שתף קטע נבחר

תבוסה לשרון: 53 התנגדו לו, 44 תמכו

ערב קשה לראש הממשלה בפתיחת מושב החורף של הכנסת: 53 ח"כים הצביעו נגד הודעתו המדינית. 44 תמכו בו. ח"כ אחד נמנע, והשאר נעדרו מהמליאה. מקורבי שרון טוענים שרה"מ יפנה לעבודה, ש"ס ויהדות התורה, ויבחן את הרחבת הקואליציה

תבוסה צורבת לראש הממשלה בפתיחת מושב החורף: 53 חברי כנסת הצביעו נגד הודעתו המדינית של ראש הממשלה, אריאל שרון, 44 תמכו בו, חבר כנסת אחד נמנע, והשאר נעדרו מהמליאה.

 

מקורבי שרון, הודיעו מוקדם יותר שהוא שוקל להרחיב את הקואליציה בעקבות התבוסה. בסביבת שרון קיוו שהודעה זו תצנן את התלהבות המורדים בליכוד ואולי גם את התלהבותם של אנשי המפד"ל.

 

אנשיו של ראש הממשלה טוענים שהתנהלות אנשי הליכוד בהצבעה מוכיחה שלא ניתן לסמוך על הקואליציה הנוכחית. ראש הממשלה יפנה לסיעות העבודה, ש"ס ויהדות התורה, ויבחן את הרחבת בסיס הקואליציה. סנונית ראשונה שוּלחה לאוויר כבר הערב: חברי סיעת יהדות התורה זומנו ליום חמישי לדיון אצל ראש הממשלה, שהוגדר פוליטי.

 

סיעת העבודה החליטה להתנגד להודעתו המדינית של שרון. חברי הכנסת "המורדים" מהליכוד וגם חברי הכנסת של המפד"ל נעדרו מהמליאה. 

 
בניסיון של הרגע האחרון למנוע מבוכה ניסו שר החוץ, סילבן שלום, ויו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, לקבוע שבתום הדיון יתקיימו הצבעות על הודעות הסיעות, במקום הודעת ראש הממשלה. שרון סירב, ואמר בקריאת ביניים: "אני מבקש להצביע על הודעתי".

 

אחר כך התנהל דין ודברים של ראשי סיעות הבית. חלקם הציעו למשוך את הודעות הסיכום, ולהצביע רק על הודעתו של שרון. ראש הממשלה ביקש לקיים הצבעה על הודעתו: "הכנסת רושמת לפניה את הודעת ראש הממשלה". יו"ר הכנסת אמר: "השכל הבריא לא יכול לקבל שבקשת ראש הממשלה לא תתמלא".

  

בסביבת ראש הממשלה מודעים לבעיה, ואומרים כי מבחינתם היעד המרכזי יהיה לעבור את ההצבעה על ההתנתקות ב-25 בחודש זה, וייתכן שהפסד היום יהיה בבחינת "מעז ייצא מתוק".

 

בנאום תגובה לאחר התבוסה, אמר ח"כ בני אלון: "אתה מנסה לסחוט אמוציות. אתה עומד לעקור פה משפחות ובצפון השומרון לעקור פי 2.5 שטח מבעזה. מבחינה ערכית זה ארץ ישראל לכל דבר. כל הדברים האלה, אדוני ראש ממשלת המיעוט, מביאים אותך למצב שבו נותר לך להתקפל לביתך לחוות השקמים. אנא פרוש עכשיו".

 

שרון: אני יודע עד כמה קשה למשפחות

 

שרון אמר בנאומו בפתח מושב החורף של הכנסת: "הבית הזה יידרש לקבל כבר בשבועות הקרובים החלטות קשות ביותר. הממשלה תביא להכרעה את הסוגיות הקשות שייקבעו את דמותה של המדינה בשנים הקרובות. חייבים לקחת בחשבון את המתנגדים להחלטות, להבין ללבם, ולהקל על כאבם".

 

לראשונה, הציג שרון את לוח הזמנים לחוקי ההתנתקות מעל דוכן הכנסת: "כל עוד אין פרטנר אמיתי ועד שלא ימצא שותף פלסטיני, איתו יהיה ניתן לקיים משא ומתן, נאלצת ישראל לנקוט צעדים משלה כדי לשפר את מצבה של האוכלוסיה. לכן יזמה הממשלה את תוכנית ההינתקות. אין זה סוד כי היא מעוררת מחלוקת קשה, אני מתכוון ב-25 לאוקטובר להביאה להכרעה בכנסת".  

 

"...ההצבעה השניה היא על חוק פינוי פיצוי שיובא לכנסת בשבוע הראשון של נובמבר. אני יודע, ועל כולנו להבין עד כמה קשה למשפחה להתנתק מאורח חייה. מדובר באנשים שנשלחו לעזה על-ידי ממשלות ישראל. כל אחד בנה בית, הקים משפחה. אני יודע ומבין לליבם עד כמה קשה להיפרד מבית שהקמת, מאדמה מנוף וזכרונות". שרון שיבח את ראש מינהלת ההתנתקות, יונתן בשיא.

 

"מותר להתווכח למחות להשמיע זעקה, אך אסור לפגוע פגיעה אנושה במרקם החיים המשותף. אנו עומדים בפני הכרעות קשות. אתם תידרשו להכריע. זו המשמעות של חיים דמוקרטיים. נפרדים בוויכוח עד ההכרעה, ומתאחדים אחרי ההכרעה. הכנסת היא המוסד המחליט. יש לנו מנדט להחליט, להכריע, לפעול יחד למען העם כולו". 

 

נאומו של שרון הופסק פעמים אחדות בקריאות ביניים של חברי כנסת מהימין: "לא נשכח ולא נסלח", אמר ח"כ אורי אריאל. גם ח"כ צבי הנדל קרא מספר קריאות ביניים. רבות מקריאות הביניים התייחסו דווקא לחלק הכלכלי בנאומו של שרון.

 

"ישראל דבקה במפת הדרכים"

 

ראש הממשלה ניצל את המעמד כדי להכחיש את דבריו של ראש לשכתו לשעבר, דב וייסגלס, שאמר שתוכנית ההתנתקות נועדה לקבור את התהליך המדיני: "ישראל דבקה במפת הדרכים", אמר שרון, "התוכנית מחייבת את הפלסטינים לנקוט צעדים לחיסול הטרור לפני שניתן יהיה להתקדם למשא ומתן. עד היום הפלסטינים לא קיימו התחייבויותיהם אלא הגדילו את ההתקפות בכל גיזרה. לכן האשמה בקיפאון המדיני מוטלת אך ורק עליהם".

 

שרון פתח את דבריו בהתייחסות למתקפת הטרור בסיני: "במוצאי החג האחרון התעוררנו כולנו בהלם ובבעתה לנוכח הזוועות של הטרור בסיני. שוב נאלצנו לחשוק שפתיים ולקפוץ אגרוף אל מול מראות התופת. פעמיים הותקפנו, פעם אחת בגלל שאנחנו ישראלים, ומשום התעקשותנו לחיות במדינה יהודית משלנו, פעם שנייה משום שאנו חלק מהעולם הנאור, עולם של מדינות חופשיות".

 

ראש הממשלה התייחס לנושא הכלכלי, ואמר שהממשלה תפתח לתחרות את השוק, תעודד השקעות בתשתית וברכבת.  

 

פרס: הכלכלה על הקרשים 

 

יו"ר האופוזיציה, ח"כ שמעון פרס, הבטיח רשת ביטחון בענייני תוכנית ההתנתקות: "נתמוך בהינתקות אם היא תהווה פרק בשלום. אנו מוכנים להעניק רשת בטחון, לא רשת הסוואה. אנחנו אופוזיציה לממשלה, לא לשלום".

 

עם זאת, פרס תקף את שרון על החלק הכלכלי בנאומו: "הכלכלה על הקרשים", אמר ח"כ שמעון פרס: "נאומך בתחום הכלכלי היה מרשים יותר מהתחום הבטחוני. מתי מצאתם משק הרוס? אבטלה כזו לא היתה בישראל. לא היו בתי תמחוי או קיפוח כמו תחתיכם. לא כי המצב בעולם היה קשה, כי ההחלטות היו מעוותות. השקעתם בשטחים 60 מיליון דולר".

 

מוקדם יותר פתח יו"ר הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין, את המושב בדקת דומיה לזכרם של ח"כ לשעבר שאול עמור וח"כ לשעבר גד יציב, שהלכו לעולמם. ריבלין אמר: "הוויכוח יהיה נוקב מאי-פעם. קרב על כך הקופה. זו איננה עוד התנגשות של אידיאולוגיות... עלולים להיות כאן, בבית הזה, שלוחי ציבור שיחושו וחשים כבר עתה, באמת ובתמים, כי הנסיבות המיוחדות, הנוראות, מחייבות או מצדיקות, פעולות מיוחדות ואף שבירה של הכלים.

 

"זה הזמן למנהיגות. זה הזמן לאחריות. כולם מבינים, כי לצד גורלם האישי של אלפי החלוצים, מיטב העם, שמפעלם ייגזר כאן לשבט או לחסד, מונח על הכף גורלה של המדינה, גורלו של המפעל הציוני כולו. ומכאן ההבנה, כי המעשים שייעשו והדברים שייאמרו, יכו גלים הרבה מעבר לזמן, למקום ולנסיבות".

  

יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, הציג מוקדם יותר בישיבת סיעת הליכוד את לוח הזמנים לאישור תוכנית ההתנתקות. הכנסת תצביע על תוכנית ההתנתקות ב-25 באוקטובר, בעוד שבועיים. בעוד שלושה שבועות תצביע המליאה על חוק "פינוי פיצוי", ולאחר מכן יובא חוק התקציב לקריאה ראשונה.

 

ההצבעה הראשונה על תוכנית ההתנתקות צפויה ב-25 באוקטובר. ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בישיבת סיעת הליכוד בכנסת: "אני יוצא מתוך נקודת הנחה שתוכנית ההתנתקות תאושר בכנסת, ואז נצביע על הפיצויים. זה נושא רגיש שמחייב רגישות מירבית. מחלוקות יכולות להיות עד שהכנסת מקבלת החלטה".


פורסם לראשונה 11/10/2004 16:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
החלטות קשות. שרון
צילום: איי אף פי
צילום: ערוץ 33
קרב על כל הקופה. ריבלין
צילום: ערוץ 33
צילום: ערוץ הכנסת
הכלכלה על הקרשים. פרס
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
מושב חורף סוער
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים