שתף קטע נבחר

טרנד דיאטטי: מזון מבושל-אאוט, מזון טבעי-אין

בארצות הברית זה כבר להיט: אוכלים מזונות כפי שהטבע נתן לנו אותם, לא מבשלים, לא אופים ובטח לא מטגנים. שוכחים מהתנור והכיריים, שמים את כל הוויטמינים בצד ואוכלים רק ירקות ופירות טריים או מיובשים, חלב שלא עבר פסטור, אגוזים וגרעינים לא קלויים ובקיצור - כל מזון שלא חומם בחום שעולה על 47 מעלות. על השיטה

בטבע, זה נראה ברור שכל החיות מקבלות את מזונן בצורתו המקורית ביותר וללא עיבוד. בני האדם מבשלים, מטגנים ואופים את מזונם והם אלו שסובלים ממגוון רחב של מחושים, בעיות עיכול ובעיות בריאותיות אחרות הנקשרות במזון. בכרזות אלו, מנופפים מובילי הגישה החדשה, המצדדת באכילת מזון מהטבע בלבד. המדובר בטרנד חדש של דיאטה המשתרש ותופס שליטה הרבה מעבר לערים המרכזיות ברחבי ארה"ב.

 

האם זה נכון? האם צריך לסלק מהבית את התנור, המחבת והסיר? לפני שהמקטרגים שבינינו, המריחים את הבאות, יעברו לכתבה הבאה וירוצו מתוך מחאה לסניף הג'אנק פוד הקרוב, אני מציעה בכל זאת להמשיך לקרוא. כן, יש גם הפתעות.

 

נבין ראשית מה כולל מזון הקרוב לטבע: מזון הטבע (Raw & Living Foods), הינו מזון המכיל אנזימים ומתאים לעיכול בן אנוש. האנזימים , הנקראים גם "כוח החיים", הם התומכים העיקריים בעיכול וספיגה של המזון בגוף.

 

מזון הטבע כולל: ירקות ופירות טריים, נבטים, אגוזים וגרעינים שלא עברו תהליך קלייה או חימום, דגנים, קוקוס, פירות מיובשים שעברו יבוש באמצעות השמש (Sun-Dried), צמחי תיבול ותבלינים, וכל מזון אורגאני או טבעי שלא עבר עיבוד. בין מוצרים אלו ניתן למצוא זיתים טבעיים, חלב שלא עבר פסטור, דבש ויינות מסוימים.

 

מזון מעובד, הוא מזון ששונה ממצבו המקורי באמצעות חימום (מעל 47 מעלות צלזיוס, אז נהרסים האנזימים) או שהוספו לו תוספי מאכל, חומרים משמרים, צבעי מאכל, מלח וסוכר.

 

למרות שמדובר בניפוי של 90% מהמזון בבית, ונראה במבט ראשוני כאורח חיים בלתי אפשרי, מספר המצטרפים ליישום הגישה הולך וגדל. המתמידים טוענים כי קיים קשר ישיר בין מזון מעובד ובין רוב מקורות התחלואה האנושית, ומוכיחים על עצמם, כ"נקיים" ממחלות ועם מצב גופני טוב מתמיד.

 

ככל שזה נשמע אבסורד וקיצוני, צריך לזכור שגם דיאטת החלבונים נתפסה כמהפך קיצוני לגישה שקדמה לה, ששרדה לא מעט זמן והתבססה על דיאטת דלת שומן ועתירה פחמימות. גם כאן, מפיצי השיטה לא יושבים בשקט, ומקימים אתרי אינטרנט להסברת השיטה ולהפצת מתכונים.

 

ויש להם נימוקים משכנעים למדי לצידוד בשיטה:

 

  1. מזון מהטבע מספק את כמות האנזימים המקסימאלית. אנזימים אלו המאפשרים לו עיכול אידיאלי של מזון ומקטינים את הסיכויים לקנדידה, נפיחות מעיים, צרבות, גזים, קושי בעיכול ועצירות. בנוסף, אכילת מזון מהטבע דורשת זמן לעיסה ממושך המאפשר לאנזימים שבפה לפעול בראוי ולהקל על שאר שלבי העיכול.
  2. מזון מהטבע מקטין את הסיכוי למחלות כרוניות. בישול וטיגון יוצרים רדיקאלים חופשיים שהם הגורם העיקרי למחלות אלו. לעומתם מזון מהטבע מספק אנטיאוקסידנטים (נוגדי חימצון) הנלחמים ברדיקאלים החופשיים ומקטינים את הסיכוי למחלות.
  3. מזון מהטבע מגן מפני מחלות כגון וירוס, דלקת, שפעת, ומספק לגוף מערכת הגנה חיסונית.
  4. הערך הגליקמי של מזון, במצבו המקורי הינו נמוך יותר, ולפיכך פירוקו בגוף יותר איטי, תורם לרמת סוכר נמוכה בדם, מגביר את משך תחושת שובע ואינו גורם לעייפות.
  5. המזון במצבו הטבעי נמצא עם תכולת ויטמינים מקסימאלית.
  6. המזון במצבו הטבעי מגביר את רמת המטבוליזם, כי הגוף משתמש באנרגיה גדולה יותר לצרכי עיכולו.
  7. תהליך הכנת הארוחות פשוט ודורש זמן קצר יותר.
  8. מזון הטבע הינו בעל טעם חזק יותר. ככל שמבשלים יותר, הטעם מתפוגג.
  9. קצת קשה להשמין, או לפתח הפרעות אכילה מאוכל מהטבע.
  10. ההיבט הכלכלי: יש כאן אפילו חיסכון כספי מהצורך ברכישת ויטמינים, כלי בישול, תנורים וצמצום סעיף התקציב המיועד לרפואה ותרופות.

  

אך כמו בכל מהפכה, גם לזו יש מתנגדים:

 

  1. הדעה הסותרת (המצוידת במחקר) טוענת כי בישול ההורס את אנזימי העיכול, מכריח את הגוף ליצר אותם בעצמו, על מנת לאפשר תפקוד של תהליך עיכול המזון.
  2. התיאוריה הגורסת כי הגוף זקוק לאנזימים בעלי תרומה של כח מחייה, אינה מוצקה ומהימנה ובכל מקרה הגוף יתחשל וייצר אותם בעצמו.
  3. לגוף יש כמות פוטנציאלית של אנזימים לכל החיים לעיכול בריא.
  4. אוכל מהטבע, אינו מספק די חלבון לגוף.
  5. אוכל מהטבע אינו מספק באופן נאות חלק מהוויטמינים הדרושים לגוף. למשל: קטניות (שעועית, למשל) יותר חיוניות לגוף לאחר בישול, ויטמין B12 קיים במזון מהטבע אך לא במידה מספקת, חיוניות העגבנייה גבוהה יותר כאשר היא מגיעה כרכז מעובד.
  6. קלייתם של אגוזי קשיו ובוטנים משחררת את החומצה הרעילה שהם מכילים. קליית בוטנים גם מקלה על עיכולם.
  7. תפריט המבוסס על אוכל מהטבע הוא דל קלוריות ומקשה על שמירת המשקל הקיים (היו כאלו שהתלוננו על ירידה לא רצונית במשקל).
  8. אוכל חם מחמם את המערכות בגוף ומיטיב עימם.
  9. חלק מההווי החברתי זה להחליף מתכונים, ללכת למסעדות, לקנות בסופר ולהתענג על מאכלי גורמה מיוחדים, שמן הסתם אינם כלולים ברשימת המזון מהחי.
  10. ללא תעשיית המזון המפוארת, בעיית האבטלה הייתה יותר דומיננטית. רק תחשבו כמה מקומות עבודה מבוססים על יצור של מזון מעובד באופן ישיר או עקיף.

 

בשורה התחתונה: עדיף ללכת על שילוב

 

אכילת אוכל מהטבע אינה דבר חדש. זה ה"מטבח" העתיק והבסיסי ביותר. אבל, אכילה המבוססת רק על מזון זה, בעידן שלנו, נשמעת קיצונית לחלוטין. החלטתי בכל זאת להציג בפניכם גישה זו כי מדובר בתהליך מהפכני עם מגמת התפתחות שקשה להתעלם ממנה. עם זאת אני טוענת כי כמו בכל דבר, גם פה לא קיים רק שחור או לבן. דרך הביניים יכולה לשרת אותנו באופן ממצא ומספק.

 

תזונה משולבת הכוללת בתפריט היומי לפחות 3 פירות, סלט חי, דגנים וקטניות מלאים וצמצום של טיגון המזון תביא לכמות אנזימים מספקת, ללא ויתור על אורח חיים שפוי, ומערך תזונתי מגוון שגם עונה על דרישות אניני הטעם.

 

אני מניחה כי כל אחד מחזיק בתפריטו מרכיבים "מזיקים", עליהם קשה לוותר. קודם כל רצוי לדעת שהם "הנקודה החלשה" (לנסות בכל זאת לצמצמם) ולמתן את השפעתם ע"י אכילת מזון נוגד חמצון מהטבע. מובן שמזון מעובד, מטוגן או עמוס בכימיקלים הינו בגדר מזיק, אך גם את רומא לא בנו ביום אחד וכדי להגיע לניתוק מוחלט ממאכלים מזיקים אליהם אנו חשופים, דרוש זמן עיכול מסוים.

 

עכשיו כשאתם משוחררים לטרוף את ההמבורגר הבא, למה שלא תיקחו איתכם לדרך גם תפוח?

 

הכותבת הינה מהנדסת, מדריכת עיצוב וחיטוב ויועצת בנושאי תזונה

harelosnat@yahoo.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
טרי טרי. דיאטת מזון מהטבע
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מומלצים