שתף קטע נבחר

אלמוגים: הבעיה האמיתית

הוויכוח על קריסת או התאוששות השונית באילת נמשך, אבל ברחבי העולם מודאגים דווקא משינויי האקלים, ומכך שאין לאדם יכולת לשנות את המצב

דומה שהדיון המתמשך על עתיד שוניות האלמוגים במפרץ אילת לאור נוכחות "חוות הדגים" במקום מחייב התייחסות יותר רחבה. בשנים האחרונות יותר ויותר גופי-מחקר, חובבי טבע ומשמרי סביבה ימית מוטרדים מהרס האלמוגים ברחבי העולם, ולאו דווקא מעודף נוטריינטים או זיהומים אפשריים מביוב או פוספטים, כפי שמצטייר בקונפליקט באילת.

 

שינוי אקלים גלובליים

 

הסיבה האמיתית לבעיות האלמוגים היא, לדעת מיטב המדענים בתחום, שינויי אקלים גלובליים ועליית הטמפרטורות שגרמה לקריסת האלמוגים. התופעה כונתה זה מכבר "הלבנה" (Bleaching). כך כותבת הביולוגית הימית הלן יאפ (Yap) מ"המכון ללימודי הים" באוניברסיטת הפיליפינים.

 

"החדשות הרעות הן: האדם אינו יכול לעשות הרבה לשינוי תמונת המצב", דהיינו: אינו מסוגל לזרז את התחדשות האלמוגים בטבע. לעומת זאת, "החדשות הטובות: למרות הגישה הפסימית, הביולוגים הימיים בעולם מופתעים נוכח העובדה כי האלמוגים מתחדשים ספונטנית במהירות גדולה מן הצפוי".

 

פריצת דרך

 

יאפ ציינה כי באזורים שונים בעולם בהם דיווחו על שיעור תמותה של כ-90% מרקמות האלמוגים, מצטיירת לעין התאוששות ניכרת בתוך מספר חודשים, ולדעתה יכולת הישרדותם של אלמוגים טרם נחקרה כיאות. ייתכן שמחקרם של שי שפיר (גליליאו 70), ד"ר ברוך (בוקי) רינקביץ ועמיתיהם למחקר במפרץ אילת עשוי להוות פריצת-דרך בהבנת הגורמים המסייעים לשונית להתאושש.

 

יתרה מזאת, בדיווח אחר על "הלבנת" אלמוגים במים הטריטוריאליים של ארצות הברית, שנערך כמעט ברציפות בין השנים 1876 ל-1979 - צויינו בקרבת סמואה האמריקנית רק שלושה אירועי "הלבנה", בעוד שבין השנים 1980 ל-1992 בלבד, גדל מספרם לכ-60!!! הסיבות לכל אלה אינן ידועות די הצורך.

 

פטריות זרם הסילון

 

הועלתה השערה מרתקת – שאמנם כרגע שנויה בחלוקת – שלפיה פטריות הנישאות בסופות האבק הטרנס-סהריות העולות ל"זרם הסילון", מורידות חלקיקי אבק נגוע בפטריות הן על יערות הגשם המשווניים באגן האמזונס והן באיים הקריביים, ושאולי זהו הגורם לתמותת האלמוגים המאסיבית; אין ספק שיש מקום למחקר נוסף בנדון.

 

ההשערה הרווחת, על-פי כתבי העת המדעיים היוקרתיים ביותר, היא שהגורמים העיקריים התורמים לקריסת האלמוגים בעולם, הם: א. התחממות של כדור הארץ לטווח הקצר, ב. ובהקשר לכך – העלייה השנתית בגובה פני האוקיינוסים בגין ההפשרה המואצת של קרחונים באזורי הקטבים ובהרים גבוהים, ג. הגידול המובהק בתדירות אירועי "אל-ניניו" בשנים האחרונות, שהם הגורמים העיקריים למצב המחמיר.

 

אזורים מוגנים

 

לטענת החוקרים והביולוגים הימיים, יש לקדם להזדרז ולהכריז על אזורים מוגנים חדשים של שוניות האלמוגים ברחבי העולם כולו, ויש לקדם את צמצום השימוש התעשייתי בגזים המבוססים על פחמן דוגמת מתאן, פחמן דו-חמצני, פליטת ושרפת תוצרי דלק מאובנים (כגון, נפט, וכדומה) ועוד, והמזהמים את האטמוספירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלמוגים: בעית האקלים
צילום: לע"מ
מומלצים