שתף קטע נבחר

תביעה נגד "וולפסון" עקב מוות בניתוח קיצור קיבה

ארבע נשים מתו לאחר שעברו ניתוחים כאלו בבית החולים בחולון בשנה שעברה. בתביעה שהגיש בנה של אחת המנותחות הוא טוען: מנתחי "וולפסון" התעקשו לערוך את הניתוח הקטלני, למרות שכל מרכז רפואי אחר שפנתה אליו סירב לנתח אותה אחרי חמישה ניתוחים כושלים לקיצור קיבה שעברה. "וולפסון": טרם קיבלנו את כתב התביעה

תביעה ראשונה הוגשה היום (ד') נגד בית החולים הממשלתי "וולפסון" בחולון. זאת בעקבות מותן של ארבע נשים בבית החולים בשנת 2003, לאחר שעברו ניתוח לקיצור קיבה. ועדת בדיקה של משרד הבריאות מצאה כשלים בהתנהלות הניתוחים – והיום הוגשה בעניין לבית משפט השלום ברחובות התביעה הראשונה נגד בית החולים.

 

התובע הוא בנה של רחל מנסדורף, בת 56 מגבעתיים, שעברה חמישה ניתוחים כושלים לקיצור הקיבה, לפני הניתוח שממנו נפטרה ב"וולפסון". "בשל עברה הניתוחי הקשה והסיכון המשמעותי לחייה בביצועו של ניתוח קיצור קיבה נוסף, סירבו רופאים ממרכזים רפואיים שונים לבצע בה ניתוח קיצור קיבה נוסף", טוען פרקליטו עו"ד דני סרור.

 

"אולם חרף הסיכון המשמעותי האמור, ולמרות העובדה שמדובר היה בניתוח אקטיבי שלא נדרש לצורך הצלת חיים, הוחלט ב'וולפסון' לבצע לה ניתוח קיצור קיבה נוסף", נטען בכתב התביעה. "יתרה מכך – מנהל המחלקה אף עודד אותה בחום לבצע את הניתוח וסייע לה בקבלת אישור מקופת החולים. היות ובקשותיה לעבור את הניתוח בבי"ח וולפסון נתקלו בסירוב מצד קופ"ח, עמד מנהל המחלקה בביה"ח וולפסון בקשר עם הרופא המטפל שלה בקופ"ח, והמליץ בפניו בתוקף, פעם אחר פעם, כי תנותח על ידו, במחלקתו". למרות זאת – את הניתוח עצמו לא הוא ביצע.

 

במהלך הניתוח הופיע דימום מסיבי שהכניס את מנסדורף למצב של הלם, ונוצרה לה פגיעה כלייתית וריאתית כתגובה להלם. "למרות זאת", נטען בכתב התביעה, "התעלמו המנתחים, באופן בלתי סביר לחלוטין, מן המצב הקריטי בו הייתה החולה שרויה, והמשיכו בניתוח כרגיל, תוך נתק בין הצוות המרדים לצוות הכירורגי".

 

"על אף העובדה שהמרדים דיווח על לחץ דם נמוך, המשיך הצוות הרפואי בניתוח כרגיל, וביצע ביתוק של הקיבה. מייד לאחר מכן נצפה דמם מסיבי מאיזור הקיבה. רק לאחר התרחשות הסיבוך הקשה בניתוח, הצטרף מנהל המחלקה לצוות המנתחים ובוצעה כריתה של הטחול ותפירה של כלי דם באזור הלבלב. מנסדורף הייתה שרויה בהלם מרבית זמן הניתוח ונזקקה ל-10 מנות דם ו-18 מנות טרומבוציטים וגורמי קרישה".

 

לאחר הניתוח היא הועברה ליחידה לטיפול נמרץ בבית החולים עם אי ספיקה נשימתית ואי ספיקת כליות, שהצריכה חיבור לדיאליזה. כשבועיים לאחר הניתוח, כאשר מספר ניסיונות לגמול אותה ממכונת ההנשמה כשלו, בוצע בה טיפול נוסף. המשך האשפוז התאפיין בזיהומים ואי-ספיקה רב מערכתית. ב-22 בינואר היא נפטרה בבית החולים.

 

ועדת בדיקה של משרד הבריאות שהוקמה כדי לבדוק את המקרה, קבעה כי "היה מקום לשיקול דעת נוסף לגבי ביצוע הניתוח, נוכח הניתוחים המרובים שעברה. מנסדורף ידעה כי מנהל המחלקה, עליו סמכה, הוא הרופא שינתחה – בעוד שבפועל ביצע את הניתוח המסובך רופא אחר, שהיה חסר נסיון בניתוחים כאלו. חרף העובדה שכבר בתחילת הניתוח נצפה דמם משמעותי – המנתחים המשיכו כאילו לא קרה דבר, וגם צוות המרדימים החל בפעולות החייאה נמרצות רק כשעתיים מאוחר יותר. לא הייתה במהלך הניתוח התייחסות מספקת לירידה בלחץ הדם, וצוות המרדימים לא הגיב בחריפות מספקת למצבה של החולה".

 

מבית החולים "וולפסון" נמסר בתגובה, כי התביעה עדיין לא הגיעה לידיהם, וכי היא תילמד ותגובה עליה תינתן בבית המשפט. טרם הוגש כתב הגנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: אפי שריר
רחל מנסדורף. מתה לאחר הניתוח
צילום רפרודוקציה: אפי שריר
צילום: עופר מאיר
חדר ניתוח. "היה מקום לשיקול דעת נוסף" (ארכיון)
צילום: עופר מאיר
מומלצים