שתף קטע נבחר

רגע לפני ההצבעה: קרב ענקים על משאל עם

השר אורלב הציב אולטימטום לראש הממשלה: הכרזה על משאל עם בתוך שבועיים, תמורת התחייבות של המפד"ל - בגיבוי הרבנים - להישאר בממשלה עד סוף הקדנציה. העריך: לשרון לא תהיה ברירה, הוא יסכים. מקורבי רה"מ: ישקול את הדברים אחרי ההצבעה. איתם: "זה ספין מביש". נתניהו, שלום ולבנת שקלו להתנות את תמיכתם בהתנתקות בקיום המשאל

שעון החול לקראת ההצבעה הדרמטית על תוכנית ההתנתקות הולך ואוזל - ובמערכת הפוליטית כבר חושבים על היום שאחרי. הרוב לראש הממשלה אמנם מובטח, אולם הדרך למימוש התוכנית נראית עדיין ארוכה - עם התחזקות הדרישה במפלגת השלטון לעריכת משאל עם, גם לאחר האישור בכנסת.   

 

  • הכרעה בכנסת: כל העדכונים והפרשנויות - בסיקור מיוחד של ynet
  • שידור חי מערוץ הכנסת

 

ב"מיני דרמה" של הדקה ה-90, התכנסה סיעת המפד"ל כדי לדון באפשרות להתחייב להישאר בקואליציה עד סוף הקדנציה הנוכחית - בתמורה לקיום משאל עם. השר זבולון אורלב, שנועד ביחידות עם ראש הממשלה, הודיע כי קיבל גיבוי מרבני מועצת יש"ע ובכירי הרבנים בציונות הדתית להישאר בקואליציה עד סוף הקדנציה - בתנאי שיתקיים משאל עם, כאשר את תוצאותיו הוא מתחייב לקבל. הוא הציב לראש הממשלה אולטימטום בן שבועיים, ודרש להתנות את ההצבעה בכנסת בקיום המשאל. שרון, כך העריך, ייעתר לדרישתו: "לא תהיה לו ברירה".  יו"ר המפד"ל איתם הגיב: "זהו ספין מביש, שרון יקבל את מבוקשו".    

בין לשכותיהם של אורלב ונתניהו היו הערב התרוצצויות רבות, כאשר שר האוצר שקל להציב לשרון אולטימטום - בשיתוף עמיתיו שלום ולבנת - לקראת ההצבעה בשבוע הבא על חוק הפיצויים: משאל כתנאי לתמיכתם. בליכוד לחצו על השר דני נוה להצטרף למהלך. ואולם, העובדה שאורלב הקציב לראש הממשלה 14 יום הוציאה למעשה את העוקץ מן האיום - ואולי בדיוק לשם כך נועד ה"טריק".        

 

אחר הצהריים, בשיחה עם כתבים בכנסת, הבהיר שרון כי עמדתו בנושא המשאל לא השתנתה, "והיא ברורה". שרון גם נדרש לאפשרות שהמפד"ל, שבעצמה עומדת על סף פילוג היסטורי, תפרוש מן הקואליציה לאחר ההצבעה. "לא ראיתי אף אחד שפורש בינתיים, אבל אני לא מחזיק אף אחד באזיקים", השיב בציניות האופיינית לו, וסירב לומר אם יפטר שרים שיצביעו נגד תוכניתו.

 

ראש הממשלה נשאל גם על הלחצים המופעלים עליו בנושא משאל העם, שהולך וצובר תאוצה. "אי אפשר ללחוץ עלי, ואף אחד לא לוחץ עלי. אף אחד לא התקשר אלי עד עכשיו", השיב. על המהלך של שרי הליכוד לקידום המשאל, אמר: "אין לי אמצעים לבדוק כנות של אף אחד. אני יוצא מנקודת הנחה ששר שתמך בממשלה כוונותיו כנות". 

 

שרון התייחס בשיחת המסדרון גם לאיומים על חייו, ובעיקר לכתובות הנאצה שרוססו הבוקר בירושלים: "לא הצליחו למחוק כתובות שנכתבו עלי לפני יותר מ-20 שנה... ראינו כבר סכנות יותר גדולות מזה", אמר. הוא הבהיר כי את תוכנית ההתנתקות תבוצע בחודשים יוני-יולי. בסביבתו אמרו הערב כי אין להם כל חשש מהצבעה נגדו מצד השרים שתמכו בממשלה. לאחר הצבת האולטימטום מצד אורלב, אמרו אנשי שרון כי הוא יבחן את הדברים במהלך השבועיים הקרובים, לאחר ההצבעה בכנסת.       

 

נתניהו: "משאל ימנע סרבנות"

 

הדיון המרתוני בכנסת, לקראת ההצבעה על התוכנית, נמשך אחר הצהריים. בזה אחר זה נושאים דברים כל חברי הבית. לפי ההערכות, 65 ח"כים יתמכו בשעה שמונה בערב בתוכנית ההתנתקות, לעומת 52 שיתנגדו לה. מחוץ למשכן נמשכות ההפגנות בעד ונגד התוכנית. ילדי יש"ע, שלא הלכו הבוקר לבתי הספר, צבעו את גן הוורדים בכתום, והפגינו נגד עקירתם מבתיהם.     

 

את מחנה דורשי המשאל התנדב להוביל לא אחר מאשר יריבו הנצחי של שרון בליכוד, הלא הוא השר בנימין נתניהו. "אנו שומעים קולות ורואים מחזות שצריכים להדאיג אותנו, והמוצא היחיד כדי למנוע את הדברים הרעים הוא משאל עם", כך אמר שר האוצר בדברים שנשא בכנסת.

 

נתניהו לא היסס לתקוף בנאומו את תוכנית התנתקות, בה בחר בסופו של דבר לתמוך. "הפוטנציאל הנפיץ של התהליך הזה ברור לי מהרגע בו ראש הממשלה יצא איתו", אמר, אך הסביר מדוע השתכנע להרים ידו בעד התוכנית - "בזכות ההישגים שהשגנו". השר הסביר את ההבדלים לעומת התוכנית המקורית, שנדחתה במשאל מתפקדי הליכוד. "אני חושב שבארבעת החודשים שעברו מאז אנחנו רואים את הקושי של ביצוע כל שלב. הקושי הזה מביא אותי למציאות של סרבנות, ואני מגנה את זה. הסרבנות היא איום קיומי. הדבר היחיד שיכול לא לסלק את הסכנות האלה לחלוטין, אבל להוריד אותן באופן משמעותי, זה משאל עם".

 

"ראשי המתנחלים אומרים שיכבדו את המשאל", הוסיף נתניהו. "אין פה הסכם, יש פה עקירת יישובים. יש פה טראומה. ובטראומה הזו יש מקום ללכת אל העם לא כתחליף לכנסת אלא בנוסף לכנסת, וזה נהוג בכל המדינות". שר האוצר דחה בזו אחר זו את הטענות נגד המשאל. לטענתו, התהליך לא ידחה את מימוש ההתנתקות, יוכל להוריד את הלהבות וצפוי להסתכם ברוב בעד התוכנית - "אבל אם לא, היא לא צריכה לקרות".

 

שלום: אל תפטר

 

גם שר החוץ, סילבן שלום, ניסה להסביר כי יש שוני בתוכנית שמובאת לאישור הכנסת, לעומת זו שנדחתה במשאל המתפקדים. הוא קרא להימנע מפיטורי שרים שירימו ידם נגד התוכנית.

 

"אנחנו בכל מקרה הולכים להחלטה שהיא החלטה לא קלה", הסביר שר החוץ. "ההחלטה הזו גורמת לפיצול קשה מאוד בעם, בכנסת ובסיעתי שלי. יש אנשים שעבורם הדבר הזה הוא ייהרג ובל יעבור, ויכול להיות שחלק משרי הממשלה יצביעו נגד, למרות שלא מדובר על החלטה לפינוי יישובים. אין מדובר על הצעת החלטה רגילה. נכון שבמשטר דמוקרטי אי אפשר לסבול ששרים מצביעים נגד החלטת הממשלה, אך היום יש צורך לנהוג בצורה שונה, שתאפשר לשמור את האחדות של הממשלה והמפלגה".

 

"אין ספק שההצבעה הזו עלולה לדרדר את כל המערכת הפוליטית לבחירות", אמר שלום. "ישנן שתי אפשרויות לפנינו: אפשרות אחת של בחירות או להימנע מבחירות. אני חושב שהבחירות הן דבר לא נכון. אני חושב שהדרך להימנע מבחירות היא על ידי משאל עם, שייתן לכל אזרח את האפשרות לקבוע אם הוא בעד התכנית או לא. מבחינתי, אחדות העם היא הדבר החשוב מכל".

 

גם שרת החינוך, לימור לבנת, נאמה בכנסת בזכות משאל העם. שלושת השרים, לצד זבולון אורלב מהמפד"ל, הפכו בשבוע האחרון למובילי הקו בעד המשאל, בניגוד גמור לעמדתו של ראש הממשלה. אורלב אמר בנאומו בכנסת כי נושא משאל העם הפך למוקד פעילותה של מפלגתו, ובלעדיו לא יהיה מנוס מהליכה לבחירות. את יריבו במפלגה, היו"ר אפי איתם שפרש מן הממשלה, האשים ב"הפקרת גוש קטיף". נשיא המדינה, משה קצב, הביע אף הוא תמיכה ברעיון המשאל. הוועדה הפנים סיעתית בליכוד, שעוסקת בנושא, כבר גיבשה טיוטה ראשונית להצעת חוק בעניין.

 


פורסם לראשונה 26/10/2004 16:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
פרישה או פילוג? איתם ואורלב
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: איי פי
כן או לא משאל? שרון, שלום ונתניהו
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
צבעו את גן הוורדים בכתום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים