חיסוני פוליו: מש' הבריאות עומד לבטל החיסון בטיפות
במשך יותר מ-40 שנה חוסנו ילדי ישראל נגד שיתוק ילדים באמצעות טיפות דרך הפה; הבעיה: במקרים נדירים עלול החיסון לגרום לתחלואה בפוליו; עכשיו הכוונה היא לוותר על הטיפות ולהסתפק בזריקות, מדווח הבוקר העיתון "ידיעות אחרונות"; החלטה סופית: בעוד חודש
משרד הבריאות מתכוון לבטל את השימוש בחיסון נגד פוליו (שיתוק ילדים) הניתן לתינוקות בטיפות דרך הפה – כך נודע ל"ידיעות אחרונות". ועדה מיוחדת שדנה בנושא תקבע כנראה בקרוב כי יש להסתפק בחיסון הניתן בזריקה ולבטל את החיסון הניתן בטיפות, משום שהוא אינו יעיל ועלול לגרום במקרים נדירים ביותר לתחלואה במחלה.
החיסון נגד פוליו ניתן בישראל החל משנת 1957 בזריקה. לאורך השנים התברר כי יעילות הזריקה אינה מספקת. החיסון צימצם אומנם את מקרי המחלה בארץ, אולם לא מנע אותה כליל. בשנת 1962 החליף החיסון הניתן בטיפות דרך הפה את החיסון בזריקה, אולם לאחר התפרצות הפוליו בשנת 1988 הוחלט להחזיר את הזריקה לשימוש בגירסה חדשה ויעילה יותר. מאותה שנה מקבל כל תינוק בישראל את החיסון בשתי הדרכים – בזריקה ובטיפות. השימוש בדרך זו הכחיד את המחלה בישראל, ומאז לא נרשם מקרה נוסף של המחלה בארץ.
טיפות החיסון לפוליו. מקרי תחלואה
"השימוש בטיפות נבע מהמחשבה שהחיסון הניתן דרך הפה גורם לחסינות טובה יותר מהזריקה במעיים, שהם מקור ההדבקה במחלה", אומר ד"ר שמואל רשפון, יו"ר ועדת ההיגוי של המחלקה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, שדנה כעת בנושא. "בשנים האחרונות התרבו העדויות שלא כך הדבר".
אולם ההבדל בין שני סוגי החיסונים מהותי: בעוד שהחיסון הניתן בזריקה מכיל את הנגיף הגורם למחלה בצורה מומתת, הרי שהטיפות מכילות נגיף חי שהוחלש עד מאוד. לכן, במקרים נדירים ביותר, הנגיף עלול להפוך לאחר השימוש בו לאלים ולגרום להופעת המחלה אצל ילד שחוסן בטיפות.
מסיבה זו הפסיקו בשנים האחרונות רוב מדינות העולם המערבי, ובראשן ארה"ב, את השימוש בחיסון הניתן בטיפות. המדינה האחרונה שהודיעה על כך לפני שבוע היתה אנגליה.
"החיסון הניתן בזריקה יעיל מאוד, ואינו יכול לגרום להופעת המחלה", אומר פרופ' פרנסיס מימוני, מומחה ברפואת ילדים. "לעומתו, החיסון הניתן בטיפות עלול במקרים נדירים לגרום להופעת שיתוק ילדים אצל מי שקיבל אותו. בשנים האחרונות אף אחד מהפציינטים שלי ומילדיי לא קיבל אותו בשל הסיכון הכרוך בו". יש לציין כי עמדה זו אינה משקפת את עמדתו הרשמית של איגוד רופאי הילדים בישראל, שפרופ' מימוני עומד בראשו.
לאור הנתונים האחרונים הוחלט במשרד הבריאות לבחון את נושא השימוש בטיפות, הניתנות בטיפת חלב לכל תינוק בגיל חצי שנה, לאחר שחוסן פעמיים בזריקה נגד המחלה.
לאחרונה נערך סקר בקרב מאות ילדים שחוסנו באזור הצפון והמרכז כדי לברר אם יש הבדל במידת החסינות של תינוקות שחוסנו נגד המחלה בשתי הדרכים לעומת תינוקות שחוסנו בזריקה בלבד. ממצאי הסקר, שנערך על ידי פרופ' טיבריו שוורץ, יוגשו בקרוב למשרד.
בעוד חודש ייערך הדיון האחרון בנושא, ובו ייקבע, כפי שמסתמן כעת, כי יש להפסיק את השימוש בטיפות בצורה הדרגתית עד שיבוטל כליל. ד"ר שמואל רשמון, יו"ר ועדת ההיגוי שדנה בנושא, אמר אתמול: "אנחנו רוצים לצעוד בעקבות שאר מדינות העולם, העוברות לשימוש בזריקה בלבד. זאת, בתנאי שיתגלה כי לחיסון הניתן דרך הפה אין עדיפות על החיסון הניתן בזריקה. עד היום לא מיהרנו לוותר עליו כי יש לו חלק נכבד בהכחדת המחלה בישראל, אולם אין סיבה לתת חיסונים מיותרים".