שתף קטע נבחר

מהפכה: עוברים לשבוע לימודים מקוצר

אושרו התקנות למעבר ל-5 ימי לימוד בשבוע. הן ייכנסו לתוקף בתשס"ו, ויחולו רק במוסדות החינוך היהודיים. התנאי: הפסקת אוכל, אך לא יום לימודים ארוך. ארגונים חברתיים מוחים: מפעל ההזנה לא הוכנס - התלמיד יישאר רעב והפערים החברתיים יגדלו. ארגון המורים: זה עלבון לאינטליגנציה, הנוער ידרדר לסמים. משרד החינוך מגיב: זו דמגוגיה זולה וניסיון לעשות כותרות

אפשר לבלות עד מאוחר בחמישי: ועדת החינוך של הכנסת אישרה היום (ג') את המעבר לשבוע לימודים מקוצר בן חמישה ימים בכל הארץ, למעט בבתי-הספר במגזר הלא יהודי - בהם יותאמו ימי השבוע ליום החופשי המקובל על רוב האוכלוסייה במוסד או ביישוב. ההחלטה עוררה גל של ביקורת, אולם במשרד החינוך הגדירו את הביקורת - "דמוגוגיה זולה". 

 

ההחלטה המהפכנית תיכנס לתוקפה בשנת הלימודים תשס"ה (2004-2005), התקבלה בוועדת החינוך ברוב של שישה ח"כים מול ארבעה. מאחר שמדובר בתקנות, ולא בחוק במובן הרגיל, די בהחלטת הוועדה כדי לאשר את המעבר באופן סופי. 

 

17 בתי-ספר ביקשו להצטרף לתוכנית לשבוע לימודים מקוצר כבר בשנת הלימודים הקרובה. הם יצטרפו ל-114 בתי-ספר בהם השבוע המקוצר כבר הונהג. החל משנת תשס"ו, בעקבות המלצות דו"ח דברת, יחוייבו כל המוסדות בארץ לעבור לשיטה החדשה.  

 

לחוק החדש הצטרף סייג, לפיו קיומה של הפסקת אוכל בשעת הצהריים יהיה תנאי ליישום החוק בכל מוסד ומוסד. כן נקבע שסך כל שעות הלימוד בשבוע המקוצר לא יפחת מסך השעות בשבוע לימודים בן שישה ימים. אולם לא נקבע תנאי למעבר ליום לימודים ארוך. בשבוע הבא תקיים הכנסת דיון מיוחד במהלך הפגרה, בו תעלה לקריאה ראשונה הצעת חוק ממשלתית בדבר הנהגת יום לימודים ארוך.

 

התקנות החדשות יחולו על כל התלמידים, כמו גם על גני החובה. הן קובעות כי על הרשויות המקומיות לדאוג לתוכנית חלופית לתעסוקה לילדים מגילאי הגן ועד כיתה ג'. 

 

"הפערים החברתיים יגדלו"

 

המעבר לשבוע לימודים מקוצר היה אמנם צפוי, אולם ארגונים שונים התנגדו לו, בטענה שכל עוד לא הוכנס מפעל ההזנה לבתי-הספר - תלמידים רבים יישארו ללא מזון, והפערים החברתיים רק יגדלו. המתנגדים טענו ל"מחטף" שנעשה בוועדה, בעיצומה של פגרת הקיץ בכנסת.

 

שר החינוך לשעבר, ח"כ יוסי שריד, הרים ידו בוועדה נגד המעבר לחמישה ימי לימוד. "כל העניין הוא רמייה", הוא אומר ל-ynet. "הורדת יום שישי באה לכסות על הקיצוץ בתקציבי משרד החינוך, ולכסות את ערוותו של המשרד. זה לא בא מתוך השקפת עולם או רצון להטיב עם התלמידים". שריד מציע להורים לפנות לרשויות ולהודיע שיתנגדו למעבר. עוד הוא מאשים כי המהלך יקצין את הפער החברתי: "הורים מצפון תל-אביב יוכלו לממן יום חופשי לילדים. לעומת זאת, הורים בקריית-שמונה או ירוחם יראו את ילדיהם מסתובבים ברחובות".        

 

מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, הגיב: "הרעיון להשאיר את הילדים בבתיהם ביום שישי יסיג את מערכת החינוך כמה שנים לאחור, והנזק החינוכי שייגרם מכך בל ישוער. בעוד כמה שנים המדינה לא תבין איך ומי איפשר מהלך כל-כך נורא. כבר היום אנו עדים, לצערנו, לנסיגה קשה בהישגים, ביחס למדינות בעולם, ויש לעצור זאת לאלתר".

 

בין המתנגדים להחלטה גם ארגון ההורים, שטוען כי העלות הכספית של המעבר מוטלת על ההורים וחוסכת כסף רק לרשויות המקומיות. "המשק ממשיך לעבוד שישה ימים בשבוע, אין חוק לימוד ליום לימודים ארוך ואין חוק להזנת תלמידים, ולכן לא ניתן לעבור לחמישה ימי לימוד אלא על חשבון ההורים", הגיב יו"ר הארגון, ארז פרנקל.

 

רן ארז, יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, אף הוא במתנגדים: "יש פה פרדוקס ועלבון לאינטליגנציה. הרשויות לא מסוגלות לשלם משכורות לעובדים שלהם, אז איך מצפים שישלמו עבור פעילויות לילדים בימי שישי? יש בעיות שקשורות בתעשייה שלא תוכל לעבור למעבר של חמישה ימים בשבוע. ההורים יצטרכו לצאת לעבוד ביום שישי ולמצוא כסף לשמרטפות בעבור הילדים. ייווצר מצב שבו הילדים ישוטטו ברחובות, ידרדרו לסמים ולאלימות. כולם יזוקו מהחלטה זו". 

 

רות דיין, יו"ר העמותה לקידום ויישום יום לימודים ארוך, מסכימה: "המשמעות של מעבר לשבוע לימודים מקוצר ללא יישום יום לימודים ארוך כראוי הוא, שבכל אותם ישובים שבהם יבוטלו הלימודים ביום שישי - יאלצו ההורים לממן מכיסם את ההוצאות. לא ייתכן שלא יתקיימו מסגרות יום חינוך ארוך כפי שהחוק מורה. בהתחשב בעובדה שכיום קרוב למחצית העובדים במשק טרם עברו לחמישה ימי עבודה, נוצר מצב שדווקא באוכלוסיות החלשות יום שישי הנו יום עבודה לכל דבר ועניין, ולכן המעבר יותיר סקטור גדול באוכלוסייה, שכולל אימהות חד הוריות רבות, ללא פיתרון עבור ילדיהם". 

 

במכתב ששלחו המועצה לשלום הילד והעמותה לקידום וליישום יום לימודים ארוך לחברי ועדת החינוך של הכנסת, הם ציטטו מעיקרי מסקנות ועדת דברת, שקוראות למעבר לחמישה ימי לימוד במקביל להארכת יום הלימודים ורק לאחר השלמת התשתית הראויה לכך במוסדות החינוך.

 

"יש לזכור כי מעבר לחמישה ימים יותיר סופשבוע ארוך במיוחד לתלמידים ורבים מהם יסתובבו ברחובות בחוסר מעש עד שעות מאוחרות", כתב ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד.

 

"תופעה זו עלולה להגדיל את מספר התאונות בבית ומחוצה לו, בדרכים, בצורה ניכרת, ובנוסף להגדיל את מספר התקריות האלימות בקרב בני הנוער. די להתבונן בנתונים המחרידים של החופש הגדול הנוכחי כדי להבין שחופשה ארוכה מדי מהווה סכנה ממשית לילדים. כ-33 ילדים נהרגו בחופש הגדול בתאונות ומספר התיקים שנפתחו לקטינים במשטרה גדל בצורה משמעותית".

 

משרד החינוך : ההורים והמורים שותפים

 

במשרד החינוך הגיבו למבקרים, ומסרו שבהתאם לתקנות שאישרה ועדת החינוך של הכנסת, כל רשות מקומית או בית ספר שיבקש לעבור למתכונת לימודים של חמישה ימי לימוד יהיו חייבים להכין תוכנית פעולה ליום שישי, שתובא לאישור מנהל המחוז.

 

עוד מציינים במשרד החינוך כי הניסוי מלווה על-ידי ועדת היגוי, שבראשה עומדת סמנכ"לית ומנהלת המינהל הפדגוגי, לאה רוזנברג. בוועדה חברים נציגי ארגוני המורים, נציגי הרשויות המקומיות, ועד ההורים הארצי ונציג מועצת התלמידים והנוער.

 

במשרד מגדירים את הטענות שהושמעו על כך שהמעבר לחמישה ימי לימוד יגרמו לעלייה באלימות, בתאונות, בשימוש בסמים וכו' כ"דמגוגיה זולה וניסיון לעשות כותרות". עוד אומרים במשרד כי הניסוי שנערך השנה בכ-80 בתי ספר ברחבי הארץ של מעבר לחמישה ימי לימוד מוגדר כמוצלח ביותר.

 

לגבי הטענה כי חלק מהתלמידים יישארו רעבים בגלל יום הלימודים הארוך, אמרו המשרד החינוך: "באוכלוסיות בהם המצב הסוציו-אקונומי נמוך, המחסור קיים ממילא. מערכת החינוך אינה הכתובת לפתרון ועל נושא זה יצטרכו לתת את הדעת רשויות הרווחה".

 

מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, אמרה בתגובה להתנגדות שעוררה ההחלטה: "כמו כל שינוי חדש, נוצרות התנגדויות וחששות מובנים אך לא מוצדקים. יש מקום להפנים את השינוי ולדעת לנצל את שעות הפנאי. יום שישי יוכל למנף ולהעצים את התא המשפחתי, כמו גם את האפשרות לתגבור לימודים", אמרה תירוש.

 

תוכנית לביטול תשלומי ההורים

 

ועדת החינוך של הכנסת אישרה היום גם את תשלומי ההורים לשנת הלימודים הקרובה, תשס"ה. זאת לאחר שמשרד החינוך הוריד כ-10% מהצעת התשלומים המקורית. התשלומים ינועו בין 243 שקלים ל-1,260 שקלים, לא כולל שעות לימוד נוספות ורכישת ציוד אישי לתלמידים.

 

השינוי המרכזי שנובע מהפחתת התשלומים הוא קיצור הטיולים השנתיים משלושה ימים ליומיים, למעט בכיתות י"ב.

 

שרת החינוך, לימור לבנת, התחייבה בוועדה כי עד מארס 2005 תעביר תוכנית לחמש שנים להפחתה הדרגתית של תשלומי ההורים, עד לביטולם המוחלט: "במהלך השנה נרשמו הערות בתיקים אישיים של מנהלים, שגבו מהורים יותר מהמותר בחוזר המנכ"ל. אנו קוראים להורים לפנות אלינו באופן מיידי אם יש חריגות. נגדיל את בדיקות הסיירת לפיקוח על תשלומי ההורים".

 

במשרד החינוך ציינו כי לראשונה הנהיגו השרה לבנת והמנכ"לית תירוש את דף תשלומי ההורים, שנועד לשרת את ההורים, ולהעמיד לרשותם את התשלומים המרביים שעליהם לשלם. במשרד החינוך מדגישים שבכל מקרה שבית ספר יגבה מהורים תשלומים שלא כדין, הכסף יוחזר במלואו להורים.


פורסם לראשונה 24/08/2004 12:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
לא ביום שישי
צילום: סי די בנק
צילום: ליאור מזרחי, באובאו
תשלומי ההורים יבוטלו. לבנת
צילום: ליאור מזרחי, באובאו
צילום: תומריקו
כיסוי ערוות המשרד. שריד
צילום: תומריקו
צילום: עמית שאבי
התאונות והאלימות יגברו. ד"ר קדמן
צילום: עמית שאבי
צילום גלי תיבון
הנוער יעשן יותר? רן ארז
צילום גלי תיבון
מומלצים