שתף קטע נבחר

מושב חורף סוער: בחירות או שינויים?

במושב החורף של הכנסת, שייפתח מחר, ייאלץ שרון להכריע בין בחירות מוקדמות לשינויים קואליציונים. מפלגת העבודה עדיין מצחצחת חליפות וההתנגדות האמיתית לשרון צפויה מבית. ומי יכריע? דווקא חבר הכנסת ניסן סלומיאנסקי מסיעת המפד"ל, שעומדת בפני קרע חסר תקדים

לקראת מושב סוער: החזאים אמנם אינם יודעים עדיין איזה מין חורף צפוי השנה, אולם בדבר אחד הם יכולים להיות בטוחים: בכנסת יהיה סוער. מושב החורף של הכנסת ייפתח מחר (יום ב') וממשלת שרון תגיע אליו עם צורך להכריע.

 

הקואליציה של ממשלת הליכוד, שהגיעה אל פתיחת המושב הקודם לוחמת ודורסנית למול אופוזיציה רופסת, תהיה הפעם מצומצמת ושברירית. כל ח"כ - מלך, יהיה מי שיאמר. לוח הזמנים שקבע ראש הממשלה שרון לתכנית ההתנתקות, הופך את מושב החורף בן חמשת החודשים וחצי לרווי מכשולים עבור הקואליציה.

 

בשלהי מושב הקיץ, קיים שרון מגעים קואליציונים בניסיון להרכיב ממשלה יציבה, אולם המגעים לא הבשילו לכדי הסכמים קואליציונים. עד שיחליט ראש הממשלה האם פניו לשינוי בהרכב הממשלה, או לבחירות מוקדמות, ייאלצו ח"כ עמרי שרון ויו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, למתוח את כישוריהם גם במושב הנוכחי ולבנות בכל פעם מחדש הרכב קואליציוני אחר - מצב שברירי המזמין לחצים וסחטנות מכל כיוון.

 

המשוכה המדינית וההתנגדות מבפנים

 

את המשוכה הראשונה, תקציב המדינה, צפויה הקואליציה לצלוח - לא בלי הישגים לחרדים. התקציב יובא לאישור ועדת הכספים, אך החרדים, בתמורה להזרמת תקציבים מחודשת, צפויים להעניק לראש הממשלה תמיכה או הימנעות בהצבעה על חוק ההתנתקות.

 

"המשוכות המדיניות" הן שעשויות לזעזע את ספינתו של שרון: חוק ההתנתקות, חוק "פיצוי-פינוי" וחוקים נוספים הקשורים לנושא המדיני כגון הצעת החוק שהעניקה לח"כ גלעד ארדן (ליכוד) בסביבת ראש הממשלה את הכינוי "ארדן הטרדן", הצעה לקיום משאל עם.

 

וכל זה, עוד בטרם הזכרנו כלל את מאבק האופוזיציה. שכן, מאבקו של שרון בכנסת מתחיל מהפנים אל החוץ. ראשית, עליו להתמודד עם קבוצת המורדים מבית ובראשם השר עוזי לנדאו. מסלול ההתנגשות של שרון עמם יחל כבר ביום פתיחת המושב, אז ישא שרון את נאומו המדיני שלאחריו תתקיים ההצבעה.

 

הדרך בה יבחר שרון לנסח את נאומו תהיה כנראה המפתח להמשך מסלול ההתנגשות. בעבר, נהג שרון שלא להתייחס לתוכנית בנאומיו ו"התנתק מהנושא". האם יבחר לנהוג כבעבר, ישתף שוב את "המורדים" בתוכן נאומו אותו כבר ביקשו לראות, ובכך יימנע מעימות חזיתי? ואולי לראשונה תבחר מליאת הכנסת לגעת במודע בָּלבָה המבעבעת של תוכנית ההתנתקות, ותסתכן בסחרור פוליטי מוקדם שעלול להוביל לפיזורה ולבחירות מוקדמות?

 

המפד"ל - משחק של הורדת ידיים

 

התשובות לחלק מהשאלות טמונות גם במתרחש בסיעת המפד"ל. הסיעה הקטנה תעבור במושב הזה כנראה את התהליך הדרמטי ביותר שידעה מאז הקמתה. משחק "הורדת הידיים" שבין יו"ר התנועה, ח"כ אפי איתם, לשר הרווחה, זבולון אורלב, יביא את המפלגה שהוקמה בשנת 1956 אל סיפה של אפשרות ממשית לפיצול.

 

אורלב יעמוד במושב הזה בעוד ועוד לחצים, שיהפכו את חייו הפוליטיים לבלתי נסבלים. כבר עתה "זוכה" אורלב לסוג של נידוי בקרב הציבור הדתי לאומי, נידוי המקשה עליו להשתתף באירועים פוליטיים. אורלב, שהעלה את רעיון משאל העם, יודע כי רק הבאת חוק המשאל להצבעה בכנסת יכולה להשאירו בכיסא הממשלה. בעידודו של שר האוצר, בנימין נתניהו, ובעזרתם של קבוצת "המורדים" הוא עשוי להצליח.

 

יו"ר המפלגה איתם, מנגד, פועל להפלת שרון. ולהובלת כוח פוליטי חדש בבחירות מוקדמות. יו"ר סיעת המפד"ל, ח"כ ניסן סלומיאנסקי, במפתיע, הוא לשון המאזניים במפלגה. בכוחו של סלומיאנסקי לקבוע את גורלה של המפד"ל ואת עתידה של הקואליציה. את כל זאת יודע גם שרון, שיתמודד מול אקסיומה עתיקת יומין: "מי שחושב שהוא יכול להקים ממשלה ליהודים בלי המפד"ל - שיקום!" (הגשש החיוור, יוסי בנאי, 74').

 

הח"כים הערבים מחככים ידיהם

 

ויש כמובן גם את סיעות העבודה וש"ס. בשתי הסיעות כנראה ישתפו פעולה במקרה שיקבלו אות משרון. המשוואה מסתמנת ככזו: ככל שמצבה של המפד"ל גרוע יותר, כך מטפסת לה "מניית העבודה". בכירי העבודה מדברים במונחים של "מושב היסטורי לגורלה של המדינה". שרון, הם אומרים, מראה עקביות. "אין עוד דרך חזרה, תוכנית ההתנתקות יצאה לדרך ולנו תפקיד מכריע".

 

למרות שהגישו כבר אי-אמון בנושא החברתי-כלכלי החליפות שלהם הוצאו כבר בשלהי הקיץ מהנפתלין והכל ערוך ומוכן לקריאת כיוון של רה"מ ,שכן הסיכומים הושגו וקווי היסוד כבר לובנו. רק לחתום ולעלות על הוולבו בדרך הקסומה לקריית הממשלה.

 

שלא ברצונו, יצרה התסבוכת הפוליטית של שרון מצב שבו הסיעות הערביות הפכו לגורם משפיע בהצבעות על חוקי ההתנתקות.

 

שרון עלול למצוא עצמו במרדף אחר הקול הערבי. הח"כים הערבים, מצידם, זיהו את ההזדמנות והם מחככים ידיים בהנאה. ח"כ עזמי בשארה (בל"ד) וח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) יובילו קו תקיף נגד חוקי ההתנתקות: "למתנחלים לא מגיע שום פיצוי כספי", הם אומרים. "מה גם שרוצים ליישב אותם על האדמות שלנו (בנגב והגליל)". בסיעות הערביות ממתינים בקוצר רוח לרגע שבו שרון יזדקק לעזרה.

 

מושב החורף הקרוב עשוי להתברר כמושב היסטורי אמיתי. מושב של בחירות והכרעות, וחוקי התנתקות. זו ההערכה הרווחת. אך באותה נשימה, ניתן לחזות גם שאולי הוא יסתכם כמושב היסטרי בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
שרון. ייאלץ להכריע
צילום: תומריקו
צילום: יותם פרום
לנדאו. במסלול התנגשות
צילום: יותם פרום
צילום: אתר הכנסת
סלומיאנסקי. לשון המאזניים
צילום: אתר הכנסת
צילום: רויטרס
טיבי. מחכה לשרון
צילום: רויטרס
מומלצים