שתף קטע נבחר

תוכנית הקריה: ‏המועצה לשימור אתרים עתרה לביהמ"ש

המועצה הנלחמת למען שימורם של מבנים טמפלרים באזור הקריה בתל אביב ולמען הצלתם של עצים עתיקים מבקשת שיינתן לה לערער בפני המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, לאחר שהוועדות העירוניות והמחוזיות דחו את מרבית טענותיה

המועצה לשימור אתרים עתרה היום (ג') לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד ועדות התכנון בתל אביב ונגד מי שעמד עד לאחרונה בראש הוועדה המחוזית, שמואל לסקר, בעניין פרויקט דרום הקריה.

 

המועצה מבקשת מבית המשפט כי יבטל את החלטות ועדות התכנון (מחודש מאי השנה), הדוחות את רוב טענותיה של המועצה נגד תוכנית הבנייה בדרום הקריה ותוכנית רחוב קפלן, וכן מבקשת לבטל את החלטתו של ראש הוועדה, שמואל לסקר (מיולי השנה), הדוחה את בקשת המועצה לערער על תוכנית דרום הקריה בפני המועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

 

כמו כן מבקשת המועצה מבית המשפט להוציא צו מניעה, נגד פגיעה כלשהי במבנים או בצומח במתחם עד להשלמת ההליך המשפטי.

 

בעתירה, שהוגשה באמצעות עוה"ד דורון רוזנברג ושלום סימון ממשרד 'רוזנברג, מגן ושות", טוענת המועצה לשימור אתרים כי תוכנית דרום הקריה ותוכנית קפלן (להלן), שיזם מינהל מקרקעי ישראל ומקודמות בשיתוף עיריית ת"א, יפגעו באורח הרסני ובלתי הפיך בשרידי המושבה הטמפלרית שרונה, שהוקמה לפני יותר מ-130 שנה ולמבניה חשיבות היסטורית, אדריכלית ותרבותית.

 

בעתירה נאמר, כי עד לפני כעשור נצבו במתחם זה שרידיהם של כ-90 מבנים היסטוריים, אולם עבודות הפיתוח, כמו גם ההתעלמות מהחשיבות המיוחסת לשימורם, עשו את שלהם, וכיום נותרו כ-50 מבנים בלבד, ולצדם עצים בני כמאה שנים.

 

המאבק: בנייה מאסיבית והרחבת הרחוב

 

לפי תוכנית דרום הקריה יוקם באזור מתחם למגורים, מסחר, מלונאות ועוד, ובו גם מבנים בני עשרות קומות, על שטח של כ-500 אלף מ"ר. המועצה לשימור אתרים אומרת, כי הכינה תכנית נגדית, המאפשרת מימוש כל אחוזי הבנייה במתחם, ללא כל פגיעה בכל המבנים הנותרים ובצומח ההיסטורי.

 

תוכנית קפלן עוסקת בהרחבת הרחוב בקטע ההיסטורי שבין דרך בגין לרחוב לאונרדו דה וינצ'י - והפיכתו לאוטוסטרדה בת 8 נתיבים. זאת, תוך כדי הרס רוב המבנים הטמפלריים המקוריים הניצבים לאורכו, והעתקתם (בעלות של עשרות מיליוני שקלים) של חמישה מהם לתוך המתחם.

 

גם לתוכנית זו מציגה המועצה חלופה, ומציעה למנהר את רחוב קפלן בקטע המדובר. לדבריה, בדיקת מומחים העלתה כי מינהור הרחוב יאפשר את שימורם ומכירתם של המבנים ההיסטוריים לאורכו, וכי הכסף שתכניס מכירתם יכסה כמעט במלואה את עלות חפירת המנהרה במקום.

 

בנוסף, מצביעה המועצה לשימור אתרים בעתירתה על פגם מהותי - חילופי גברי בקרב חברי הוועדה - המהווה עילה לפסלות אישור התכנית: "ב-23 בפברואר 2004, בעת הדיון לשמיעת התנגדויות העותרת בוועדת המשנה, נכחה הגברת יעל גרמן, ראש עיריית הרצליה, כנציגת הרשויות המוניציפליות, ואילו בהחלטה עצמה, מ-22 באפריל 2004 לא ישבה הגב' גרמן, ובמקומה ישב מר צבי בר, ראש עיריית רמת גן. כך, נוצר מצב בו מי שהחליט בהתנגדות הוא לא האדם אשר שמע אותה. חמור מכך, למיטב ידיעת העותרת, החלטת המשיבה באשר לדחיית התנגדות העותרת התקבלה על פי קול אחד בלבד ומכאן, שהפגם שנפל מקבל משנה תוקף אל מול נסיבות המקרה, שכן ייתכן מאוד, כי אילו הרכב הועדה היה זהה והגב' גרמן הייתה נותרת לשבת בתוכו, הייתה זו משתכנעת מנימוקי העותרת מקבלת את טיעוניה ומטה את הכף לכיוון השני", נאמר בעתירה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
בית ברחוב קפלן שמועמד להזזה
צילום: אביגיל עוזי
עו"ד דורון רוזנברג
בית ועצים עתיקים בשרונה
מומלצים