שתף קטע נבחר

שני ישראלים בין 100 הממציאים המובילים בעולם

יעקב בננסון בן ה-29, תלמיד מחקר במכון וייצמן, השתתף בפיתוח דרכים לחשב באמצעות מולקולות די.אן.אי ואנזימים שונים. ד"ר כנרת קרן השתתפה בצוות שמצא דרך ליצור את הטרנזיסטור המולקולרי הראשון הנבנה על ידי די.אן.איי

שני ישראלים נבחרו לרשימת 100 הממציאים והיזמים הצעירים המובילים בעולם, שהורכבה על-ידי חבר שופטים בין-לאומי ועורכי כתב העת Technology Review היוצא לאור מטעם המכון לטכנולוגיה של מסצ'וסטס, ארה"ב. ברשימה נכללים צעירים בני 35 ומטה שעבודתם בפיתוח טכנולוגיה חדשנית עשויה להשפיע על אורחות חיינו בעתיד.

 

הראשון הוא יעקב בננסון, תלמיד מחקר (דוקטורנט) במעבדתו של פרופ' אהוד שפירא במכון ויצמן למדע. השנייה היא דוקטור כנרת קרן, זאת בעקבות מחקר שערכה בטכניון. רשימת 100 הממציאים והיזמים הצעירים המובילים בעולם תיחשף באירוע באוניברסיטת MIT ב-29-30 בספטמבר, בכנס שיערוך כתב העת, המגבש ומפרסם את הרשימה.

 

 

 

בננסון הצטרף כתלמיד מחקר (דוקטורנט) למעבדתו של פרופ' שפירא במכון ויצמן למדע בשנת 1999. במסגרת זו השתתף בפיתוח דרכים לביצוע חישובים באמצעות מולקולות של החומר הגנטי די-אן-אי, ואנזימים שונים. תהליך חישוב מולקולרי זה נועד - על פי חזונם של המפתחים - לאיבחון ולטיפול במחלות שונות, לרבות סרטן.

 

מחקר זה הוביל לפיתוח המחשב הביולוגי הקטן בעולם, המופיע בספר השיאים של גינס. באחרונה "שודרג" המחשב הזה כך שכיום הוא יכול לאבחן סמנים מולקולריים הקשורים לתהליכים של התפתחות סרטן במבחנה (כלומר, לא בגוף חי), ולשחרר בתגובה מולקולה שבולמת את התהליך. מחקר זה הוא שהכניס את בננסון לרשימת 100 הממציאים והיזמים הצעירים המובילים בעולם.

 

הטרנזיסטור המולקולרי

 

ד"ר קרן, שנמצאת כרגע בעיצומו של פוסט-דוקטורט באוניברסיטת סטנפורד, עשתה דוקטורט בטכניון בהנחייתם של פרופסור ארז בראון ופרופסור אורי סיון מהפקולטה לפיסיקה. צוות המחקר הטכניוני, בו השתתפו גם ד"ר יבגני בוכשטב והמשתלמת רותם ברמן, הצליח בשנה שעברה למצוא דרך ליצור את הטרנזיסטור המולקולרי הראשון הנבנה על ידי DNA. פיתוח זה עשוי להקנות לחומרים ולרכיבים הזעירים ביותר מאפיינים חסרי תקדים.

 

עבודתו החלוצית של צוות מחקר זה, אשר פורסמה בכתב העת המדעי היוקרתי "סיינס", "עשתה כותרות" גם בכלי התקשורת המובילים בעולם, ביניהם New York Times, U.S. News and World Report ו-The Los Angeles Times.

 ד"ר קרן אמרה כי העבודה בטכניון היתה "תובענית ודקדקנית, אבל גם מתגמלת להפליא.

 

 

 

משהו חדש לחלוטין

 

"המצאנו משהו חדש לחלוטין, משהו שלא היה קיים קודם. המדע מורכב בדרך כלל מתשעים אחוזי תסכול ועשרה אחוזי חגיגה. אתה מתחיל מרעיון, עושה ניסיונות והם לא מצליחים. אבל ישנם גם אותם רגעים נדירים ומופלאים שבהם זה מצליח, והנה - יצרת משהו חדש".

 

הכתבה לקוחה מאתר הידען 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מכון ויצמן
בננסון: 2 ישראלים ברשימה
באדיבות מכון ויצמן
מומלצים