שתף קטע נבחר

 

בג"ץ להנגבי: מוטב שלא תחזור למשרד

בג"ץ דחה את עתירת התנועה לאיכות השלטון, שדרשה להוציא את חקירת השר הנגבי מידי המשטרה, או למנוע את שובו לתפקיד השר לבטחון-פנים. עם זאת, מתחו עליו השופטים ביקורת וכתבו כי טוב יעשה לו יודיע שלא ישוב לתפקיד. עורך דינו של הנגבי, יעקב ויינרוט, בתגובה מסויגת: הנגבי יאמץ "בשלב זה" את המלצת בג"ץ שלא לשוב לתפקיד

עורך דינו של השר צחי הנגבי, יעקב ויינרוט, הודיע הבוקר (יום ב') כי השר יאמץ את המלצת בג"ץ ולא ישוב לתפקיד השר לביטחון פנים. "צריך לזכור שבין המשפט אומר שהצעד של הנגבי, אסור שיתפרש כהודאה מצידו בחשדות הנחקרים. זה נוגע לנקיון השטח הציבורי והוא בוודאי יקבל את ההמלצה, אין ספק בדבר הזה", אמר ויינרוט. לאחר מכן הוא סייג את דבריו, ואמר כי "בשלב זה הוא לא חוזר".  

 

מוקדם יותר דחה בג"ץ את עתירת התנועה לאיכות השלטון שדרשה להוציא את חקירת השר צחי הנגבי בפרשת המנויים הפוליטיים מידי המשטרה או לחלופין לאסור על הנגבי לשוב לתפקיד השר לביטחון פנים לכמה שנים.

 

עם זאת, השופטים מתחו ביקורת על הנגבי וכתבו כי טוב היה עושה לו היה מודיע שלא ישוב לתפקיד.

 

רוב דחוק נגד העתירה

 

הרכב מורחב של שבעה שופטים דן בעתירה ודחייתה איננה דחייה "קלאסית" – שלושה שופטים סברו שיש לקבל את העתירה ולאסור על הנגבי לשוב למשרד לביטחון פנים למשך כמה שנים.

 

את תומכי עתירת התנועה לאיכות השלטון הנהיג השופט מישאל חשין, שלאורך כל שלושת הדיונים בעתירה – בשניים מהם ישב בראש ההרכב המקורי שכלל שלושה שופטים והורחב לאחר מכן בידי המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט אליהו מצא – היה ברור לאן נושבת הרוח מבחינתו, וכתב: "עניינו של השר לביטחון פנים, צחי הנגבי, יפה וראוי היה לו שלו בא לפנינו כלל. יפה וראוי היה לו לו מצא את פתרונו בדרך של לא ייעשה כן במקומותינו", דברי חשין.

 

גם מדעת הרוב שנכתבה בידי המשנה לנשיא מצא הנגבי אינו יכול להיות מרוצה: בשולי פסק הדין מעיר השופט מצא את ההערה המשמעותית מכל: "לדידי היה המשיב מיטיב לעשות אילו הודיע ברבים כי לעת הזאת איננו רואה את עצמו מועמד לכהונת השר לביטחון פנים. כך, לטעמי, ראוי היה לו לעשות בעקבות החלטת היועץ המשפטי לפתוח נגדו בחקירה פלילית. משלא עשה כן מבעוד מועד, ראוי שיעשה זאת עתה".

 

לאמירתו זו של השופט מצא, שמהווה רמז עבה מאוד עבור הנגבי באשר לצעדים שעליו לעשות כעת, משיב השופט חשין בפסק דינו הנחרץ וכותב: "משלמדנו כי תרבות ה'לא ייעשה כן במקומנו' נחלשה ואנו דלונו עד מאוד, האם לא ראוי היה כי המשפט ישמיע את קולו ברמה?".

 

חשין מוסיף בפסק דינו כי "חברה המכבדת את עצמה ואת הליכי חקירת המשטרה בה, אינה רשאית להתיר לעצמה כי חקירת עניינו של השר הנגבי במשטרה תימשך ותלך כמתכונתה כיום, בעוד הכל יודעים שיש יסוד סביר לסברה כי אם ייצא נקי בחקירה יחזור השר הנגבי לכהן כשר לביטחון פנים".

 

חשין מדגיש לאורך כל פסק דינו כי הוא איננו חושד בחוקריו של השר הנגבי וכי הוא סמוך ובטוח כי הם אנשים ישרים "ואולם, כלל ניגוד האינטרסים נועד לאנשים ישרים וטובים דווקא. תכלית הדוקטרינה היא להגן על אנשים טובים וישרים מפני יצר הרע – השוכן בכל אחד מאיתנו – שמא יינקשו ונפלו".

 

חשין כותב כי כל עוד לא יובטח שהנגבי לא יחזור לכהונת השר לביטחון פנים שנים לאחר תום חקירתו, לא תתפוגג האפשרות הממשית של ניגוד עניינים בחקירתו "האדם הסביר יתקשה לקבל ולעכל מצב דברים שבו חוקרים אנשי משטרה את השר הממונה עליהם בחשד כי עבר עבירות פליליות. כיצד יוכלו החוקרים לחקור כדרכם וללא משוא פנים את היושב על פסגת הפרמידה? האפשרות הממשית למשוא פנים היא כה בולטת לעין עד שגם קצר רואי יראנה", כותב השופט חשין.

 

לעמדתו של חשין, עמדת המיעוט, הצטרפו השופטת דורית בייניש והשופט אדמונד לוי, וזאת אל מול השופטים יעקב טירקל, אילה פורקצ'יה ואליעזר ריבלין שהצטרפו לדעת הרוב שכתב המשנה לנשיא, השופט מצא.

 

התנועה לאיכות השלטון: התחושה קשה

 

עו"ד ברק כלב מהתנועה לאיכות השלטון מסרב להאמין שהנגבי ימהר לאמץ את המלצת השופטים ואומר: "אנחנו בתחושה קשה שהנגבי יכול להיות רגוע. גם אני, אם הייתי במקום החוקרים – הייתי נוהג ככה. המצב שלהם הוא בלתי אפשרי. חבל שבית המשפט לא מצא לנכון לומר את הדברים ביותר מהערת שוליים.

 

"הנגבי מלא תרגילים כרימון. אם הוא יודיע שיחזור בעתיד, בתום החקירה – אין בכך אלא תרגיל. אם אכן הוא יודיע כי אינו חוזר ולשם שינוי יעמוד במילתו – התוצאה ראויה, לאור הערות קשות של בית המשפט. אנחנו מנהלים מעקב אישי אחר מעלליו של הנגבי והוא הרוויח את זה בכבוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי כהן
השר הנגבי
צילום: אבי כהן
צילום: זום 77
ויינרוט. תגובה מהירה
צילום: זום 77
צילום: סבסטיאן שיינר
השופט חשין. נזף
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים