שתף קטע נבחר

דיאטה אחת לא מתאימה לכולם – כך נתפור את שלנו

כולם רוצים תפריט קסם לדיאטה שתגאל אותם מייסורי השומן. מה שאנשים לא מבינים – כולנו שונים, ותפריט שיעזור לאחד להשיל משקל, יוסיף משקל אצל האחר. כך נתפור את מרכיבי הדיאטה השונים לטיפוס שלנו, בדרך הבטוחה לירידה במשקל

בפרסומות, אומרת הקריינית "מצאתי דיאטה - שחבל על הזמן". הפרסומת אולי מתייחסת לתחום שונה לגמרי אבל ההומור הסמוי שבה ממצא את הקלות הבלתי מקצועית בהרכבת התפריטים לדיאטה.

 

כשאנשים שמסביבי שומעים שאני עוסקת בתחום התזונה, הבקשה השכיחה ביותר היא לתפריט ל"דיאטה", אנשים מבקשים מן ערכת קסם כזו, משהו מהמגירה, מין אשליה זמנית להיאחז בה ולתעתע את הגוף שמצאנו עבורו את הפתרון לחיי השומן והסבל.

 

מה שאנשים לא מבינים זה שסוג דיאטה שמצליחה לאחד, לאו דווקא תתאים לשני. הסתכלו על הסובבים אתכם: בני משפחה, חברים, עמיתים ותאו אנשים שונים, בעלי אישיות שונה, התייחסות שונה לחיים וכמובן – נתוני גוף שונים. לא יתכן שאדם עם נטיות לתוקפנות ואגרסיביות יזדקק לאותו הרכב תזונתי (לאו דווקא קלורי) כשל אדם שקט ורגוע. אנשים שנבדלים באופיים, בתכונותיהם ובנתוני גופם, לא יגיבו באופן זהה לתפריט אחיד. רק הרכב תזונה שלוקח בחשבון את כל ההיבטים בעלי ההשפעה, יהיה ישים לטווח רחוק.

 

תפריט ייחודי לדיאטה, שנקבע באופן אישי, הינו פונקציה של שלושה מרכיבים: מוצא וגנטיקה תורשתית, סוג הדם, והכי חשוב: הפרופיל המטבולי. כל אחד מהגורמים להלן הוא בעל חשיבות והשפעה בדרך להשגת המשקל האופטימלי ורמת אנרגיה גבוהה לתחזוקת הגוף.

 

בכתבה זו אתייחס לכל אחד מהמרכיבים החשובים הללו, למבחנים שנעשים לקביעתם ולמשמעות התוצאות שמתקבלות.

 

1. מוצא וגנטיקה תורשתית

 

הסתכלו על הפרופיל המשפחתי: ההורים, הסבים והסבתות. נסו ללכת עם השורשים קצת יותר רחוק: האם יש לכם מידע לגבי הרכב התזונה של אבות אבותיכם? האם אתם מכירים את המאכלים שהיו מקובלים במשפחתכם לפני מהפכת הטכנולוגיה בנושא המזון שטשטשה את מרבית המאכלים הייחודים?

 

בואו ניתן את הדעת על דבר מעניין אחר: כמה נדירים היו בולמוסי אכילה בעבר? מדוע אכילת יתר היא דבר כל כך שכיח עכשיו? אם אבותינו הגיעו למצב יציב מול האוכל, ואנו נושאים עקבות של גנים זהים לשלהם המשפיעים בין היתר על תגובות למרכיבי מזון שונים, מדוע לא נשתמש בניסיונם העשיר ונאמץ מרכיבים מתזונתם?

 

חוקרים טוענים כי גנטיקה ומיצוב אתני עדיין מתקיימים גם אם המשפחה שינתה את המיקום הגיאוגרפי שלה, כלומר, הצרכים התזונתיים שלנו מושפעים יותר מהמוצא מאשר מיקום המגורים הנוכחי.

 

כאשר אנשים סוטים מאלמנטים בסיסיים מהתזונה השורשית של מוצאם הם עשויים לחסוך מהגוף צרכים תזונתיים חיוניים. למשל, חתן ממוצא תימני יכול לאכול מדי פעם גפילטע פיש אצל חמתו הפולנייה, אבל אם אשתו תבשל לו זאת על בסיס יומי, יתכן שיווצר בסיס לבעיה תזונתית, כמו כן אצל אנשים ממוצא אשכנזי באכילה של קובה עיראקית וכך גם אצל יוצאי רוסיה באכילת סחוג.

 

המידע לגבי ארץ המוצא הוא קל וזמין (מבררים במשפחה, מישהו בטח זוכר), אם כי הופך להיות פחות אפקטיבי מבחינת השפעתו על התזונה בנישואים מעורבים.

 

ארץ המוצא, כמרכיב בקביעת התזונה, לא תחזיר אתכם לאכול במטבח העדתי המסורתי. התפריטים לדיאטה בוודאי לא יתבססו על מופלטה, גונדי, צ'ולנט או ג'חנון. השפעת המוצא על ההמלצות לתפריט הינה באופי התיבול והתבלינים הייחודיים המרכיבים את תבשילי המאכלים העדתיים.

 

2. סוג הדם

 

המודעות להשפעת סוג הדם על התזונה התפתחה לפני מספר שנים, ותפסה תאוצה עם פרסומו של הספר 'Eat Right for your Type', של ד"ר פיטר ד'אדאמו לפני כחמש שנים בארה"ב.

 

החשיבות של סוג הדם על התזונה התעוררה עם ההבנה של השפעת המזון על המערכות בגופנו. מערכת הדם משמשת כמערכת ההובלה בגוף. בין היתר היא אחראית על העברת חומרי ההזנה אל הרקמות והתאים, שם מתבצע תהליך פירוק חומרי ההזנה. סוג הדם מושפע מהרכב המזון (ובעיקר חלבונים מסוימים שבו) המועבר עם הדם, כך שאכילת מזון שאינו מתיישב עם סוג הדם יכולה להביא לריאקציות לא רצויות. השאלה אם אכילה לפי סוג דם אכן משפיעה על ירידה במשקל שנויה במחלוקת אך ללא ספק אכילה זו הוכחה כתומכת בתפקוד תקין של המערכות בגוף ומשפיעה דרך כך, ובאופן עקיף, על המשקל.

 

בדיקת סוג הדם הינה פשוטה (לאלו ששורדים דקירת מחט). לאחר בירור סוג הדם (A,B,AB,O) ניתן לקבל את מרכיבי התזונה המומלצת באופן הבא: לכל סוג דם, קיימת טבלה עם סיווג של כל מרכיבי התזונה הקיימים לפי הקטגוריות הבאות: המאכלים המומלצים ביותר, מאכלים שהגוף יכול לעכל אך אינם בדרגת חיוניות גבוהה לגוף ומאכלים שיש להימנע מהם לגמרי.

 

מי שהנושא מעניין אותו, יוכל לרכוש את הספר "אכול לפי סוג הדם שלך", שקיים בתרגום עברי. בספר מוסבר בהרחבה על סוגי המזון שמתאימים לכל סוג דם.

 

3. פרופיל מטבולי

 

זהו המרכיב החשוב ביותר ובעל השפעה הדומיננטית על הרכב התפריט הנדרש. הפרופיל המטבולי הוא תוצר של תרגום האישיות ותכונות הגוף לדרישות תזונתיות. הגוף משדר לנו "רמזים" כדי שנוכל להבין את הצרכים התזונתיים דרך : מצבנו הגופני, הרוחני, האמוציונאלי ומאפיינים התנהגותיים.

 

המיצוב האנרגטי שלנו גבוה כאשר הגוף משתמש בתזונה באופן אופטימאלי וכשהגוף ומרכיביו נמצאים במצב איזון תפקודי (הומיאוסטאזיס). ולהפך, כאשר גופנו אינו מתפקד כראוי ומצבנו המטבולי אינו יציב (המתבטאת בתנודות במשקל) זהו סימן ישיר לתזונה לא מתאימה.

 

הרבה לפני שזה מגיע לממדים כאלו, הגוף משדר לנו אותות סמויים כגון עיכול בעייתי, עצבנות יתר, חוסר מנוחה רגשית ותפקוד לא יציב. המטרה היא לקלוט את השידורים האלו בזמן ולהזין את הגוף בהתאם.

 

כשמנסים להגדיר את רמת הפרופיל המטבולי, יש צורך להבין את כל המאפיינים של הגוף והאישיות. הקישור של כל מערכות הגוף שבונות ומתחזקות את הגוף ומשפיעות על האנרגיה מבוצע ע"י מערכת העצבים ומערכת העיכול.

 

מערכת העצבים משמשת מרכז ויסות של כל המערכות בגוף, קולטת מידע חיצוני, מעבדת אותו ונותנת הוראות פעולה לגוף בהתאם. מערכת העיכול, קולטת את האנרגיה דרך מזון, מפרקת אותו ומפרישה פסולת. הבנה מעמיקה של ייחודיות שתי מערכות אלו בין אנשים שונים תביא להזנה מתאימה יותר של המערכות התורמת לדיאטה נכונה ורמת תפקוד טובה.

 

קביעת הפרופיל המטבולי נעשית ע"י שאלון מקיף המאפשר ניתוח המרכיבים המשפיעים. השאלון כולל עשרות שאלות המקיפות את תחום מערכת העצבים והעיכול והשפעתן. השאלות נוגעות למשל במראה שלנו לעומת הגיל, יחסינו לקור וחום, תגובתנו למצבים מסוימים, תחושותינו לאחר אכילת מאכלים מסוימים, מצב פיזי של איברים בגוף (עור, עיניים, חניכיים וכו'), ותכונות אחרות.

 

תוצאות השאלון תביא לציון רמת המטבוליזם בגוף. ככל שהערך גבוה יותר, רמת המטבוליזם האישית גבוהה יותר. אין לבלבל ערך זה עם שריפה מואצת של קלוריות הנובעת מכושר ופיתוח שרירים. מדובר על רמת מטבוליזם בסיסית של הגוף, לפני התערבות חיצונית.

 

עם קביעת רמת המטבוליזם ניתן להתאים את אופי המזון שישתלב באופן אופטימאלי עם דרישות הגוף. מעבר לכך, תוצאות השאלון מאפשרות קביעת הרכב וכמויות צריכה של ויטמינים ומינרלים המומלצים לתכונות הגוף.

 

ההמלצות לתזונה מקיפות את כלל סוגי מרכיבי המזון: סוג הבשר, עוף או דגים, אלו סוגי ירקות ופירות עדיפים, מהו מקור הפחמימות העדיף ביותר, סוגי מאכלי חלב, ומקור מרכיבי השומן. קיים עיקרון אחד בסיסי – אם מערכת העיכול שלכם איטית, רצוי שתאכלו דיאטה עשירה יותר בחלבונים, אלו עם עיכול מהיר יותר – מומלץ להם לאכול מזונות עתירי פחמימות.

 

נושא הפרופיל המטבולי עדיין לא ממש חדר לארץ, ורק לאחרונה התפרסמו ספרים ומאמרים בנושא בארה"ב. סביר להניח שבעתיד הקרוב גם אנחנו נוכל למצוא ספרות מתורגמת בנושא.

 

הרכבת התפריט – שילוב מרכיבי התוצאות

 

כשבאים להרכיב תפריט אישי ע"פ כל המרכיבים שתיארנו, הפרופיל המטבולי הוא בעל רמת הדומיננטיות הגבוהה ביותר, אחריו נתייחס למרכיב סוג הדם ולבסוף לנושא הגנטיקה.

 

מרכיב הפרופיל המטבולי הוא הדומיננטי ביותר מאחר ובאמצעותו נקבעת רמת שריפת האנרגיה הבסיסית בגוף, כלומר, המהירות שבה הגוף שלנו משתמש במזון. הוא המבחן המתאר באופן ישיר ומדויק את התלות בין שריפת האנרגיה ותכונות הגוף. השלכותיו מתבטאות בתחושות שלאתר האכילה, ברמת השובע וברמת האנרגיה לתחזוקת תפקוד הגוף.

 

סוגי מרכיבי התזונה נקבעים מתוך המלצות הפרופיל המטבולי. מתוך אלו נקבעים המרכיבים הסופיים ע"פ טבלאות המזון לסוג הדם, תוך שילוב עם היבט התיבול האתני.

 

זה המקום לתת חיזוק, עם הסתייגות, לדיאטות שאינן עומדות במסגרת המקובלת של הרכב אבות המזון. בכל מאמרי הקודמים, כאשר התייחסתי לדיאטה כללית, ההמלצה הייתה לכ-55% פחמימות, 15% חלבונים ו-30% שומן. אבל כאשר בוחנים את תכונות הגוף באופן אישי, ניתן לשנות את הרכב ההמלצה, במיוחד במצבים קיצוניים של הפרופיל המטבולי.

 

זאת סיבה למשל, שישנם כאלו שיוכלו למשל לאמץ את דיאטת החלבונים וגופם ינצל את האנרגיה מחלבונים ללא יצור מוגבר של קטונים בדם. עם זאת, אני מתנגדת לקלות שבה צרכני דיאטות בוחרים לאמץ דיאטה זו, ללא בדיקה מקדימה שאכן דיאטה זו לא תזיק להם וללא בדיקה שוטפת של רמות השומן והרעלים בדם.

 

לסיכום: לכו רק על דיאטה שתתאים לכם

 

תפריט התזונה היומי אינו מוצר מדף, שנבחר ע"פ אריזה חיצונית או המלצות של משתמשים, אלא תוצר של מרכיבים אישיים: פרופיל מטבולי, סוג הדם ומוצא וגנטיקה תורשתית. לכן, כאשר מעונינים בתזונה נכונה ומתאימה באופן אישי יש להשתמש בהשלכות כל המרכיבים לעיל.

 

הכתבה לא נועדה לשלוח את כל הקוראים לבצע בדיקות דם ורמת מטבוליזם, להחזיק ביד טבלאות עמוסות, ולהתעסק באופן אובססיבי עם מזון והתאמתו. המטרה היא למתן את הקלות שבה מאמצים תפריט לדיאטה: כאשר החברה הטובה או השכנה ממול תשלוף לכם דיאטה מצוינת עם המלצות חמות, אל תמהרו לחטוף אותה ואל תמהרו להאמין, אפילו אם הכוונות טהורות וטובות.

 

חשוב מאוד להבין שאפילו אם אכלתם "לפי הספר" ולא הגעתם לתוצאות משביעות רצון, יתכן והמזון שאכלתם לא מותאם לדרישות האישיות שלכם. אם לא הצלחתם לשרוד עם תפריט מסוים שעבד דווקא נפלא בקרב חברים, הרגשתם עייפים או חסרי מוטיבציה, כדאי לבדוק את התאמת מרכיבי המזון.

 

כעת אתם גם יכולים להבין מדוע היה לי קשה להתייחס לקוראים שפנו אלי ושאלו לגבי תפריט זה או אחר. חשוב מאוד לאמץ כבר בהתחלה את התפריט הנכון כדי למנוע אכזבה מיותרת וחוסר שביעות רצון מתוצאות התהליך. כל ה"סחר – מכר" הזה בתפריטים לא רק פוגע בגוף מחוסר התאמה, הוא גם פוגע בנפש ובאמונה שהפתרון המיוחל אכן יגיע.

 

הכותבת הינה מהנדסת, מדריכת עיצוב וחיטוב ויועצת בנושאי תזונה 

harelosnat@yahoo.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
דיאטה. צריך להתאים אישית לכל אחד
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים