שתף קטע נבחר

מנהרות רפיח נהרסות - אבל ההברחות בעליה חדה

הרס המנהרות לא עצר את הברחות הנשק, הסמים ונערות הליווי: המבריחים פשוט נדדו לרצועת הגבול הארוכה בדרום הארץ ובמזרחה. מפקד מג"ב רמון, ניצב-משנה רוני אוחנה, שבע רצון מפעילות אנשיו, שבעזרת חידושים טכנולוגיים והכרה טובה של השטח, החרימו עשרות כלי-נשק. אבל הוא מודה: יש גם הרבה שלא נתפס, וגם המבריחים מסיני השתפרו. האיום החדש: היתקלות עם החמושים שבהם. ראיון

עוד ועוד מנהרות מאותרות ומפוצצות ברפיח, אבל הנשק לא מפסיק לזרום - דרך קו הגבול הארוך בדרום הארץ ובמזרחה. לוחמי מג"ב רמון, שקיבלו את האחריות בגבול ישראל-מצרים, חשים היטב בעליה החדה בתחום הברחות הנשק, הסמים ונערות הליווי. החשש החדש הוא היתקלות ירי.

 

"המבריחים חמושים עכשיו, שלא כבעבר", אומר בראיון ל-ynet מפקד היחידה, ניצב-משנה רוני אוחנה. "בהחלט עלול להיווצר מצב שתהיה היתקלות על רקע פלילי בין כוחותינו לבין מבריחים מצרים".

 

מתחילת השנה הספיקו אנשיו של אוחנה להחרים כשישה טונות של מריחואנה, קרוב ל-30 טונות טבק ואמצעי לחימה רבים, כגון מטולי רקטות אר-פי-ג'י, רובי קלאצ'ניקוב, פגזים ותחמושת. בנוסף, נתפסו עשרות פועלים זרים ונערות ליווי, שהוברחו דרך הגבול. "עם כמות התפיסות האלה, אני מניח שיש גם חלק ניכר שעבר מבלי שתפסנו", אומר מפקד היחידה.  


נשק  גבול מצרים
 

מה השתנה בשנה זו?

 

"קודם כל, שילשנו את כמות התפיסות, הודות להיכרות עם השטח, חקירות ועוד. ניתן לומר שהצלחנו לממש את האחריות על הגזרה כאן. נזקי המבריחים והאוכלוסייה העבריינית בארץ, שמזמינה את הסחורות ומקבלת אותן, נאמדים במאות מיליונים.

 

"הוספנו גם דברים נוספים, כמו יכולות טכנולוגיות מתקדמות והעמקת האחיזה בקרקע מבחינה מודיעינית. זה מגיע לידי כך שאני יודע כי אמורה להתבצע הברחה ביום מסוים, בשעה מסוימת, בנקודה מסוימת על הגבול, ויכול אף להצביע על אופי ההברחה ומי אמור לקבלה בארץ. אבל צריך לזכור שבדיוק כמו שהלוחמים שלנו הספיקו ללמוד את נתיבי ההברחה ושיטות העבודה, ישנה למידה גם בצד השני.  

 

"בצד המצרי, תמונת המצב היא כזו שהם הבינו שיותר ויותר מבריחים שנתפסים, נכלאים בבתי הכלא בארץ. השבטים הבדואים שפזורים על הגבול ועוסקים בהברחות יודעים שהיום יותר מתמיד, ישנו סיכון גבוה יותר להיתפס, אז הם יוצאים ומביאים מבריחים ממקומות אחרים".

 

מאיפה למשל?

 

"הם נוסעים אל עומק סיני, לאזור אל-עריש ואיסמעיליה, ששם לא מכירים את אופי הפעילות שמתבצעת לאורך קו הגבול. עכשיו, בגלל האבטלה שקיימת שם ועומק העוני, כנגד סכום שנע סביב המאה שקלים, אומרים להם, 'בואו תעבירו שק מריחואנה או נשק, תחזרו ותקבלו את התשלום'.

 


נשק  גבול מצרים

 

"תמורת הסכום הזה, הסבל צריך להעמיס על גבו שק של 30-40 ק"ג מריחואנה ולחצות את קו הגבול. הוא מוכן לקחת את הסיכון. יש להם ללכת 3-4 ק"מ יחד עם מוביל שמכיר את השטח לטובת הנושא. לפעמים הם נכנסים ויוצאים באותו הלילה, לפעמים ישנה שהיה של לילה או שניים בשטח".

 

אז זה שטח הפקר?

 

"עד הגבול אין להם שום בעיה. יתרה מזו, דבר שלא נתקלנו בו בשנים האחרונות - המובילים המצרים חמושים. בהחלט יכול להיווצר מצב שבאחד האירועים הקרובים, תהיה היתקלות על רקע פלילי בין כוחותינו לבינם, שכן בראש כל כוח כזה עומד מוביל חמוש. זה מה שאנחנו שומעים מאנשים שאנו תופסים ומתחקרים". 

 

אז למה לא תופסים את החמושים?

 

"החבר'ה האלה לא טיפשים, הם מכירים את השטח די טוב. הם עוסקים בזה שנים וחלקם הגדול אף נולד לתוכו. מראש יש להם יתרון, אבל גם אנחנו צברנו יתרון מאוד משמעותי עליהם - ביכולת הטכנולוגית שלנו, שנותנת מענה ואפשרות לפרוס את האמצעים בשטח ולאפשר לנו לעבוד 24 שעות ביממה. אנחנו יכולים לראות כל אחד בלילה ולפנות בוקר כמו שאני רואה אדם שעומד מולי, בשיחת פנים אל פנים".

 

אז איפה בכל זאת הבעיה?

 

"הם הבינו שמבחינה משפטית, יש לנו בעיה להתמודד עם אוכלוסייה של נתיני מדינות ערב, ואם משולב בהברחה סבל או מבריח שהוא קטין, למדינת ישראל והמערכת המשפטית העניין הוא מאוד בעייתי".

 

מעורבות הקטינים עלתה?

 

"במעצרים האחרונים, כולל במקרים של הברחות נשק, עצרנו משהו בסדר גודל של 20 קטינים בגילאי 14-15, ששוחררו וגורשו. בתי הכלא בארץ לא היו מוכנים לקלוט אותם, כי אין די מקומות כליאה עבורם. בחלק מהמקרים, המגורשים שבים למעגל ההברחות". 

 

עד כמה הברחת נשק הפכה "פופולארית" בגבול?

 

"הפעילות של צה"ל שמתבצעת ברפיח, באיתור מנהרות, גורמת באופן חד-משמעי לעליה בהיקף הברחות אמצעי הלחימה לאורך גבול ישראל מצרים. אנחנו מדברים על עשרות כלי-נשק שנתפסו, מלבד כאלה שאנחנו יודעים באופן ודאי שחצו את קו הגבול.

 


נשק  גבול מצרים

 

"יש דברים שאנחנו לא מכירים אותם, אבל מה שאנחנו כן יכולים להגיד זה העובדה, שהנתיב הזה צובר תאוצה יותר ויותר. בסך-הכל נתפסו על-ידינו 104 כלי-נשק, ו-24 נוספים נתפסו בשיתוף השב"כ וימ"ר דרום לפני כחודש. ישנם ישראלים שעוסקים בעבור בצע כסף בהברחות אמצעי לחימה אל תוך מדינת ישראל".

 

אם תפסתם כל כך הרבה, כמה לא תפסתם?

 

"מבריחי הנשק האלה הם בדרך כלל אנשים מאוד זהירים ולא נוטים להסגיר את זה בחקירות שלהם, אבל הם מציינים שזו לא הפעם הראשונה שהם עושים זאת. מכאן אנחנו מקישים, שיש הברחות שלא הצלנו לסכל".

 

מגלים את היעד?

 

"חלק מהאמל"ח מגיע ליהודה ושומרון וחלקו לעזה. המחירים של כלי-הנשק והתחמושת פשוט הולכים ומכפילים ומשלשים את עצמם, בכל פעם שמנהרה ברפיח נחשפת. המחירים נעים סביב ה-30 שקלים לכדור של רובה, 1,400 דולר עבור קלאצ'ניקוב ומטול אר-פי-ג'י מגיע ל-3,200 דולר. אין להם דרך אחרת עכשיו להחדיר פנימה את התחמושת ואת האמל"ח, חוץ מאשר דרך הגבול".

 

אז מי בעצם אחראי לכל זה?

 

"מי שמבין את הסכומים שמתגלגלים ורמת הסיכון האפסית שיש להם בסיפור הזה, הם אותם גורמים פליליים שמנתבים את הפלטפורמה שהיתה קיימת להם והשתמשו בה במהלך השנים, בעיקר להברחות של סמים, עובדים זרים ונערות ליווי.

 

"לא כל המבריחים שינו את אופי ההברחות שלהם ומדירים את רגליהם מהנושא, אבל כנראה שהכדאיות הכלכלית שיש מאחורי זה, עומדת לנגד עיניהם והם לוקחים את הסיכון ומגייסים את מיטב עורכי הדין שעומדים לרשותם בחברה הישראלית".

 

מה עם גבול ירדן?

 

"המגמה היא שמג"ב יקבל את האחריות גם על גבול ירדן בשנת 2005 ויפרוס את כוחותיו על קו הגבול - בגלל הפתרונות, היכולות והתוצאות שהצגנו ב-2003 ועד כה ב-2004. מתברר שלנו יש כנראה יתרון בתחום הזה.

 

"בתחום של גבול ירדן, הלכה למעשה, עוברים שם הסמים הקשים ביותר, כמו הירואין, קוקאין ואקסטזי. את הנתיב הזה לא מצליחים לחסום. זה לא משום שצה"ל לא עושה את זה טוב, אלא משום שלצה"ל יש בעיות מסוימות: לחייל צה"ל אין סמכויות אכיפה.

 

"חייל לא יכול בסוף מרדף, כשיש לו חשד סביר ביותר שהרכב הנמלט עם הסמים או האמל"ח נכנס אל תוך מתחם שבט, לבצע חיפוש או אפילו לדרוש מאזרח ישראלי שיציג לו תעודת זהות. לצה"ל גם אסור להפעיל מקורות בתוך מדינת ישראל, בשל חלוקת התפקידים. לי בתור שוטר יש כאן יתרון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מג"ב רמון
ניצב-משנה רוני אוחנה
צילום: מג"ב רמון
צילום: מג"ב רמון
החרמת נשק מוברח
צילום: מג"ב רמון
צילום: מג"ב רמון
ספינת המדבר בשימוש המבריחים
צילום: מג"ב רמון
מומלצים