שתף קטע נבחר

המדריך לקניית מחשב: שלב הצעת המחיר

אתם כבר יודעים, פחות או יותר, איזה מין מחשב אתם רוצים, כמה אתם מוכנים לשלם, ויש לכם רשימת הצעות. כיצד תשוו ביניהן ומה ניתן ללמוד מהצעת המחיר על הספק והגינותו? אילו פרטים חייבים להופיע בהצעה וכיצד תגנו על עצמכם מעיסקה כושלת או מסוכנת? כתבה רביעית

בכתבה הקודמת עשינו צעדים חשובים לקראת קניית המחשב שלנו (וחשוב לא פחות: לקראת הרגע בו נפנה לאיש מקצוע טוב כדי לטפל בפרנויות שלנו). הפעם, נמשיך צעד אחר צעד עד לקניית המחשב.

 

הצעת המחיר

 

הצעת המחיר, חשוב לומר, היא לא רק כלי עזר בתהליך הקנייה - זהו מסמך בעל תוקף משפטי. לכן, לא חשוב מה נאמר ביניכם לבין הספק בעל-פה. לקראת הקנייה, בקשו ממנו הצעת מחיר סופית, מתוקנת, שתכלול הכל: החל מפרטיו המלאים של הספק, דרך פירוט דקדקני של הרכיבים, האחריות, השירות, ועד תנאי התשלום, זמן האספקה וכו'.

 

כדי להגיע להצעת המחיר הזו, האחרונה, כדאי להתחיל בבקשה של הצעות מחיר ממספר ספקים. לא צריך להגזים - בהנחה שלא פניתם לרשימה מקרית של ספקים, אלא לכאלו שקיבלו המלצות מלקוחות מרוצים שאתם מכירים, אפשר להסתפק בשלוש או ארבע הצעות, וגם זה הרבה.

 

בכל פנייה שלכם לספק, הקפידו להגדיר מה פחות או יותר אתם רוצים, ובקשו ממנו להוסיף את עלות התוספות והשינויים על ההצעה. חשוב לבקש מהספקים השונים הצעה על תצורה זהה, כדי שההשוואה בין ההצעות תהיה פשוטה. אם יש לכם ידע מספיק, נסו לציין לא רק את הסוג של כל רכיב (למשל: לוח-אם מבוסס Intel i865PE עם מתאמי אודיו 5.1 ואתרנט) אלא את גם הדגם הספציפי בו אתם מעוניינים (למשל: Asus P4P800 Deluxe).

 

אל תתעקשו במקומות שלא צריך. בחלק מהמקרים, יתברר לכם שספק מסוים יכול לתת לכם מחיר טוב משמעותית על מוצר דומה לזה שאתם רוצים, אבל מיצרן אחר. מצד שני, נסו להימנע ממצב שבו הוא משנה לכם את ההצעה לגמרי. המשמעות היא אחת משתיים: או שהוא מנסה למכור לכם משהו שאתם לא צריכים, או שעבודת ההכנה שעשיתם לא הייתה טובה.

 

בסופו של דבר, אחרי שלוש-ארבע שיחות טלפון, ואחרי שקיבלתם את הצעות המחיר בדואר האלקטרוני או בפקס, תוכלו לשבת ולבצע השוואה מסודרת.

 

כיצד תנתחו את הצעות המחיר

 

עוד לפני שמגיעים להשוואה בין הצעות המחיר עצמן, כדאי לשים לב להבדלים בהתנהלות של כל ספק סביב הכנת ההצעה. שלב הצעת

המחיר הוא החזרה הגנרלית לקראת הקנייה. לכן, אם הספק נותן לכם לחכות, מטייח, מחפף, מתחמק או עושה טעויות, הניחו שזה בדיוק מה שתקבלו גם במחשב שלו.

 

לפני שמתייחסים לענייני מחירים והבדלים ברכיבים, כדאי לבדוק את רצינות ופירוט ההצעות. בתור התחלה, בדקו אם בהצעה מופיע כל מה שהובטח לכם בטלפון, וכל מה שצריך להופיע בהצעת מחיר - פרטי הספק (כולל מספר העוסק), פרטי הרכיבים (ראה להלן), תנאי העיסקה המלאים (כולל שער הדולר לפיו המחירים חושבו ואליו הם יוצמדו, ומועד האספקה). וכמובן: שמכם המלא ותאריך ההצעה, שבלעדיהם כל השאר לא שווה כלום.

 

פרטי הרכיבים צריכים לכלול את שם היצרן, השם המלא של הדגם, ולעיתים גם פירוט בסיסי של תכונותיו. בקשו שיופיע גם המחיר הנפרד של כל רכיב, ולא רק הסך-הכל. סימני אזהרה ספציפיים בהצעת המחיר:

 

  • "מעבד פנטיום 2.8GHz 4". זו דוגמה אחת מבין כמה אפשריות, אך היא מייצגת: פנטיום 4 שווק במהלך השנתיים האחרונות בשלוש גירסאות 2.4GHz שונות, שההבדלים ביניהן גדולים (מהירות האפיק הנתמך, המטמון, ועוד). באיזו מהן מדובר?

 

  • "זיכרון DDR מהיר". וגם "דיסק קשיח מהיר" היא דוגמא שכיחה. בשני המקרים, ראוי לציין שם של יצרן ונתון אמיתי של מהירות, למשל: DDR400 או 7200rpm, לכו תתווכחו אחר כך עם הספק מה זה "מהיר". במקרה של הדיסק, בקשו שיופיעו בהצעה שם הדגם והממשק (שצריך להיות S-ATA).

 

  • "כרטיס גרפי o.b.". או "כרטיס גרפי משולב" או "מובנה". בכל המקרים, הכוונה היא למאיץ שמובנה בלוח, וכמובן שזהו לא "כרטיס".


 

  • "מסך 17אינץ' מתוצרת X". גם אם X היא חברה מפוארת, ייתכן שהדגם הספציפי שמציעים לכם אינו מהדגמים הטובים שלה. שם הדגם חייב להופיע.

 

  • "צמוד לדולר". הצמדה של מחיר לדולר היא ספק חוקית, אבל אם כבר מצמידים אז צריך לומר לאיזה שער, ולבדוק במה מדובר - ישנם שער יציג, שער העברות והמחאות, ועוד כהנה וכהנה שערים שעשויים להפתיע אתכם.

 

  • "אחריות במעבדת הספק". ואיפה ממוקמת המעבדה הזו? דווקא חברות גדולות ומכובדות, מפעילות לפעמים מספר גדול של נקודות מכירה ומספר קטן של מעבדות תיקונים, שמפוזרות ברחבי הארץ. בקשו שהכתובת תופיע על ההצעה כתובת.

 

השוואה ושיפור ההצעות

 

הצעת מחיר שבה אף אחד מהשטיקים המוזכרים מעלה או דומים להם אינו מופיע, היא הצעה שאפשר להתייחס אליה ברצינות. בתוך ההצעה, כדאי לשים לב למחירים חריגים - כלפי מעלה או כלפי מטה - של רכיבים שונים. לפעמים ספק מסוים ימכור רכיב מסוים ביוקר, אבל יוכל להחליף אותו ברכיב דומה של יצרן אחר. מחיר זול "מדי" צריך לעורר חשד, למרות שהוא גם עשוי להעיד על כך שהספק פשוט מייבא את הרכיב בעצמו, או שהוא עושה את הרווח שלו מרכיבים אחרים.

 

כאשר משווים מספר הצעות מחיר מפורטות, זו מול זו, קל לזהות הבדלים קיצוניים במחיר, וגם קל לנחש איפה כל ספק עושה את הרווח שלו. לעיתים קרובות, הספק ישאיר לעצמו שולי רווח צרים מאד על המחשב, אבל יפצה על כך במחיר של כל תוספת, הרחבה או ציוד היקפי שימכור לכם. אם יש לו הצעות מיוחדות, בקשו שיוסיף גם אותן על הצעת המחיר - כך יהיה לכם זמן לבדוק אותן. בכל מקרה, אל תתפתו ל"עסקאות בשטח". אם מנסים לדחוף לכם בדקה ה-90 מדפסת בהנחה, צורב DVD במחיר מציאה, או מסך של חברת סמסון ("תאמין לי, זה בדיוק כמו סמסונג"), תתאפקו.

 

בהשוואה של הצעות המחיר זו לזו, כדאי - גם אם זה מפתה לעשות אחרת - להעניק למחיר חשיבות משנית. נסו לראות על מה אתם משלמים. הביאו בחשבון שתקופות אחריות ארוכות יותר, הובלה, ופריסת תשלומים, הם דברים שעולים כסף. רק אחר-כך, השתמשו במידע הנוסף שבהצעת המחיר כדי לראות איזו חומרה וכמה ממנה אתם יכולים לקבל מכל ספק, בהתאם לתקציב שלכם.

 

אם עבדתם בצורה מסודרת עד עכשיו, זהו זמן טוב להיעזר במישהו שמבין יותר מכם, במקרים בהם זה נדרש. למשל, אם אתם מתלבטים בין רכיבים דומים של יצרנים שונים, או שספק מסוים מציע לכם שדרוג מעניין להצעה במחיר שנראה משתלם. טוב לקבל חוות דעת נוספת, ומותר לשאול ואפילו קצת להתמקח - למרות שכדאי גם לנהוג בהיגיון ובהגינות, ולא לעלות על העצבים לכל מי שבחרתם לערב בתהליך הקנייה (בעיקר לא החבר ה"מבין", שאולי עוד תזדקקו לעזרתו בהמשך).

 

השלמת הקנייה

 

בקשו מהספק הצעת מחיר סופית ומתוקנת, בדקו אותה היטב, וקנו את המחשב. העדיפו תמיד תשלום בכרטיס אשראי על מזומן או צ'קים. אחרי התשלום באשראי יש מעקב מסודר, וגם קל לבטל אותו אם העיסקה לא יצאה בסופו של דבר לפועל.

 

כאשר זה אפשרי, תמיד עדיף לשלם על המחשב ולקחת אותו מיד. למרות שזה נוח מאד לקבל את המחשב הבייתה במשלוח, אל תתעצלו: לכו לאסוף אותו, ותבדקו עד כמה שאפשר שהכל נמצא והכל תקין - תיעוד, תקליטורי התקנה, וכמובן החומרה עליה אתם משלמים (וכן, זה לגיטימי לבקש לפתוח את המחשב, וגם להפעיל אותו ולראות שהוא עובד). אם בכל זאת העדפתם את שיטת השליח, כדאי לבדוק היטב את תעודת המשלוח (בתור התחלה: שמופיע בה השם שלכם, ולא שם אחר. כבר היו דברים מעולם).

 

הבדיקות האלה לא מוציאות אתכם לידי חובה - כדאי לבצע סדרה של בדיקות יסודיות יותר, של זהות החומרה ותקינותה. אבל על כך כבר נרחיב בכתבה אחרת.

 

עוד כתבות בסדרה זו:

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשוב לבדוק מה מוכרים לכם בתוך המחשב
מומלצים