודל New Born. מידת החיתול צריכה להתאים למשקל התינוק. הקפידו שהחיתול לא ילחץ מדי על הירכיים. אם נותרים סימני חיתול על הירכיים, סימן שהוא מהודק מדי.

 

החליפו חיתול לפני כל ארוחה. אם החיתול מלא לאחר הארוחה, או בין הארוחות, אפשר להחליפו, אך היזהרו בהחלפת החיתול לאחר הארוחה, שכן הטילטולים עלולים לגרום לתינוק לפלוט.

 

השכיבו את התינוק על שידה, על מיטת התינוק או על המיטה הזוגית. השגיחו היטב שהתינוק בטוח מנפילה. לאחר פתיחת החיתול המשומש, נקו את העכוז מלמעלה למטה בצמר גפן עם מים פושרים, או במטליות לחות. אצל בנות, פשקו בעדינות את הרגליים, ובדקו שאין שאריות צואה באיבר המין.

 

אין כל צורך להשתמש בסבון לצורך הניקוי. לאחר הניגוב, יבשו את המקום, ורק לאחר הייבוש מרחו שכבה דקה של משחה למניעת גירויים בעכוז התינוק ובצידי המפשעה. אין למרוח את המשחה על איברי המין. כעת, החליפו לחיתול חדש.

 

טיפול בגדם הטבור

 

לאחר הלידה נותר גדם בטבור, אשר אמור להתייבש וליפול. תהליך זה קורה בממוצע בתוך חודש. את הטבור יש לנקות בכל החתלה עם אלקוקסידין, נוזל על בסיס אלכוהול המיוחד לניקוי וחיטוי הטבור.

 

רחצו את התינוק באמבטיה אחת ליום. בגמר האמבטיה יבשו היטב את הטבור, ורק אחר כך נקו אותו באלקוקסידין, כיוון שטבור רקוב מתחיל להדיף ריח לא נעים. נקו את הטבור 5 עד 6 פעמים ביממה, בשבועות הראשונים.

 

גם לאחר נפילת הטבור, המשיכו בחיטויו עד שרופא ילדים או אחות טיפת חלב מורים לכם להפסיק. אם הטבור מדמם מעט, אין צורך להיבהל, המשיכו לחטא. אם הטבור מדיף ריח מסריח, יש להתייעץ מיד עם אחות טיפת חלב או רופא ילדים.

 

הלבשה

 

מומלץ לכבס את הבגדים מהחנות לפני הפעם הראשונה שהתינוק לובש אותם. בחרו בבגד כותנה ולא סינטטי הגורם להזעה. תינוק המשוחרר מבית החולים מולבש בחולצה דקה, ועליה baby grow – בגד המולבש על כל הגוף עם כפתורים או רוכסן מקדימה. אם הילד מזיע, סימן שהגזמתם בכמות השכבות.

 

בימים הראשונים בעונת הקיץ מומלץ להפעיל מזגן בבית, ולהלביש את התינוק בבגדים ארוכים. הטמפרטורה המומלצת בבית: סביב 22 מעלות ולבוש ארוך. חשוב לזכור: חימום יתר מסוכן, ובמקרים קיצוניים עלול לגרום למוות בעריסה.

 

השכבת התינוק

 

השכיבו את התינוק אך ורק על הגב. במהלך היום, אפשר להשכיבו על הבטן לפרקי זמן קצרים בזמן שהוא ער. אין להשאיר את התינוק על בטנו ללא השגחה.

 

בזמן השינה, הקפידו תמיד להשכיבו על הגב, הדבר הוכח במחקרים רבים כמפחית הסיכון למוות בעריסה. הקפידו שראש התינוק אינו מוטה תמיד לאותו צד במשך היום. התינוק לרוב ישנה את הטיית ראשו לעבר מקור הקול בחדר. אם אינו עושה כך, שנו לעתים את הטיית הראש בעדינות אחת למספר שעות, במהלך היום בלבד. בעת השינה, אין צורך לשנות את תנוחת ראשו של התינוק.

 

התינוק אינו זקוק ליותר מגירוי אחד באותו זמן. הוא רואה טוב למרחק של כ-30 ס"מ בחודש הראשון, לפיכך - תוכלו להניח בעריסתו בזמן הערות ספר מפלסטיק ובו ציורים עם צבעים עזים.

 

רחצה

 

רחצו את התינוק באמבטיית תינוקות (ולא באמבטיית מבוגרים כמובן) פעם ביום, מומלץ בערב. הכינו מראש מגבת גדולה, בגדים, סבון רחצה, אלכוהול לניקוי הטבור, משחה להגנת העכוז וחיתול חד פעמי.

 

על המים להיות בגובה מקסימלי של 10 ס"מ, לא יותר. תחילה מלאו אותה במי ברז פושרים, ורק אחר כך במים חמים. בדקו בעזרת טבילת המרפק שלכם במים אם הם לא חמים או קרים מדי. הפשיטו את התינוק והכניסו אותו לאמבטיה. אמהות רבות עוטפות את הילד עם חיתול מבד וכך מכניסות אותו לאמבטיה, אז הוא חש מוגן, במיוחד בימים הראשונים.

 

החזיקו את התינוק בעת הרחצה מתחת לבית השחי, כשראשו מונח על זרועכם, אחרת הוא עלול להחליק באמבטיה. התחילו בפנים, אותם יש לרחוץ במים בלבד. את שאר הגוף רחצו עם מעט סבון, ומיד שטפו במים. אם התינוק נהנה מהאמבטיה, אפשר להשאירו בה עוד כמה דקות. אם הוא בוכה, רצוי להוציאו מיד. משך הרחצה המומלץ: לא יותר מ-5 דקות.

 

הוציאו את התינוק, הניחו על מגבת וספגו את המים. אל תשפשפו את התינוק במגבת. יבשו את הטבור וחטאו אותו עם אלקוקסידין. יבשו את העכוז, מרחו את משחת ההגנה וחתלו בחיתול החד פעמי. כעת הלבישו את התינוק. זה השלב שבו רוב התינוקות מתחילים להיות רעבים, וזה הזמן לתת את הארוחה לפני השינה. לאחר האמבטיה והארוחה, התינוק לרוב יישן מספר שעות, כשהוא רגוע ונינוח. 

 

ייעוץ: דליה ביינר, אחות טיפת חלב, מכבי שרותי בריאות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אחרי האמבטיה, רוב הסיכויים שהוא יהיה רעב
צילום: סי די בנק
את מיטת התינוק יש למקם לייד קיר פנימי של הבית
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים