שתף קטע נבחר

נדחתה עתירת סרבנית השירות לאורה מילוא

מילוא עתרה בדרישה להכיר בה כסרבנית מצפון, בעוד שבצה"ל טענו כי מדובר בסירוב פוליטי ושלחו אותה לכלא 4. בעקבות החלטת בג"ץ, תישלח מילוא לתקופת מאסר נוספת של 14 יום. היא לא מתחרטת: "אין לי אמת אחרת, לא אייצג גוף שהוא נגד הערכים הבסיסיים שלי"

"אני מאמינה שיש לי זכות, ואני אמשיך להיאבק על עיצוב המדינה כמו שאני חושבת שהיא צריכה להיראות. אני רוצה חברה צודקת, שוויונית, שלא יהיו בה פערים ושיהיה שוויון הזדמנויות לא רק כלפי היהודים", כך אמרה הבוקר (יום ב') לאורה מילוא, דקות ספורות לאחר שבג"ץ דחה את עתירתה בבקשה לפטור אותה משירות בצה"ל מטעמי מצפון.

 

השופטת איילה פרוקצ'יה כתבה בפסק הדין: "הנחתנו היא כי אמונותיה ודעותיה הפוליטיות חברתיות של העותרת הן כנות ואמיתיות. גם צו מצפונה המוסרי-אישי הכרוך בתפיסתה הרעיונית הכללית הוא ביטוי לחופש מצפון שיש לכבדו, להעריכו ולייחס לו משקל. יחד עם זאת, בתנאי החיים של החברה בישראל, על רקע צרכי הביטחון ונוכח עקרונות היסוד של שוויון, שותפות גורל ונשיאה שווה בנטל חובת השירות הצבאי, אין להתערב במדיניות השוללת מתן פטור לסרבן המצפון הסלקטיבי משירות בצבא".

 

היא הוסיפה: "החובה לשרת בצבא נמנית על החובות האזרחיות-לאומיות הבסיסיות. אי הסכמה למדיניות הממשלה ולפעולות הצבא הנגזרות ממנה ואף התנגדות מצפונית לקחת בהן חלק, אינן עילה לפטור משירות צבאי. על העותרת לתרום את חלקה למאמץ הביטחוני הכללי, חרף דעותיה הביקורתיות ותפיסתה הרעיונית לגבי המדיניות הלאומית הראויה".

 


לאורה מילוא
מילוא בבית המשפט. צילום: גיל יוחנן

 

עתה, משנדחתה עתירתה, מילוא בת ה-20 מת"א צפויה להשלח לעונש מאסר בן 14 ימים בכלא הצבאי, וזאת לאחר שכבר ריצתה תקופת מאסר דומה טרם הגשת העתירה.

 

מילוא עתרה לבג"ץ בדרישה שצה"ל יכיר בה כסרבנית מצפון. היא היתה חלק מקבוצת צעירות שנשלחו לכלא 4 לאחר שסירבו לשרת בצה"ל מנימוקים אידיאולוגים. יחד עם מילוא נמנו ענבל גלברט (שריצתה 57 ימי מחבוש), קרן לרמן וורניקה ק' (שריצו כל אחת 14 ימי מחבוש). בצבא טענו כי מדובר ב"סרבנות פוליטית" ולא בסירוב מטעמי מצפון.

 

לפני גיוסה פנתה מילוא לצבא וביקשה לפטור אותה מהשירות הצבאי מטעמי מצפון מאחר שהיא מתנגדת למדיניות צה"ל בשטחים. היא זומנה לועדת הפטור מטעמי מצפון וטענה כי במידה שצה"ל ייצא מהשטחים היא תהיה מוכנה לשרת. לחברי הוועדה היא אמרה: "אם הצבא ייצא מהשטחים, אין לי בעיה להתגייס. אם הייתי בצ'כיה הייתי מתגייסת. אני מאמינה שצריך להיות צבא במדינה". ואולם ועדת הפטור דחתה את בקשתה וגם הערר שהגישה מילוא נדחה.

 

בפברואר השנה התייצבה בבקו"ם אך סירבה להתחייל ונדונה ל-14 ימי מחבוש. לאחר ריצוי העונש שוב התייצבה מילוא בבקו"ם ונשפטה פעם נוספת ואולם את תקופת המאסר הזו היא טרם ריצתה מאחר שהיא ואביה עתרו לבג"ץ וניתן צו ביניים שעיכב את ריצוי העונש - עד להכרעה בעתירה שניתנה היום.

 

עו"ד סמדר בן-נתן, שייצגה את מילוא, לא הופתעה מההחלטה: "מאבקם של הסרבנים נגד צה"ל אינו מצליח בבתי המשפט. המאבק יימשך, ההחלטות האלה צפויות מראש והן נובעות משייכותו של בית המשפט העליון למדינה ולמוסדותיה ולצורך שלהם להצדיק ולתמוך במפעל הכיבוש שמנוהל על ידי המדינה. במידה רבה התוצאה היתה ידועה מראש".

 

מילוא עצמה, שנראתה נבוכה מהמצלמות שעטו עליה בבית המשפט, אמרה הבוקר כי תמשיך להיאבק: "אני אמשיך ללוות את החבר'ה שלי בהקמת מרכזי נוער, כי בזה אני מאמינה יותר מכיבוש שמשחית פנימה. אני אמשיך לומר את הדברים שלי כי זו האמת שלי ואין לי אמת אחרת. אני לא מוכנה לייצג גוף שהוא נגד הערכים הבסיסיים שלי ושמדרדר את המדינה למקום שאין לי בו חלק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
לאורה מילוא. רק אמת אחת
צילום: גיל יוחנן
ענבל גלברט, אחת מקבוצת הסרבניות
צילום: אלי גוז'נסקי, יש גבול
הפגנת סרבנים (ארכיון)
צילום: אלי גוז'נסקי, יש גבול
מומלצים