שתף קטע נבחר

"לוועידת הליכוד אין סמכות להחליט על צירוף העבודה"

ראש הממשלה אמר ליו"ר הכנסת: "אני מעוניין בכניסת העבודה לממשלה" והבהיר לו: "ועידת הליכוד היא לא זו שתחליט כיצד ייראה הרכב הקואליציה. על הדבר הזה יוחלט בכנסת". מוקדם יותר הורה בית הדין של הליכוד לכנס את ועידת הליכוד לדיון בצירוף העבודה לממשלה. השר לנדאו: "בעקבות ההחלטה הצפויה, העבודה צריכה לדעת שכל דבר שהיא חותמת עליו – היא חותמת על קרח"

האם ראש הממשלה מתעלם ממוסדות הליכוד? רה"מ שרון אמר אחר הצהריים (יום ב') במהלך פגישה עם יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, כי לוועידת מרכז המפלגה, שתכונס בשבוע הבא, אין שום סמכות להחליט על הרכב הקואליציה ולהכריע נגד צירוף העבודה.

 

ראש הממשלה הבהיר לריבלין: "אני מעוניין בכניסת העבודה לממשלה. בכוונתי להגיע לוועידת הליכוד, אך היא לא זו שתחליט כיצד ייראה הרכב הקואליציה. על הדבר הזה יוחלט בכנסת ישראל".

 

לגבי חוק "פיצוי-פינוי" למתנחלים, אמר שרון כי הוא יובא לכנסת לאחר האישור הצפוי בממשלה ב-29 באוגוסט.

 

 

מוקדם יותר גבר המתח בליכוד בעקבות החלטת בית הדין של התנועה להורות לנשיאי ועידת המפלגה, אורי שני והשר ישראל כץ, על כינוס ועידת הליכוד לא יאוחר מה-20 באוגוסט. ההחלטה התקבלה בעקבות עתירה שהגישו השר עוזי לנדאו ו-11 חברי כנסת בליכוד, כולם ממתנגדי תוכנית ההתנתקות, בדרישה לכנס את הוועידה ולדון בצירופה של מפלגת העבודה לממשלה.

  

השר לנדאו, העומד יחד עם שר החוץ, סילבן שלום, בראש המתנגדים לצירוף העבודה, אסף 700 חתימות של חברי מרכז, הנחוצות כדי לדרוש כינוס ועידה, אולם בשל התנגדותו של אורי שני, מקורבו של ראש הממשלה, המהלך לא יצא אל הפועל.

 

"יש להצטער על זה שמה שבמפלגות אחרות נראה כמובן מאליו, ומשקף פעילות דמוקרטית תקינה, מצריך בליכוד עתירה לבית הדין", אמר לנדאו לאחר פרסום החלטת בית הדין. "בעקבות ההחלטה הצפויה בוועידה, אי אפשר יהיה לחתום על שום הסכם קואליציוני, ומפלגת העבודה צריכה לדעת שכל דבר שהיא חותמת עליו – היא חותמת על קרח".


עוזי לנדאו אריאל שרון
שרון ולנדאו. צילום: גבי מנשה ואי.פי

 

"הצבע חזר ללחיים"

 

ההחלטה התקבלה באגף הימני בליכוד ובקרב מתנגדי תוכנית ההתנתקות בקורת רוח רבה. אלי קורנפלד, מראשי חוג "דרכך דרכנו" אמר כי "ההחלטה מחזירה את הצבע ללחיים של אנשי הליכוד בשטח. ההחלטה הזו מוכיחה שאי אפשר לנהל את התנועה בצורה של דיקטטורה. ראש הממשלה יהיה חייב להתחשב בהחלטת הוועידה".

 

השר לנדאו החל כבר אחר הצהריים לכנס במשרדו פעילי שטח, ונראה כי בימים הקרובים תתכנס גם ישיבה של ראשי מטה "הליכוד שלנו", שהוביל את המאבק נגד תוכנית ההתנקות לפני המשאל בליכוד. המטרה המרכזית כעת של המתנגדים לכניסת העבודה היא להביא כמה שיותר צירי וועידה לישיבה, על מנת להציג בפני חברי הכנסת והשרים של הליכוד, המתנדנדים בעמדתם ביחס לצירוף העבודה, כי השטח מתנגד להקמת ממשלת האחדות.

  

ח"כ גלעד ארדן אמר בעקבות ההחלטה: "אני מברך על החלטת בית הדין שמאפשרת לחברי התנועה להביע את עמדתם בעניין סירוב חברי מפלגת העבודה לממשלה. אני מקווה שנבחרי הליכוד בכנסת יפעלו כמו ביתר המפלגות הדמוקרטיות בישראל, ויכבדו את הכרעת המוסדות ששלחו אותם לכנסת, ויצביעו לפיה בכנסת.

 

"אני קורא לכל חברי מרכז הליכוד להגיע לדיון, שישפיע על קיומו ועתידו של הליכוד בהמשך". ארדן גם קרא לצוות המו"מ של הליכוד בעניינים הקואליציונים לא לחתום על הסכם קואליציוני לפני הדיון ולפני החלטת הוועידה.

 

"הכינוס ישפיע על המתנדנדים"

 

בשני המחנות היו גרסאות שונות לגבי הצורך לקיים הצבעה בסופו של הדיון, אולם גורם משפטי בליכוד אמר ל-ynet כי "ברגע שיש דיון בתנועת הליכוד, הוא מתנקז בהחלטה. החלטה של גוף כזה מתבטא בהצבעה. אין מצב שהגוף מדבר, ואין החלטה". יצויין, כי בכל נושא הקשור להרכבת ממשלה, האחריות מוטלת על ראש הממשלה, ולא על המוסדות במפלגתו. אי לכך, גם אם תצביע הוועידה נגד צירופה של העבודה לממשלה, שרון יוכל להייחס לזה כאל המלצה בלבד, ולהתעלם מכך.

 

גם בסביבתו של השר לנדאו היו מציאותיים ביחס לתוצאות האפשריות של ישיבת הוועידה הזו. "שרון התעלם מתוצאות המשאל, שלפניו התחייב לקבל כל החלטה", אמרו בסביבתו של לנדאו. "אין סיבה להאמין שלהחלטות של הוועידה הזו הוא יתייחס בצורה אחרת. ההתעלמות היא דבר צפוי".

 

עם זאת, ציינו מתנגדי צירוף העבודה כי לכינוס הוועידה והחלטותיה השפעה חשובה בעיקר על אותם חברי כנסת בליכוד שמתנגדים באופן עקרוני לצירוף העבודה, אולם שוקלים לשנות את דעתם. "ברגע שהם ייראו שכל כך הרבה אנשים וצירי ועידה, שעוד צריכים לבחור אותם לכנסת הבאה, מתנגדים, הם יקבלו רוח גבית", אמר בכיר בליכוד הנמנה על ה"מורדים".

 

לדבריו, "כל המהלך הזה נותן גם לנו ולמאבק שלנו רוח גבית להמשיך להיאבק בתוכניות של ראש הממשלה, הן בנושא המדיני והן בנושאים הפוליטיים, קרי – צירוף העבודה לממשלה".  


פורסם לראשונה 09/08/2004 16:37

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"מעוניין בצירוף העבודה". שרון
צילום: איי פי
צילום: טל כהן
שרון מעוניין. ח"כ פרס
צילום: טל כהן
צילום: סבסטיאן שיינר
"העבודה חותמת על קרח". לנדאו
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: עטא עוויסאת
"לכבד את הדמוקרטיה". ארדן
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים