שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה את חוק הפיצוי למתנחלים

13 שרים תמכו בחוק הפיצוי ו-6 התנגדו, בהם השר שרנסקי, שאמר: "איום המאסר לסרבני פינוי מזכיר את בריה"מ". הנגבי, אף הוא במתנגדים, קרא לשרון: "אל תפטר שרים, גלה נדיבות של מנצחים". הנשיא קצב: "משאל עשוי להפיג את המתח בעם". ובינתיים בכנסת, הרוב שהובטח לראש הממשלה עשוי להצטמצם: ח"כ דוד טל הודיע כי הוא שוקל להיענות לקריאת הרב עובדיה יוסף ולהתנגד להתנתקות

צעד נוסף בדרך לנסיגה מעזה: הממשלה אישרה הבוקר (יום א') את "החוק ליישום תוכנית ההתנתקות", הלא הוא חוק "פינוי-פיצוי" למתן מענקים והטבות למתנחלים המפונים מרצון.

 

13 שרים תמכו בחוק ושישה התנגדו: ישראל כץ, עוזי לנדאו, דני נוה, צחי הנגבי, נתן שרנסקי וזבולון אורלב, שטען בין השאר כי אין די בגובה הפיצוי לרכישת נחלות. לאחר הישיבה נועד אורלב עם השרים נתניהו, לבנת, שלום וכץ, והציע להם להציב בפני ראש הממשלה אולטימטום בנושא משאל העם. הוא הבטיח להישאר בקואליציה עד סוף 2006 לפחות, אם המשאל אכן יתקיים, וכמובן - לכבד את תוצאת המשאל.   

 

בפתח ישיבת הממשלה אמר שרון: "מדובר בחוק מפורט ויסודי שכבר נדון ואושר בקבינט, הוא יקל ככל שניתן על המתיישבים שיפונו מבתיהם". ראש הממשלה הוסיף: "אני בטוח שגם המתנגדים לפינוי לא ירצו להקשות על המפונים". בסיום הישיבה אמר: "ברור שיותר קשה לפנות יישוב מאשר להקימו. זה היה דיון חשוב ומכאיב".  

 

רה"מ ציין כי קיבל את המלצות ראשי מערכת הביטחון שקבעו כי ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה לא לשלוט במרחבים הימיים והאויריים בעזה. עם זאת הדגיש כי כשישתנו הנסיבות (והמצרים יקחו אחריות וימנעו הברחות) - הדבר יישקל מחדש".

 

שרון העביר בממשלתו בלא קושי את החוק, אליו נוספו התיקונים שביקש בדבר העלת גובה הפיצוי ושינויים קלים באופן חישובו. במקביל, אישרה הממשלה מענק בשווי של 80 מיליון שקלים לשדרות ויישובי הנגב הסמוכים - חלק מהסכום יינתן באמצעות הנחות בתשלומי ארנונה ומסים.

 

מקורבי ראש הממשלה הזהירו כי שרים מן הליכוד, שיצביעו נגד תוכנית ההתנתקות בכנסת, יפוטרו לאלתר. השר כץ, שהתנגד בהצבעה בממשלה, יצביע כנראה בעד - אך בינתיים, הוא מהלך על חבל דק.  

 

"הפרת ההתחייבות של שרון לקיים את החלטת מתפקדי הליכוד נגד ההתנתקות, והצורך ללכד את העם, מחייבים קיום משאל עם בטרם ביצוע התוכנית", כך אמר הבוקר שר החקלאות.

 

כץ, שלא מהסס לתקוף את ראש הממשלה בפומבי, הבהיר כבר בשעות הבוקר כי יצביע בממשלה נגד חוק הפיצויים, אלא אם כן יתחייב שרון לקיים משאל עם על תוכניתו המדינית. גם השר דני נוה הצביע נגד הפיצוי: "הזמן עובר, אבל החששות מהנסיגה החד-צדדית רק גדלים. חובתי היא להמשיך ולהביע בממשלה את דאגתי", הסביר.

 

השר צחי הנגבי, אף הוא במתנגדים, קרא הבוקר לראש הממשלה להימנע מפיטורי שרים שיצביעו נגד בכנסת: "זו תהיה טעות מצדו של שרון לעשות כן. נכון שכל אחד שלא יכול להצביע בעד צריך להתפטר, אך אם לא יעשו זאת, על ראש הממשלה לעבור על כך לסדר היום, למנוע את הפילוג שמבצבץ בתנועה ולגלות נדיבות של מנצחים", אמר הנגבי.

 

שרנסקי נזכר בסובייטים

 

השר נתן שרנסקי, מתנגד נוסף (שלא יצביע בכנסת - שכן אינו ח"כ), הזהיר בישיבת הממשלה מ"עידוד הטרור" - אך עוד יותר מכך, מפילוג אפשרי בעם. "בתחום הזה עשינו את כל הטעויות האפשריות. לא מנהלים דיאלוג, לא עם המתנחלים ולא עם הימין בכלל", האשים. "משאל העם, שיכול היה להיות כלי מצויין להורדת מתחים, ורוב מנהיגי הימין היו מקבלים את הכרעתו, ממוסמס".

 

"יש סעיף", הוסיף שרנסקי, "לפיו רה"מ יחליט מתי לסגור שטחים, וכל מי שיפר את ההנחיות צפוי לשלוש שנות מאסר. התכנסות של שלושה אנשים באזורים הללו תהיה עילה למאסר מדי של שלוש שנים. זהו ציטוט מדויק של חוק שהיה קיים בברית-המועצות, ובעטיו נכנסו לבית סוהר מאות פעילים. מנהלים פה מהלך שמקומם אלפי אנשים, וכל שלושה שירצו לדבר על כך מסתכנים בבית סוהר".

 

נשיא המדינה, משה קצב, התייחס היום אף הוא לסוגיית משאל העם. "בכוחו של המשאל להפיג את המתח בעם, אך ראש הממשלה חושש שהוא יגרום גם לחוסר הבנה של התוכנית", אמר הנשיא בסיור בקריית-גת. הוא לא קרא פומבית לערוך משאל, והבהיר כי "רק בכוחה של הכנסת להביא לקיומו".

 

יושפע מהרב?

 

ביום רביעי יונח חוק הפיצוי על שולחן הכנסת. אישורו, שיהיה למעשה אישור התקצוב להתנתקות, הופרד מתקציב המדינה, כדי ששרון יוכל להעביר את השניים באמצעות "שתי קואליציות" - הקואליציה הרגילה, התומכת בממשלה, וזו הזמנית, ש"הוקמה" כדי להעביר את ההתנתקות, ומורכבת ממחצית סיעת הליכוד, סיעת העבודה ועם אחד וכן סיעת יחד.    

 

בינתיים, הרוב שהובטח לתוכנית ההתנתקות בכנסת כבר ביום שלישי הקרוב עשוי להצטמצם במעט: השרה לשעבר יהודית נאות לא תגיע להצבעה, בשל מחלתה. כמו כן, בעקבות קריאתו הטרייה של הרב עובדיה יוסף להצביע נגד, הודיע ח"כ דוד טל (עם אחד) כי הוא אכן שוקל כעת להתנגד, אף שהודיע קודם לכן שיצביע בעד התוכנית.   

 

"לפסיקה של הרב משקל סגולי גדול", הסביר ח"כ טל. "הרב עובדיה הוא לא עוד אחד מהרבנים. אני לא יודע לגבי אופן ההצבעה שלי, אך הלחצים המופעלים עליי מאנשי הימין והימין הקיצוני שמגדפים ומחרפים אותי לא תורמים לעניין. זו דילמה רצינית בין מה שאני חושב שצריך לעשות לבין גורמים חיצוניים שאני לא יכול להתעלם מהם".

 

במחנה "המורדים" בליכוד התמוגגו אמש מפסיקת הרב, שהבהיר כי 11 חברי ש"ס ירימו ידם נגד ההתנתקות - ולא יסתפקו בהימנעות, כפי שקיוו עד לרגע האחרון בלשכת ראש הממשלה.

 


פורסם לראשונה 24/10/2004 08:52

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו וטובה דדון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
צלח עוד מכשול. שרון
צילום: איי פי
צילום: אבי כהן
נדיבות של מנצחים. הנגבי
צילום: אבי כהן
צילום: חיים זיו
על חבל דק. כץ
צילום: חיים זיו
צילום: מיכאל קרמר
כמו במוסקבה. שרנסקי
צילום: מיכאל קרמר
אתר הכנסת
החשש גובר. נוה
אתר הכנסת
מגדפים ומחרפים. טל
צילום: עטא עוויסאת
להפיג מתחים. קצב
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים