שתף קטע נבחר
צילום: אפי שריר

בראש העין וקריית גת לא יתקיימו לוויות, לשכת שרון מתערבת

עובדי המועצות הדתיות לא מקבלים משכורות מזה חודשים. כעת הם נוקטים בצעד קיצוני: אין הלוויות ושירותי דת. משפחות הנפטרים חסרות אונים ומתחננות בפני העובדים: "אי אפשר להשאיר ככה את המתה. היא תסריח. תעזרו לנו לקבור אותה". גם העובדים אובדי עצות: "נכון שמדובר בחילול כבוד המת, אבל עם כבוד המת לא הולכים למכולת". משרד ראש הממשלה הבטיח בעקבות הפרסום ב-ynet: נעביר שתי משכורות לעובדים

כשבועיים לאחר שבחצור הגלילית הפסיקו זמנית לקבור מתים, הודיעו היום (א') גם עובדי המועצות הדתיות בקרית גת וראש העין כי לא יקיימו הלוויות. העובדים לא מקבלים משכורות מזה חודשים וכעת הם נוקטים בצעד הקיצוני: אין הלוויות ושירותי דת אחרים. בעקבות הפרסום ב-ynet, התערב משרד ראש הממשלה.

 

ממשרד ראש הממשלה טילפנו למועצה הדתית בקריית גת והבטיחו להזרים ביומיים הקרובים שתי משכורות מתוך הארבע החסרות. בתמורה הבטיח רב העיר האשכנזי, משה הבלין, להעביר את גופת הנפטרת מביתה לחדר הקירור שבבית העלמין בעיר, ואמר כי קבורת שלושת הנפטרים תיערך בשעות הערב המאוחרות. יו"ר ועד העובדים של המועצה הדתית הודיע כי אם בתוך יום יומיים לא ישתנה המצב, הקבורה תופסק שוב.  

 

 

משפחות הנפטרים חסרות אונים: "אי אפשר להשאיר ככה את הגופות בחום הזה" . בני משפחות משאירים את גופות יקיריהן בבית, באין מי שיטפל בסידורי הקבורה. אולם גם עובדי המועצות, שחלקם לא קיבלו שכר מלא כבר שנה וחצי, מצהירים: "נכון שמדובר בחילול כבוד המת, אולם עם כבוד המת לא הולכים למכולת, אלא עם כבוד החי. נראה שאין יותר כבוד לחיים במדינת ישראל".

 

המשפחות: הגופות נשארות בבית, ללא קירור


שביתת מועצות דתיות
אילוסטרציה: אפי שריר

 

רחל בוגורוד, בת 81, נפטרה הלילה בביתה שבקרית גת. בני המשפחה המודאגים מחפשים פתרון לאור השבתת שירותי הדת והקבורות במועצה הדתית. בוגורוד, רופאת ילדים במקצועה, שעלתה לארץ לפני 14 שנה מרוסיה, חלתה בסרטן הריאות לפני כשנה ושוחררה ביום שישי מבית החולים לביתה.

 

"אם היא היתה מתה בבית החולים היה עדיף לנו", אמר בתה, אירנה קוגן. בבית המנוחה הדליקו בני המשפחה את המזגן בשיא העוצמה, כדי לעכב עד כמה שאפשר את תהליך רקבון הגופה. "ובכל זאת, בחוץ יש למעלה מ-30 מעלות, ואי אפשר להשאיר אותה ככה, היא תסריח. תעזרו לנו לקבור אותה".

 

גם ד"ר גינאדי כהן, רופא שיניים בשירות קבע, דורש שלסבתו, שמחה זואניה-כהן, שנפטרה ביום שישי בגיל 77, תתקיים הלוויה מכובדת. כהן הגיע לבניין המועצה הדתית בעיר ודרש פתרון.

 

"סבתי נפטרה כבר ביום שישי בלילה, וממוצאי שבת ועד עכשיו לא הצלחנו להביא אותה לקבורה. אני לא זז מכאן עד שימצאו דרך מכובדת לקבור את סבתי. אפילו כבוד אחרון לא מגיע? הלכתי לעיריה, ושם אמרו לי: 'תקברו את סבתא לבד'. זה לא מקובל עלי. אני לא איש שעושה בלגן, אבל כנראה שלא תהיה ברירה. העצבים שלי כבר הגיעו לקצה גבול היכולת".

 

מצוקה בשל פירוק המועצות ובעיית הרשויות המקומיות

 

רוב המועצות הדתיות בארץ פוזרו בשל סיום כהונתן וחידוש הרכבי המועצות הדתיות נתון כיום בידי משרד ראש הממשלה. נוצר מצב אבסורדי, שבו גם אם יש למועצה הדתית כסף כדי לשלם לעובדים את שכרם, לא היה מי שיחתום על הוצאת הכספים, שכן ראשי המועצות חדלו מכהונתם, על פי חוק, ב-1 במאי השנה. רק לאחרונה הוסדר עניין זה על-ידי החלטת משרד ראש הממשלה, שמזכירי המועצות יקבלו זכות חתימה כדי להזרים את שכר העובדים.

 

אולם, בזאת לא תמה המצוקה, שכן המועצות הדתיות, שתקציבן מגיע 60% מהרשויות המקומיות ו-40% ממשרד הדתות, מתקשות לקבל את החלק של הרשויות המקומיות, שנמצאות ברובן בקשיים כלכליים.

 

עובדי המועצות הדתיות החליטו לנקוט בצעד הקיצוני הזה, למרות הבעיה ההלכתית הנובעת מדחיית הקבורה.

 

קרית גת: ללא משכורות המצב בלתי נסבל

 

יו"ר ועד עובדי המועצה הדתית בקרית גת, ויקי ביליה, אמרה שהעובדים לא קיבלו משכורת כבר ארבעה חודשים. "אי אפשר לשבת יותר בחיבוק ידיים. שמשפחות הנפטרים יתקשרו לממונים על המועצות הדתיות, וישאלו אותם את השאלות הקשות. לנו נמאס שלא מתייחסים אלינו".

 

במועצה יש כיום 20 עובדים, ומספר דומה של גימלאים. ישראל גיסרי, עובד חברה קדישא בקרית גת אובד עצות. "ניתקו לי את המים בבית, והמשכנתה כבר אינה משולמת שלושה חודשים. הבנק מאיים למכור את הבית. אני מקבל שכר מינימום, וגם ככה אני בבעיה. כשלא מקבלים משכורת, המצב בלתי נסבל. מפסח לא ראינו משכורות בחשבון הבנק שלנו".

 

מזכיר המועצה הדתית בקריית גת, דוד משאלי, המשמש גם יו"ר ועד המועצות הדתיות הארצי, אמר שביום חמישי דחה בג"ץ את העתירה שהגישו 18 ראשי מועצות דתיות בארץ על העובדה שלא מגדילים את תקציב המועצות הדתיות. העתירה נדחתה רק בשל שראשי המועצות שהגישו אותה, אינם מכהנים עוד. כעת ישוב הדיון בהלנת השכר לבית הדין האזורי הארצי.

 

ראש העין: לא יכולים להחזיק מעמד יותר 

 

גם בראש העין מושבתים כל שירותי הדת, הכוללים קבורה, רישום נישואים, השגחת כשרות ומקוואות. 15 עובדי המועצה הדתית לא קיבלו משכורות כבר שנה וחצי, מאז פברואר 2003.

 

יו"ר ועד העובדים, עזרא רצון, אמר: "במקרה של נפטרים, נלך עם המשפחה לבית העלמין ונראה להם היכן אפשר לקבור את המת. את השאר הם יצטרכו לעשות לבד".

 

רצון אמר עוד: "אי אפשר לחיות ככה. אנחנו כבר חודשים חיים מהלוואות ושוברים תוכניות חיסכון. אי אפשר לתפקד רק ממשכורת שמביאה האשה. בגלל המצב הזה, לפני מספר חודשים נפטר מהתקף לב רשם הנישואים במועצה. הוא לא יכול היה להחזיק מעמד יותר בלי משכורות, כשהיה צריך לחתן את שני ילדיו".

 

בראש העין אומרים כי רק צעד כזה של הפסקת שירותי הקבורה יגרום למאבק לתפוס תאוצה, וכי העובדים ינסו למנוע ממתנדבים להחליף אותם בעריכה הלוויות. "בשביתות הקודמות ביקשנו ממשפחות הנפטרים שיבואו לקראתנו כדי להפעיל לחץ ולפתור אחת ולתמיד את הבעיה. אבל זה לא עזר, והם לא הסכימו. עכשיו אנחנו צריכים לעשות את זה ומקווים שהמשפחות הבינו את ההסברים שלנו, שאי אפשר לחיות ולעבוד כבר שנה וחצי ללא משכורות".

 

במשרדי המועצה הדתית בראש העין גם הטלפונים מנותקים כבר חודשים בשל החובות. "גם דלק למקוואות אין לנו כסף. הזרימו לנו 400 אלף שקל, אבל זה לא עזר, זה לא מספיק אפילו לשתי משכורות. יש עובדים שאפילו מבקשים שיפטרו אותם, אך אף אחד לא עושה את זה. אני יו"ר ועד העובדים, אבל אין בכלל עובדים, כי אף אחד לא רוצה לבוא לעבודה".


פורסם לראשונה 01/08/2004 13:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"המשפחות יכולות לקבור בעצמן" (ארכיון)
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: גלי תיבון
אין הלוויות, אין שירותי דת (ארכיון)
צילום: גלי תיבון
מומלצים