שתף קטע נבחר

בעקבות הדו"ח על הנגבי: דרישות לחקירה פלילית

סערה בעקבות פרסום דו"ח מבקר המדינה, על המינויים הפוליטיים של השר הנגבי בעת שכיהן כשר לאיכות הסביבה. "הנגבי חילל וזיהם את המשרד שהיה אמון על ניקוי סביבתו של האזרח", אומרים ב"יחד". התנועה לאיכות השלטון דורשת חקירה פלילית. במפלגתו של הנגבי סלחנים יותר: "בעיקרון אין לפסול מינוי של חברי מפלגה, אלא אם ממנים אדם נעדר כישורים"

במערכת הפוליטית לא נשארו אדישים בעקבות דו"ח מבקר המדינה שפורסם אחר הצהריים (יום ד'), ועסק בשלל המינויים הפוליטיים של השר צחי הנגבי בעת ששימש כשר לאיכות הסביבה.

 

התנועה לאיכות השלטון מיהרה לקרוא ליועץ המשפטי, מני מזוז, להורות על חקירה פלילית בנושא, והודיעה כי תפנה בעניין גם לנציב שירות המדינה, שמואל הולנדר.

 

שר המדע, אילן שלגי (שינוי), קרא לראש הממשלה להשעות מיד את הנגבי: "לא יתכן ששר בישראל, ועוד מי שמכהן כשר לביטחון פנים הממונה על אכיפת החוק, יהיה מי שמבקר המדינה קבע לגביו ממצאים חמורים כל כך".

 

ח"כ יוסי שריד (יחד), לשעבר השר לאיכות הסביבה, אמר בתגובה: "ממצאי הדו"ח חמורים ביותר והם מחזירים לצחי הנגבי את המוניטין המפוקפק שלו כאיש חסר מעצורים. על הממצאים האלה אסור לעבור לסדר היום, והיועץ המשפטי לממשלה חייב להעביר אותם לחקירה משטרתית, אלא אם החליט היועץ שלא לטפל בעבירות של פוליטיקאים רמי דרג".

 

חבר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ רן כהן (יחד), אמר בתגובה לדו"ח המבקר: "מדובר בגידול סרטני מסוכן בלב השירות הציבורי, גידול הפוגע קשות באיכות השירות לאזרח ועלול לשתקו אם לא ייעקר.

הנגבי חילל וזיהם את המשרד שהיה אמון על ניקוי סביבתו של האזרח. הנגבי הוא סמל לתרבות השלטונית המסואבת של הליכוד, שעשה מוטציה בחלומה של כל אם יהודיה, ובמקום לשאוף שבנה יהיה מהנדס, רופא ואזרח הגון, שואפת שיהיה חבר מרכז ליכוד, או מלחך פינכתו של שר זה או אחר". כהן קרא להנגבי להתפטר מתפקידו מיד.

 

עמיתו לסיעה, ח"כ אבשלום וילן, קרא לראש הממשלה ולשר המשפטים לחוקק מיידית את חוק הבחירות המוקדמות לעריכת פריימריז במפלגות הגדולות, "על מנת לנתק את התלות המשחיתה בחברי המרכז". לדבריו, "דו"ח מבקר המדינה בנוגע לשר הנגבי מראה שחור על גבי לבן את השחיתות הפושטת בקרבנו". 

 

לעומתו, יו"ר ועדת חוקה של הכנסת, ח"כ מיכאל איתן, נשמע סלחני יותר: "בעיקרון, אין לפסול מינוי של חברי מפלגה, אלא אם ממנים אדם נעדר כישורים, והסיבה היחידה למינוי היא רצון לקבל טובת הנאה כלשהי על חשבון איכות השירות ועל חשבון הציבור. ברור שבמקרה כזה המינוי פסול וייתכן שיש בכך גם חשד לעבירה פלילית. אבל מינוי של אדם בעל כישורים אינו פסול רק בשל הסיבה שאותו אדם הוא חבר במפלגתו של הממנה".


חבר הכנסת גלעד ארדן (ליכוד) אמר כי "חברות בליכוד איננה פוסלת אדם מלעבוד בשרות המדינה". לדבריו, "גישת המבקר עלולה לגרום לכך שאנשים בעלי כישורים לא ירצו להצטרף לפעילות פוליטית ולתרום לציבור. גם הנאורה שבדמוקרטיות, ארה"ב, הכירה בכך ולכן כאשר מתחלף שם השלטון נכנסים עם הנשיא החדש אלפי עובדים המסייעים לו להגשים את מדיניותו". 


משפטן: יש לבחון חשד לפלילים


"מינויים פוליטיים ומינויים אישיים אסורים מבחינה משפטית, אולם יש לבחון האם הדבר מגיע לרמת העבירה הפלילית. באופן כללי, מינויים פוליטיים או מינויים על בסיס אמון אישי אסורים, למעט תפקידים מוגדרים כמו מנכ"ל משרד ועוזר, שהן משרות אמון". כך אמר ל-ynet פרופסור אריאל בנדור, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

 

לדברי פרופ' בנדור, "העובדה שמינויים פוליטיים ואישיים אסורים משפטית אין פירושה שמדובר בעבירה פלילית. יכולה להיות פעולה שאיננה תקינה במשפט המנהלי. ועדיין, מתעוררת שאלת ההוכחה. ייתכן שלאנשים שמונו יש זיקה רחוקה לליכוד וזה עדיין לא פוסל אותם, זיקה מפלגתית איננה פוסלת אדם אם נקבע שיש לו את הכישורים המתאימים, בדרך-כלל על-ידי ועדה שבוחנת אם לאדם הממונה יש כישורים מיוחדים".

 

פרופ' בנדור הוסיף כי "אם המסקנה היא שהמניע הדומיננטי במינוי הוא אישי או פוליטי – זה חמור מבחינה משפטית, אבל השאלות הפליליות שונות, והן שאלת השוחד ושאלת עבירת המרמה והפרת האמונים. שוחד דורש שהממנה ייתן את המינוי בתמורה לדבר מה שיקבל – דבר המצריך הוכחה".

 

לדבריו, "הפרת אמונים היא התנהגות מושחתת שאיננה מגיעה לכדי שוחד. זו התנהגות בלתי תקינה מהבחינה המנהלית, בדרגה של שחיתות ממש. יסודותיה של העבירה הזו – מרמה והפרת אמונים – מעורפלים ולא ברורים. בקרוב אמורה להינתן החלטה בדיון הנוסף בעניינו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, שמעון שבס, בהרכב מורחב של שופטים בבית המשפט העליון. לדעתי, ההחלטה הזו רק תערפל עוד יותר את יסודות העבירה".

 

בנדור ציין עוד כי ישנה פסיקה ברורה של בג"ץ לפיה להמלצה של מבקר המדינה לפתוח חקירה נגד מי שמוזכר בדו"ח, יש משקל כבד במיוחד, ורק במקרים חריגים יכול היועץ המשפטי לממשלה להתעלם מהמלצה זו ולדחות אותה.



מודעה  




 

  

דוברו של הנגבי: לפעול ליישום המלצות המבקר

 

ואילו דוברו של הנגבי מסר בעקבות פרסום הדו"ח: "עמדת השר בעניין הביקורת הוצגה למבקר המדינה במלואה, הן בכתב והן בעל-פה, קודם לפרסום הדו"ח. עיקריה: המבחן המרכזי למינויים בשירות המדינה איננו הזיקה הפוליטית של העובד, אלא התאמתו לתפקיד, השכלתו הרלוונטית וכישוריו המקצועיים.

 

"השר הביא לידיעת המבקר כי רבים מהעובדים שמונו בתקופת כהונתו נשארו על כנם גם במהלך כהונת השרה יהודית נאות, והם מבצעים עבודתם לשביעות רצון הממונים עליהם.

 

"עם זאת, מעת שגיבש מבקר המדינה את מסקנותיו, עמדתו היא המחייבת, ויש לכבד אותה ולפעול ליישום המלצותיו".


פורסם לראשונה 25/08/2004 15:52

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
המבחן - ההתאמה לתפקיד. הנגבי
צילום: שאול גולן
צילום: תומריקו
לחקירת משטרה. שריד
צילום: תומריקו
צילום: ג'רמי פלדמן
סמל לתרבות שלטונית מסואבת. כהן
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: זום 77
הכישורים קובעים. איתן
צילום: זום 77
מומלצים