פרופ' מל רוזנברג
הקשר בין הריח לאהבה
אפילו קדמונינו ידעו עד כמה הריח חשוב לאהבה. כבר במצרים העתיקה ייצרו בשמים, ואילו בתלמוד ריח פה נחשב עילה מספקת לגירושין.
הפרשת חומרים מייצרי ריח הוא מנגנון שמשותף לכל האנשים. יש סברה שגברים מפרישים נגזרת אחת של סטרואיד, ונשים מפרישות נגזרת אחרת, אבל בשני המקרים מדובר על פרומון-על. פרומון היא מולקולה שמפריש יצור חי דרך השתן או דרך העור, שמשפיע על התנהגות חבריו למין הביולוגי – בין אם על הג'נדר הנגדי, למטרות משיכה-הזדווגות-רבייה, בין אם למטרות אחרות (אצל נשים, למשל, כנראה שהפרומונים גורמים לסינכרון המחזור החודשי בין נשים ששוהות הרבה זמן ביחד, באותו בית או משרד. ריח גוף של תינוק, לעומת זאת, מכיל פרומונים, שנובעים גם מהחלב, ומשפיעים על אורך המחזור של האשה). אצל חיות הפרומונים משפיעים על הייחום. אצל האדם, הריח הוא משני ביחס לחושים אחרים, ובפרט לראיה.
באינטרנט מוכרים בשמים עם פרומונים, שאמורים לייצר משיכה של הצד השני. אבל נשים לאו דווקא מעדיפות גבר גברי שמפריש מקסימום פרומון, לכן לא ברור כיצד ניתן לדעת האם הבושם עובד או מזיק (א סתם חסר ערך).
הפרומונים הם המולקולות הספציפיות למשיכה, אבל בנוסף האדם מפריש כל מיני מולקולות שמייצרות ריח – מהקרקפת, מהצוואר, מבית השחי, מהמפשעה, מהעור. הפרשות הריח נוצרות מהחיידקים שיושבים על הזיעה. השוני נובע מההבדלים בין רכיבי הזיעה, ובין סוגי החיידקים, כמו גם בגלל גנטיקה, אכילה, בריאות. רבות ממולקולות הריח אינן ידועות, אבל הן נותנות את המרקם הייחודי הספציפי לכל אדם. למעשה, אין 2 בני אדם עם אותו ריח – דבר שניתן לבדוק באמצעות כלבי גישוש, המסוגלים להבדיל אפילו בין אחים. במחקר שנעשה, נשים זיהו לפי הריח מיהי חולצת בן-זוגם מתוך 20 חולצות (חולצות לבנות, פשוטות, שנלבשו על גוף בן זוגן בלי ריחות זרים).
מחקרים מוכיחים כי בעלי חיים בוחרים בן זוג להזדווגות לפי הריח שלו: כאשר מרחו ריח של עכברה נחשקת על עכברה אחרת, לא נחשקת, הפכה היא לנחשקת בעיני אותו זכר. הריח מספר על המערך הגנטי של בן הזוג. המטרה: לייצר אצל הצאצאים מערכת חיסון חזקה ככל האפשר, באמצעות בחירת צד שני עם מערכת גנטית משלימה - לא דומה מדי, לא שונה.
קיים מחקר שטוען שגם אצל בני אדם הריח קובע התאמה גנטית. חומר שנקרא MHC שמשחררת המערכת החיסונית, ושאנחנו קולטים באופן לא מודע. יש טענה של wedekind השוויצרי, שמכיוון שמערכת חיסונית מגוונת עדיפה לילדים, נעדיף חומרים שיוצאים ממערכת חיסונית שונה משלנו.
במובן הזה, זה שאנחנו שמים דאודורנטים ואנטיפרספירנטים, וגם בשמים ואפטרשייב, משבש את היכולת שלנו להימשך ל- ולבחור את- האדם הנכון. אנשים התחילו להתבייש בריחות שלהם כמו שהפסיקו ללכת ערומים, כדי להסוות מיניות.
תעשיית הבושם: כיום סינתטיים, מיוצרים מנפט! במקור יוצרו מאיברי מין של צמחים (פרחים) ואברי ריח של חיות (אשכי איילים, למשל). למה הפרחים, שמעונינים למשוך דבורים וחרקים, מושכים גם בני אדם? ולמה המושק שנועד לגרות איילות פועל גם עלינו? כנראה כי יש חפיפה בגנטיקה, משהו שמשותף לנו ולדבורה, לנו ולאיילה.
הריחות אינם מיוצרים ע"י חברות הבושם הממותגות, אלא ע"י חברות שמתמחות בכך. החברות האלה עושות אנאליזה לריחות גוף וריחות של תינוקות, ומשחזרות את ההצלחה. הן מכינות את התרכיזים לכולם, כולל הבישום לאבקות כביסה וכו'. כשחברת בושם רוצה להשיק בושם חדש, היא עושה מכרז בין כמה חברות כאלה, ובוחרת.
פרופ' מל רוזנברג התארח בתכנית מספר 119