שתף קטע נבחר

הבוקר: 5 סרבני הגיוס השתחררו מהכלא

חמשת הסרבנים השתחררו מהכלא לאחר תום ריצוי עונשם. הוריהם של החמישה מקווים שהמלצה לשלוח אותם לוועדת אי-התאמה תסלול את דרכם לחופש, אולם בצה"ל יש הסבורים שיש להמשיך ולהאבק כדי לגייסם לשירות: "וויתור לחמישה האלה עשוי להוליד סרבנות נוספת"

חמשת סרבני השירות חגי מטר, מתן קמינר, שמרי צמרת, אדם מאור ונעם בהט, שוחררו הבוקר (יום ד') ממאסרם.


עם היציאה מהכלא אמר חגי מטר ל-ynet כי "בסך הכל עברנו חוויה לא קלה שהתחילה לפני כשנתיים. אני מקווה מאוד שזה נגמר. הכלא אמנם משנה אנשים, אבל אנחנו לא מתכוונים להתגייס ומקווים שצה"ל יבין זאת".


השאלה המרכזית שמטרידה את החמישה ואת בני משפחותיהם היא מה יקרה ביום ראשון. החמישה קיבלו צו התייצבות ליום ראשון בבוקר לבקו"ם בתל השומר, שם אמורים שלטונות צה"ל להודיע להם האם הם נשלחים לועדת אי התאמה שממנה יוכלו לקבל את הפטור המיוחל או שמא הצבא מתכוון להמשיך ולדרוש מהם להתגייס לצה"ל.


לדברי מטר, "בסך הכל היתה לנו חוויה לא קלה. הכלא הוא לא מקום קל, גם לא הכלא האזרחי. נמצאים כאן אסירים ממגוון הקשת. אני מקווה מאוד שהכל מאחורינו, ואם לא נמשיך להלחם, כולל עתירה לבג"ץ". מטר אף הביע תקווה כי המעשה שהוא וחבריו עשו יפתח שיח דמוקרטי בחברה הישראלית. לדבריו, על ידי סירוב יוכלו לגרום לשינוי אמיתי ולסיום הכיבוש, זאת בניגוד לטענה לפיה ניתן להתגייס ולגרום לשינוי בתוך המערכת. 


עוד אמר מטר: "אנחנו לא יודעים מה יהיה בעתיד. כמובן שלא נזנח את האנשים שהולכים בדרכנו ונסייע להם. ראינו את האסירים בכלא והבנו כי מדובר באוכלוסייה חלשה שצריכה סיוע. אני באופן אישי צריך להשלים ולראות חברים שלא ראיתי הרבה זמן וללכת לים".


שלושה שופטים בבית הדין הצבאי גזרו בתחילת השנה על החמישה שנת מאסר בפועל על סירוב מתמשך להתגייס לשירות צבאי. גזר הדין ניתן לאחר 14 חודשי מאבק שבמהלכם ישבו החמישה בבתי כלא צבאיים בתנאים שונים.  

 

החמישה תרצו את סירובם לשרת בהתנגדות למדיניות ישראל בשטחים. עונשם קוצר בהמשך בשלושה חודשים בשל התנהגות טובה, אולם גם מהלך זה התאפשר לאחר מאבק ארוך. בסך הכל בילו החמישה כשנתיים מאחורי סורג ובריח. 

 

במהלך מאסרם ביקש צה"ל להעבירם מכלא צבאי לכלא אזרחי. תחילה התנגדו החמישה למהלך ולאחר מכן חזרו בהם "כדי לשים קץ למסע ההתנכלויות בכלא הצבאי".

 

במהלך משפטם, המליצו שניים מבין שלושת השופטים להעמידם בפני וועדת אי-התאמה לשירות. ואולם קצין בכיר בצה"ל שהיה מעורב בפרשה אמר ל-ynet כי ההחלטה בעניין זה היא בידיים של ראש אכ"א האלוף אלעזר שטרן. "לדעתי", אמר, "אסור לוותר להם. וויתור לחמישה האלה עשוי להוליד סרבנות נוספת בצה"ל. יש להאבק כדי שיתגייסו לצבא ולא כדי להמשיך ולשלוח אותם לכלא".

 

לדברי קצין בכיר בצה"ל, "אסור לוותר להם. יש להמשיך ולהאבק כדי שהם יתגייסו בסופו של דבר". הקצין הוסיף כי מדובר בחמישה צעירים חכמים שמנסים לשכנע באמצעות טיעונים חזקים. "לא מדובר בחבורה משוגעת, כל אחד מהם יכול להיות מנהיג חברתי בעתיד. הם הציבו בפני צה"ל דילמה כבדה מאוד, וכמו שהלכו איתם עד כה - כך צריך להיות בעתיד".

 

בצה"ל אומרים כי סרבנות היא תופעה מסוכנת המנוגדת לחוק ופוגעת בדמוקרטיה הישראלית. "התופעה פוגעת בחוסן הלאומי של מדינת ישראל ומנסה לכרסם בלגיטמיות של פעילות צה"ל נגד המאבק המזוין והטרור שישמו הפלסטינים", אמרו גורמים בצבא.


לקראת השחרור: אנחנו מגיעים לערב כיפור בלב שלם

 

לקראת שיחרורו אמר שמרי צמרת: "ישבנו בתנאי כליאה ומחבוש קרוב לשנתיים מתוך אמונה מוסרית שאסור לנו לקחת חלק בצבא שכובש עם אחר והורס את החברה הישראלית. אנחנו מגיעים לערב יום כיפור בלב שלם".

 

חברו מתן קמינר אמר: "אנחנו מסרבים מתוך אהבה למקום הזה ולאנשים שחיים בו. לאורך כל הדרך ביקשנו לשרת שירות אלטרנטיבי במסגרת אזרחית כדי לתרום לקהילה בדרכנו. עם השחרור נפעל לפי אותם העקרונות".

 

ענת מטר, אמו של חגי, אמרה ל-ynet כי ההורים יקבלו את בניהם בשערי הכלא בפרחים. "אנחנו מתכננים מסיבה גדולה בהמשך החודש". עוד היא אמרה שהעובדה שריצו עונש מאסר כבד, יחד עם המלצת שניים מהשופטים לשלוח את החמישה לוועדת אי-התאמה, תסלול את דרכם לחופשי. "הם לא מתכוונים להתגייס פתאום", אמרה, "וכמו שהדברים נראים מההיבט המשפטי צה"ל לא יבקש זאת".

 

עורך דינם של החמישה, ד"ר דב חנין, שלח באחרונה מכתב לרמטכ"ל בנושא זה. בתשובה שקיבל נאמר כי הנושא ידון בצה"ל באופן פרטני עם סיום ריצוי העונש.


פורסם לראשונה 15/09/2004 00:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
השיחרור
צילום: חנן גרינברג
צילום: חנן גרינברג
יוצאים מהכלא
צילום: חנן גרינברג
צילום: שאול גולן
החמישה במהלך משפטם (ארכיון)
צילום: שאול גולן
מומלצים