שתף קטע נבחר

ילדים היפוכונדרים: אמא, כואב לי

התחביב של דניאל (10) הוא צפייה בתוכניות טלוויזיה שעוסקות במחלות וקריאה בספרי רפואה פופולריים. בשאר הזמן היא עסוקה באיך היא מרגישה. בדרך כלל היא מרגישה לא טוב.

 

מדי בוקר, מספרת אמה, דניאל בודקת לעצמה את הדופק, מודדת חום, מתבוננת ארוכות בגרונה באמצעות מראה קטנה ומחפשת סימנים לדלקת, ובוחנת את מרקם וצבע יציאותיה. רק אם הכל תקין – היא מוכנה להתחיל את היום.

 

"פעמיים בשבוע נדמה לה שמתפתחת אצלה מחלה רצינית. היא מפצירה בנו שנלך לרופא, דורשת תרופות, בדרך כלל אנטיביוטיקה, מגייסת את הסבים שלה כדי שישכנעו אותנו, וכשזה לא עוזר – היא עושה סצינות".

 

למה זה קורה לה? "הכל התחיל אחרי שאחותה הקטנה חלתה במחלה קשה", אומרת האם. "היא אושפזה לתקופה די ארוכה. חייה היו בסכנה, וכל הבית סבב סביב זה. דניאל היתה אז בת 7. היא ראתה שאנחנו מטורפים מדאגה. השארנו אותה עם הסבים, וכנראה שגם הם שידרו מצוקה. "מהרגע שחזרנו עם הקטנה הביתה – התחילו אצל דניאל כל התופעות ההיפוכונדריות. בהתחלה חשבנו שהיא מתחלה כדי לקבל תשומת לב. אבל כשזה לא עבר, הבנו שזו דרכה לבטא חרדה. החלטנו שכל זמן שהתפקוד החברתי והלימודי שלה לא נפגע – לא נטפל בזה במיוחד. אנחנו מדברים איתה, מנסים להרגיע אותה, מאפשרים לה לקיים את הטקסים שלה ומקווים שעם הזמן זה יחלוף".

 

"ילדים מבטאים במקרים רבים מצוקה דרך הגוף", אומר עופר פלד, פסיכולוג קליני מבית החולים גהה. "רואים את זה די הרבה אצל ילדים קטנים שצריכים להיכנס למסגרות חדשות או שיש להם קשיי פרידה ומגייסים את הגוף כדי לבטא חרדה.

 

"השאלה היא מתי זה הופך לדפוס שמלווה את הילד לאורך זמן. אם יש לילד הורה חרדתי, אם הוא חשוף למחלות או לאינפורמציה רפואית שמציפה אצלו חרדות, אם בבית מתעסקים הרבה בבעיות של בריאות ומחלה – זה יכול לקדם דפוס שבו הילד 'מגייס' מחלות כדי לקבל תשומת לב או להתמודד עם בעיות.

 

"יש ילדים שמתעסקים מאוד עם הגוף, בעיקר בתחילת גיל ההתבגרות. הגוף הופך לערוץ שדרכו הם מבטאים מצוקה ויוצרים תקשורת. ברוב המקרים הם לא מתקבעים על מחלה מסוימת והתלונות שלהם מאוד דיפוזיות. מעטים הילדים שיאמרו שהם חושבים שיש להם סרטן, למשל.

 

"בכל מקרה, אם ילד שמתלונן כל יום שני וחמישי על כאבי בטן או כאבי ראש, שאינם נובעים מבעיה רפואית אמיתית, פתאום משמיע תלונות לא אופייניות והסימפטומים שהוא מתאר משתנים – יש לגשת איתו לבירור רפואי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים