שתף קטע נבחר

ביקורת: מדינה על המשקל - הדיאטה של רפי גינת

חיכינו עד לסוף, ועדיין לא התרשמנו. תוכניתו של רפי גינת, "מדינה על המשקל", מספקת את הסחורה על פי הרייטינג, אבל לגמרי לא מועילה לאלו שרוצים ללמוד ממנה איך לרדת במשקל. הדיאטנית שלנו מסכמת - השיטה מסוכנת. כתבה ראשונה על דיאטות בטלוויזיה

כבר חודשיים וחצי שתדירות תנועות הלעיסה היומיות של "האח הגדול הטלוויזיוני", רפי גינת ירדו למינימום. בעוד חודשיים וחצי, רבים לא יזכרו כבר את מסדר השמנים שאיגד סביבו, את הטיפים, ההמלצות והכתבות שליוו את תוכניתו "מדינה על המשקל". מה שכן יזכרו, הוא את מספר המזל, או ביש-המזל שנגזר על גינת וחבורתו: 550 קלוריות ביום. ביום שלישי ישודר הפרק האחרון בתוכניתו, ועל אף הערך הקלורי הנמוך (והמסוכן, ועל כך – בהמשך), גינת עדיין תופס את מירב האינצ'ים על המרקע שלכם.

 

מאחורי תזונתו של גינת, עומד הדיאטן הקליני (על פי הפקת התוכנית) צחי כנען, שתפר לגינת ועמיתיו תפריט המעורר מחלוקות רבות. בטווח הארוך, יאמרו הדיאטנים המבקרים, יעטו על עצמם גינת וחבורתו שוב את שכבות השומן, שעה שהצליחו לבטל במחי יד את מירב הדיספלינות המדעיות הכרוכות בדיאטה עם קבלות.

 

"אני מברכת על זה שנושא ההשמנה שהוא בעיה בריאותית קשה כל כך, הוצף לסדר היום הישראלי", אומרת אירית פורז, הדיאטנית הראשית של מרכז שניידר לרפואת ילדים ושירותי בריאות כללית, "במדינות בעולם כבר נערכים לכל מיני תוכניות ברמה לאומית, והבעיה אצלנו הפכה לפופולרית, אך תוכניתו של גינת היא שואו, ולא יותר".

  

- מה הבעיה המרכזית בתוכנית?

 

פורז: "יש לי בעיה מאוד קשה, כשמעבירים מסר לאומה ש-550 קלוריות יומיות זה טוב. זו לא דיאטה, אלא הרעבה. כדי שנתרגם את זה לחיי היום יום, יהודים בגטאות אכלו 550 קלוריות ליום".

 

- אבל גירעון קלורי זה טוב, לא?

 

פורז: "בדיאטה אכן צריך להיות כל הזמן בגירעון קלורי,אבל כשאתה יוצר גירעון כל כך גדול, נוצרת בעיה חמורה. ככל שאתה עושה דיאטה מחמירה יותר, כך הגוף מנסה יותר להתייעל מצדו. בעצם, היום אנחנו תוצר של אבולוציה של שנים של חסר של מזון, והגוף שלנו מקודד לשמירת אנרגיה לימים קשים. המנגנונים של להפוך עודף קלוריות מיד לשומן, הם מנגנונים של אבולוציה, ומאז מלחמת העולם השניה, כולנו עוברים אבולוציה הפוכה: אותם דרכים ששירתו אותנו אז, הם היום לנו לרועץ וקשה לנו להיפטר מהעודפים. ולכן, כשנותנים לגוף פתאום חסך קלורי כל כך גדול, הגוף מנסה מאוד להתייעל ולהסתפק בפחות. הוא מפחית את קצב חילוף החומרים, הוא מפנה פחות אנרגיה לתהליכי חיים. ככל שאתה עושה את זה יותר דרמטית הגוף מנסה יותר להתייעל. הבעיה היא שכבר אחרי שבועיים, הורידו אותו ל-400 קלוריות שזה 5 פרוסות לחם בלי כלום. כמה זמן אפשר לחיות על זה?"

 

- אבל הוא הביא קבלות וירד במשקל.

 

פורז: "בשבועיים הראשונים הוא ירד 10 ק"ג, זו ירידה במשקל אך לא שריפת שומן: מתוך אותו מנגנון שהגוף לא נוגע ברזרבות עד כי כלו כל הקיצים, הגוף מפריש נוזלים. לאף אחד מאיתנו אין עודף נוזלים בגוף, אלא אם כן אנו חולים באי ספיקת לב או אי ספיקת כליות. וכשהירידה הדרמטית הזו נעשית ברקמת השריר, היא נעשית גם בשריר הלב, בשריר הסרעפת, בשרירי השלד, בשרירי הנשימה, וכשהאדם אחר כך עולה במשקל, לא תמיד הגוף משחזר את כל רקמת השריר. וזה מביא אותנו לנושא של דיאטת יו-יו, גינת העיד שזה התהליך שהוא עבר. בכל פעם שיורדים במשקל, יש צמצום של רקמת שריר ואחר כך שריפת שומן, ולאורך זמן, כתוצאה מתהליך היו-יו, מגיעים למצב שיש פחות שריר ויותר שומן בגוף, השריר לא משחזר את עצמו. וכשמעלים מישהו על דיאטה של 400 קלוריות, אין סיכוי שהוא יעשה שינוי באורח החיים שלו, זה תפריט ידוע מראש ליו-יו, והספרות המקצועית מורה לנו לתת לאדם כלים לעשות את השינויים בחייו ולשמר אותם לאורך זמן. אי אפשר לעשות חינוך לרזות ב-400 קלוריות, אלא רק להרעיב אותו ולקוות שישרוד את זה. כך שברמה מקצועית אני מאוד לא מסכימה עם מה שקרה שם".

  

- גינת הצהיר שהוא עושה דיאטה בלי פעילות גופנית. אולי התפריט שהוא קיבל מותאם לכך?

 

פורז: "בתוכנית רצה שם כיתובית, ששעת הליכה שורפת 200 קלוריות, אבל המטרה העיקרית היא בניית רקמת שריר, שבמנוחה שורפת פי 70 אנרגיה בהשוואה לרקמת שומן. כדי להצליח בירידה במשקל חשוב שיהיה לי הרבה יותר שריר ופחות שומן. ופה עשו הפוך: הוא גם לא עושה פעילות גופנית, והוא גם איבד רקמת שריר, כך שהוא עוד יותר יתקשה לשמור על משקל סביר".

 

- ומה על אלה שלא אוהבים פעילות גופנית, האם נגזר עליהם להימנע מהרזייה?

 

פורז: "פעילות גופנית לא רק טובה להרזיה, אלא גם מטפלת במגיפת ה'דיאביסיטי" שזו השמנה וסוכרת, שהולכות יחד. הפעילות הגופנית גם משפרת דימוי עצמי ומצב רוח בגלל הפרשת אנדורפינים, וכולם מאוד חשובים בתהליך הירידה במשקל. זו טעות להגיד אני הולך לעשות דיאטה בלי פעילות גופנית. אתה לא חייב לאהוב אותה, אבל יש מיליון ואחד סוגים של פעילויות גופניות -  אישית, קבוצתית, עם מכשירים, בלי מכשירים, תחרותי, לא תחרותי. רק תבחר".

 

- על פי הפרומו לתוכנית, התגובות היו חיוביות ואנשים באו להישקל. אולי בכל זאת התוכנית עשתה מהפך?

 

פורז: "מבחינת המסר לאומה, אנשים חושבים עכשיו שאם גינת אוכל 550 קלוריות ליום, אז אולי 400 קלוריות ליום יעזרו יותר לדיאטה. ואז אנו מחישים את האספקטים של דיאטות קיצוניות ומעלים את הסיכון להפרעות אכילה. אנחנו יודעים מהספרות שאנחנו במקום ראשון בעולם בנערות שעושות דיאטה ולא מרוצות מהמראה שלהן. שים את שתי הקצוות האלה, וקבל ניגוד גמור לכל המסרים הבריאותיים של ארגון הבריאות העולמי, משרד הבריאות ומומחים בעולם".

 

- דוברת "רשת", מיכל קיזלשטיין, האם 550 קלוריות ליום הן אכן הפתרון?

 

קיזלשטיין: "מהפקת התוכנית נמסר שהדיאטה של רפי נעשית בפיקוח רפואי ובפיקוח דיאטני צמוד. בפרק האחרון, שישודר ביום שלישי, רפי מפרט בדיוק את מהלך הדיאטה שלו, וכמובן כל הפרק מתרכז במה היא הדיאטה הנכונה, והטובה על פי כל המומחים בתחום".

 

- שאלת השאלות: גלי לנו כמה הוא ירד?

 

קיזלשטיין: "רפי לא רצה לגלות גם לי, אבל הוא ירד הרבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תמיר בר גיג
550 קלוריות מסוכנות. רפי גינת
צילום: תמיר בר גיג
צילום: תומריקו
"זו לא דיאטה, זו הרעבה". הדיאטנית אירית פורז
צילום: תומריקו
ד"ר רק שאלה
מומלצים