שתף קטע נבחר

הקהילה היהודית בצרפת: מפחדים שידחפו אותנו החוצה

דברי ראש הממשלה שנשמעו טריוויאליים לאוזניים ישראליות, עוררו סערה ציבורית גדולה בצרפת. העיתונות האשימה את שרון בניסיון להרחיק את צרפת מהסכסןך הישראלי-פלסטיני, דיפלומטים צרפתים טענו שמדברי שרון משתמע שצרפת כיום היא כמו גרמניה של שנות ה-30. עמנואל ויינטרוב, בכיר בארגון הגג של איחוד הקהילות היהודיות בצרפת, מסביר: "היהודים חוששים שאם מישהו מנסה למשוך אותם לישראל, האנטישמים יזדרזו לדחוף אותם מצרפת"

"היהודים בצרפת מפחדים שאם ישראל רוצה למשוך אותם אליה, יהיה גם מי שידחוף אותם החוצה". כך אמר הערב (ב') ל-ynet עמנואל (מנק) ויינטרוב, בן 74, ניצול שואה, חבר הוועד המנהל של ארגון הגג של איחוד הקהילות היהודיות בצרפת.

 

ימים לא קלים עוברים על יהדות צרפת. לפני עשרה ימים התלוננה צעירה במשטרה כי בעת שנסעה עם תינוקה ברכבת פרברים צפונית לפריז, הותקפה על-ידי שישה צעירים מוסלמים חמושים בסכינים, שסברו שהיא יהודיה. לדבריה, התוקפים גזזו את שערה, קרעו את בגדיה, ציירו צלבי קרס על בטנה והפילו את תינוקה לרצפה. לאחר ימים אחדים הודתה כי בדתה את העניין מלבה והיא תועמד לדין

 

גם היחסים בין צרפת לישראל מושפעים מהאירועים. אתמול קרא ראש הממשלה אריאל שרון ליהודי צרפת לעלות לישראל. בתגובה הועבר מסר חריף מפריז, לפיו אין טעם בהמשך התיאומים לקביעת פגישה בין הנשיא ז'אק שיראק לשרון. 

 

ויינטרוב אינו מאשים את ראש הממשלה בסערה שנוצרה בתקשורת הצרפתית והקהילה היהודית בצרפת בעקבות הדברים. לדבריו, יהודי צרפת לא רוצים לעזוב מתוך אילוץ. "מאה שנה אחרי הרצל, אנשים צריכים להבין שאם ראש הממשלה אומר ליהודים 'בואו' , הוא לא מטורף".

 

מה דעתך על התגובה בצרפת על דברי שרון?

 

ויינטרוב: "כולם עצבנים במדינה עצבנית. שרון אמר דברים שאינם יוצאי דופן כשפנה לאחיו בקהילה היהודית. לפני שבועיים הוא אמר שכל יהודי אוקראינה מוכרחים לעלות ארצה. אז מה? הוא ציוני. מה יש? זה עיקר האמונה של הציונות, שיהודים חייבים לעלות".

 

בכל זאת, דבריו עוררו לחץ גדול בקהילה בצרפת.

 

"עשו שערוריה גדולה שלא לצורך. אי אפשר להתכחש לכך שיש פה בעיות. כל יום כמעט יש אירועים. מרגישים את זה גם ילדים להורים לא דתיים. אבל בצרפת יש שישה מיליון מוסלמים ש-90 אחוז הם בסדר. אם רק עשרה אחוז לא בסדר, זה כבר 600 אלף בני אדם".

 

ראש הממשלה דיבר על גל של אנטישמיות פרועה בצרפת. האם אתה מרגיש שהמצב בצרפת קשה יותר מבשאר מדינות אירופה?

 

"המצב אצלנו הוא כמו בבלגיה, האופי של האנטישמיות שם ופה מאוד דומה. עכשיו כמעט כל אירופה עוינת. יש ארצות חדשות באיחוד האירופי, כמו פולין, שכרגע לא כל כך עוינות, אבל עכשיו כשהן נכנסות לאיחוד, אני מאוד חושש שגם הן 'יחטפו את המחלה'".

  

האם הצעירה שבדתה סיפור של התעללות על רקע אנטישמי גרמה לכם נזק גדול?

 

"היא בהחלט גרמה נזק, כי עכשיו אנשים, בעיקר ערבים, רואים כבדיה את כל מה שמספרים על פגיעה ביהודים. זה גרם להטלת ספק באירועים אנטישמיים שבאמת קורים כאן מדי יום. יש תוצאה נוספת: ערבים ותומכיהם קוראים ליהודים להתנצל על מה שאמרו עליהם. בית הדין צריך לתת החלטה בעניין שלה בעוד שבוע. אני מאוד מקווה שהיא לא תקבל מאסר וקנס כי לדעתי, מה שהיא צריכה זה טיפול פסיכיאטרי".

 

בצרפת יש סערה תקשורתית. בין היתר, העיתון "לה מונד" שטוען שיש ניסיון של שרון לדחוק לשוליים את צרפת ואירופה ולהרחיק אותן מהסכסוך הישראלי-פלסטיני. ב"לה פיגרו" טוענים ששרון הטיח עלבון בצרפת ודוחק ביהודים לברוח מהאנטישמיות. מדוע לדעתך זה קורה?

 

"האווירה מאוד לא טובה. בדרך כלל יש אנטי לארה"ב, שהולך חזק עם אנטישמיות. ישראל תמיד נתפסת אשמה בכל מה שקורה. יש פה דור של צעירים מהגרים שלא עברו אינטגרציה טובה ואחוז גבוה מהם מובטל, אז מבחינתם מי אשם? כמובן שהיהודים. אני יושב עכשיו בבית קפה ברובע ה-16. פה אין אנטישמיות. אבל 10 קילומטר מכאן זה כמעט רמאללה. היהודים גרים בפרברים כי שם יותר זול. שם, מי שרואים את עצמם כקולגות של הפלסטינים, רוצים לעשות מה שהם רואים בטלוויזיה את הפלסטינים עושים - זורקים אבנים. אין טנקים אבל יש יהודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רכבת הפרברים. הסיפור היה בדוי
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
חילול מציבות יהודיות בצרפת
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אין טעם לפגישה. הנשיא שיראק
צילום: איי פי
מומלצים