שתף קטע נבחר

גזר דין קארין איי: 25 שנה למפקד הספינה

זו היתה אחת הלכידות הדרמטיות ביותר של האינתיפאדה: לוחמי הקומנדו משתלטים לפני כמעט 3 שנים על ספינת נשק שהיתה אמורה להעביר כמויות אדירות של נשק ואמצעי לחימה לפלסטינים בעזה - ולשנות את תמונת המצב בשטח. היום נגזר דינם של האחראים הפלסטינים שהיו בספינה

עונשים כבדים לאחראים לאחראים על אוניית הנשק "קארין A": בית הדין הצבאי בארז גזר היום (ב') עונש של 25 שנות מאסר על מפקד הספינה, עומר עכאווי, איש משרד התחבורה הפלסטיני, ועונש של 17 שנות מאסר על שני הקצינים שסייעו לו, ריאד עבדאללה ואחמד עבד אל האדי ח'ריס. השלושה פנו לעורך דינם, עיראקי איהאב, ודרשו ממנו לפעול בהקדם על מנת להגיש ערעור על גזרי הדין.

 

גורמים משפטיים אמרו קודם לכן ל-ynet כי התביעה הגיעה לשורה של הסדרי טיעון, ולכן לא דרשה מאסר עולם כנגד הנאשמים. הנאשם הרביעי בפרשה, סלאם אל-סנקארי, שוחרר במסגרת עסקת השבויים עם החיזבאללה בינואר השנה.

 

ראש הרכב השופטים, סא"ל מאיר לחן, אמר בדיון כי השלושה ניסו להבריח משלוח נשק מן הגדולים ביותר שניסו אי פעם להבריח לרצועת עזה ואם היו מצליחים במשימתם אמצעי הלחימה שהיו בידי ארגוני הטרור היו קופצים מדרגה.

 

עו"ד איהאב אמר ל-ynet כי גזר הדין כבד ואינו הוגן. "בעבר, כאשר בית הדין הצבאי דן בנאשמים הקשורים להברחת הנשק בספינה סנטוריני ובהברחות אחרות הקשורות אליה, אירועים שבהם הצליחו להבריח חלק מאמצעי הלחימה לרצועת עזה, קיבלו הנאשמים 9 ו-12 שנות מאסר. לא ייתכן שבאירוע שסוכל, יטיל בית המשפט עונשים כה כבדים".

 

"קארין A" - טונות של אמצעי לחימה שהיו בדרכם לעזה

 

פרשת אניית הנשק "קארין A" שנתפסה בינואר 2002 בדרכה לרצועת עזה ועל סיפונה עשרות טונות של אמצעי לחימה מסוגים שונים, הגיעה הבוקר לסיומה, כאשר שופטי בית הדין הצבאי בארז קראו את גזר הדין בתיק 38/02.

 

מכתב האישום שהוגש נגד החבורה עולה תמונה מפורטת של רשת ההברחות הפלסטינית בסיוע איראן והחיזבאללה. המשלוח על ה"קארין A" שכלל בין היתר משגרי רקטות נגד טנקים, עשרות טילי סאגר, מרגמות בקוטר 60 מ"מ, 81 מ"מ (טווח של כ-4 ק"מ) ו-120 מ"מ (טווח של כ-6.5 ק"מ שעשוי לאיים על דרום אשקלון), טילי קטיושה היעילים לטווח של עד 20 ק"מ, מוקשים נגד טנקים, מאות אלפי כדורים ומאות רובים שונים, היה רק אחד מתוך ארבעה משלוחי נשק שיועדו לפלסטינים. "קארין A" נתפסה במפרץ סואץ במבצע של שייטת 13, בשני מקרים נאלצו הימאים להשליך את הנשק לים ובפעם הרביעית נתפסה האנייה סנטוריני על ידי צה"ל.

 

עומר עכאווי, ששהה במצרים ולמד באקדמיה להובלה ימית באלכסנדריה, ניהל למעשה את תעשיית הברחות הנשק של הרשות. תחילה נכשל עכאווי בארגון שני משלוחי הנשק הראשונים שמוצאם מאנשי החיזבאללה בלבנון. המשלוח השלישי, ימאיה של אניית ה"סנטוריני", שהכילה עשרות חביות מלאות בנשק, היו אמורים להגיע לחופי אל עריש ולהשליכן כדי שיצופו לחופי עזה, אך תוכניתו נכשלה כאשר חיל הים לכד את הספינה בדרכה.

 

הכישלון המשולש הביא את הפלסטינים לנסות ולהעביר משלוח נשק גדול. גורמי המודיעין של חיל הים עקבו אחר משלחי ה"סנטוריני" מחשש כי ינסו שוב את מזלם. בקיץ 2000 החל עכאווי לחפש ספינה גדולה לצורך העברת הנשק, קצה חוט זה הוביל את עבודת המודיעין עד לתפיסת האנייה. במסגרת ההכנות, יצא סלאם אל-סנקארי (הנאשם ששוחר) לביירות ושם אומן על ידי אנשי החיזבאללה בטיפול במיכלי בציפה. במקביל נרכשה הספינה "RIM X" בלבנון ששמה שונה לאחר מכן ל"קארין A". הספינה, עליה פיקד עכאווי, עשתה מסע ארוך ומטעה, בין היתר שהתה בתימן ובדובאי. בסוף 2001 הועמסה על הספינה סחורה רבה כגון בגדים, אורז וצעצועים. בדרך עוד הועמסה באמצעי לחימה רבים – תרומת איראן והחיזבאללה ולאחר מכן שווה לתימן שהנשק מוחבא מתחת לסחורה האזרחית. בדרכה מתימן לכיוון תעלת סואץ – נתפסה על ידי חיל הים.

 

גורמים משפטיים בצה"ל אמרו ל- ynet כי בין הצדדים הושגו מספר הסדרי טיעון. "לגבי אף אחד מהם לא נתבקש בית הדין לגזור מאסר עולם, אלא עונשים קלים יותר. לפחות לגבי עכאווי, וחלקו בפרשה ייתכן שהיה מקום לדרוש מאסר עולם ואולי אף לקבל", אמר גורם בכיר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דלית שחם
קארין A. ספינת הנשק הגדולה ביותר
צילום דלית שחם
צילום רויטרס
עכאווי. מפקד הספינה
צילום רויטרס
צילום דובר צה"ל
הנשק שנתפס בספינה
צילום דובר צה"ל
מומלצים