שתף קטע נבחר

בג"ץ: אין מקום להעמיד לדין את ניצב מזרחי

ח"כ גלעד ארדן עתר לבג"ץ בדרישה להעמיד לדין פלילי או משמעתי את ניצב משה מזרחי בגין האזנות הסתר שביצעה המשטרה למנכ"ל משרד ראש הממשלה דאז, אביגדור ליברמן, בניגוד לצווי בית משפט. בג"ץ קבע: חוות הדעת של היועץ המשפטי רובינשטיין בנודע להיבט הפלילי סבירה, אולם במישור המשמעתי, מזרחי לכל הפחות התרשל במילוי תפקידו

בג"ץ דחה הבוקר (ב') את עתירתו של חבר הכנסת גלעד ארדן מהליכוד, שדרש להעמיד לדין פלילי או לדין משמעתי את ראש אגף החקירות במשטרה, ניצב משה מזרחי, בפרשת האזנות הסתר לאביגדור ליברמן, בתקופה בה שימש מנכ"ל משרד ראש הממשלה.

 

מזרחי ניהל אז שתי חקירות במסגרתן ניתנו צווי בית משפט שהתירו האזנות סתר לטלפונים בבתיהם של ליברמן ואיש העסקים דוד אפל. בתי המשפט הדגישו בכל הצווים כי יש לתמלל אך ורק שיחות הנוגעות לנושאי החקירה, אולם בפועל תומללו שיחות רבות שלא היו רלבנטיות לחקירה, בין היתר שיחות פוליטיות שבהן השתתף גם ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו.

 

בתום חקירה שנפתחה במחלקה לחקירת שוטרים, קבע היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, כי אין מקום להעמיד את מזרחי לדין פלילי

 "מחוסר ראיות מספיקות", ואולם אמר כי יש לנקוט נגדו צעדים פיקודיים עד כדי הדחה. מפכ"ל המשטרה דאז, רב ניצב שלמה אהרונישקי, החליט להסתפק ברישום הערה בתיקו האישי של מזרחי, ועד היום מונח העניין על שולחנו של השר לביטחון פנים, שאמור להכריע מה יעלה בגורלו של הקצין הבכיר.

 

לאחר חוות הדעת של רובינשטיין, פירסמה פרקליטת המדינה דאז, עדנה ארבל, חוות דעת מנוגדת ולפיה יש לסגור את תיק החקירה נגד מזרחי, הן במישור הפלילי והן במישור המשמעתי. היא אף שלחה מכתבים למזרחי ולרובינשטיין בנושא – מכתבים שהתפרסמו גם בתקשורת.

 

המכתבים חשפו קרע עמוק בין היועץ לפרקליטת המדינה. רובינשטיין השיב לארבל במכתב זועם בו כתב לה: "אכזבת אותי ופגעת בי אישית", וטען כי פעלה בניגוד למדיניות המקובלת והמנהל התקין".

 

ח"כ ארדן עתר לבג"ץ בטענה שממצאי החקירה אודות התנהלותו של מזרחי מעלים בבירור כי הוא ביצע עבירות פליליות ומשמעתיות חמורות, וכי החלטה שלא להעמידו לדין פלילי מעודדת שוטרים וחוקרים לפגוע בפרטיותם של נחקרים.

 

מזרחי טען מנגד כי לא רק שאין מקום להעמידו לדין פלילי או משמעתי, אלא שגם לביקורתו ולהמלצתו של היועץ במישור המינהלי והפיקודי לא היה מקום וזאת מאחר שהוא (מזרחי) הפעיל את שיקול דעתו בתום לב ובאופן מקצועי.

 

בפסק הדין שכתב המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט אליהו מצא, בהסכמתם של השופטים יעקב טירקל ומרים נאור, נמתחת ביקורת חריפה על התנהלותו של מזרחי: "לא מצאתי יסוד לחלוק על צדקת הביקורת שמתח היועץ המשפטי על דרך התנהלותו של מזרחי בפרשה..." כותב השופט מצא.

 

אך הוא מוסיף כי החלטת היועץ המשפטי לממשלה מצויה במתחם הסבירות ואין מקום להתערב בה. "אשר למישור המשמעתי", כותב השופט, "ספק בעיני, אמנם אם אכן יהיה זה מדויק לומר כי אין די ראיות המאפשרות להעמיד את מזרחי לדין, לכל הפחות בעבירה של התרשלות במילוי תפקיד".

 

ח"כ גלעד ארדן אמר בתגובה לפסק הדין כי הוא מברך את בית המשפט העליון על שקבע במפורש כי עמדתו של היועץ רובינשטיין מוצדקת לחלוטין, "ואילו עמדת פרקליטת המדינה לשעבר ארבל היתה עמדה מוטעית...", דברי ארדן.

 

הוא קרא לשר לביטחון פנים להדיח את ניצב מזרחי: "לא ייתכן שבתפקיד הרגיש ביותר לשלטון החוק ישב כבר שנה אדם שהיועץ המשפט לממשלה ובית המשפט העליון קובעים שפעולותיו חרגו מגדר החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
לכל הפחות התרשל במילוי תפקידו. ניצב מזרחי
צילום: דן בלילטי
צילום: גלי תיבון
חוות הדעת הייתה סבירה. היועץ רובינשטיין
צילום: גלי תיבון
מומלצים