שתף קטע נבחר

מחדל הבריליום: עשרות אלפי עובדים חשופים

הקשר שבין טכנאות השיניים לכור בדימונה: תחקיר ynet מעלה כי עשרות אלפי עובדים בישראל מצויים בסכנה בריאותית של ממש - מבלי שיידעו על כך. כמה עשרות מהם כבר לקו במחלת ריאות קטלנית, שמקורה בחומר בשם בריליום, שהשימוש בו נמשך למרות שנאסר בחוק. המדינה והגופים המוסמכים מתעלמים - ולעובדים אין מושג על הסכנות. מדובר בחומר שבו נעשה שימוש ברפואת שיניים, בתעשיות הנשק, התעופה - וגם הגרעין. בעקבות החשיפה, הודיעה ועדת הבריאות כי תדון בנושא

זה נקרא "בריליוזיס". מחלת ריאות קטלנית וחשוכת מרפא, שגורמת לקשיי נשימה, ייסורים קשים ומוות בטרם עת. עשרות עובדים בישראל, בהם גם כמה טכנאי שיניים, לקו בשנים האחרונות בבריליוזיס – הסיבה למחלה: מתכת הבריליום, המשמשת בין השאר להכנת כתרים לשיניים, שהאדים שנפלטים ממנה בזמן ההכנה ונשאפים לריאות, גורמים למחלה.

 

כבר לפני שלוש שנים נאסר השימוש בבריליום במעבדות השיניים – אולם תחקיר ynet חושף כי למרות התקנות החד-משמעיות – יצרני הכתרים ורופאי השיניים מתעלמים ברגל גסה מהחוק, וממשיכים לגרום למחלתם של עובדים תמימים. גם המדינה, מצידה, לא ממהרת לאכוף את התקנות שאוסרות את השימוש ב"אחד הכימיקלים הרעילים ביותר שידועים לאדם", ובעיקר טומנת את ראשה בחול.

 

"לפני המחלה הייתי בחורה צעירה, בריאה וספורטיבית", מספרת נירית דראי, בת 33 מקיבוץ גבת, טכנאית שיניים בעברה וחולת בריליוזיס בהווה.
צילום: עופר מאיר
"והיום אני מרגישה שבר כלי. הפכתי לבן אדם עצוב ומוגבל, שמרגיש שהטעם לחייו אבד לו ובעצם אין לי בשביל מה לחיות. כל הזמן אני נמצאת בתחושה של חוסר חמצן, ואני מרגישה שאני הולכת ונחנקת. אני פוחדת שאני אמות צעירה בלי להספיק כלום, ומרוב פחדים אני משותקת.

 

"הכאבים הקשים שסבלתי באשפוזים בעקבות המחלה לא דומים לשום כאב שחשתי בחיי", היא מפרטת. "עד לאבחון המחלה הרגשתי שאני פשוט הולכת למות, ואני לא יכולה לעשות שום דבר כדי לשנות את זה. באותה תקופה חשתי כמו אדם גוסס, ולא הצלחתי לחשוב על שום דבר אחר. הסבל שעברתי מלווה אותי עד היום. נכותי הגופנית מגבילה אותי בחיי היום יום, איבדתי את יכולתי לעבוד, ואף אחד לא ירצה להעסיק בחורה חולה כמוני. הביטוח הלאומי הכיר בי כנכת עבודה בשיעור של 90% לצמיתות.

 

"כיום אני סובלת מפגיעה קשה ובלתי הפיכה בריאות. היא מתבטאת בקוצר נשימה, בלחץ בחזה ובלב, בעייפות ובתשישות כרונית. זה דבר שילווה אותי עד סוף חיי, משום שזאת מחלה שאין לה ריפוי. אני לא יכולה לעבוד הרבה שעות ביום, אני מתעייפת נורא מהר ממאמץ קל מאוד, אני כל הזמן עייפה ורוצה לישון ואין לי אפילו כוח לנקות את הבית. את רוב הדברים אני מבצעת בישיבה, כי אפילו לעמוד קשה לי. גם לישון על הבטן אני לא יכולה, בגלל קוצר הנשימה".

 

מחלה שנכנסת לגוף - ומתפרצת

 

"זו מחלה שקטה שהורגת, ואין לה ריפוי", מדגישה מיכל (שם בדוי, שמה המלא שמור במערכת), טכנאית שיניים לשעבר בת 27 מהמרכז, אף היא חולה בבריליוזיס. "צריך להיות ברור לכולם שאין תרופה למחלה הזאת".

 

"את המחלה לא מגלים מהר", היא מספרת. "זו מחלה שכשהיא נכנסת לגוף, היא דוגרת ויושבת ויכולה להתפרץ גם בעוד 30 שנה. זאת לא שפעת. לפני ארבע שנים סבלתי מקוצר נשימה שהלך והחמיר. כאשר הגעתי למצב שבו אני מכחילה ונחנקת, נשלחתי לבדיקות מקיפות. במסגרת הבדיקות אושפזתי ועברתי ניתוח, שבו לקחו חתיכה מרקמת הריאה שלי. בבדיקת המעבדה של אותה רקמה גילו את מתכת הבריליום, והאבחנה הייתה חד משמעית: בריליוזיס".

 

"אני מקבלת טיפול בסטרואידים", אומרת מיכל. "זאת תרופה עם הרבה תופעות לוואי, שגורמת לנזק לעצמות, לשרירים ולחולשה מתמדת. אני סובלת מהשמנת-יתר בעקבות לקיחת הכדורים, וזה מסוכן משום שמשקל יתר עלול לגרום הרעה בנשימה. הריאות שלי מצולקות, ויש בהן שטחים מתים. כשהמחלה נכנסת לריאה ונמצאת בה – היא פשוט הורגת לאט לאט את כל חלקי הריאה. עכשיו אני מנסה, בזכות הטיפול, לגרום לכך שלא ימותו שטחים נוספים".

 

"מדוע אין פיקוח של משרד הבריאות ומשרד התעסוקה על התחום הזה?" היא שואלת. "אי אפשר שאנשים פשוט ימשיכו להשתמש בבריליום". ודראי מוסיפה: "מקומם אותי שגם היום ממשיכים להשתמש בבריליום בטכנאות שיניים באופן חופשי וגלוי, ללא התחשבות בתקנות וללא הגבלות, תוך התעלמות מהחוק. משרד התעסוקה ואגודת טכנאי השיניים פשוט מפקירים את העובדים לסכנת הבריליום שיכולה לגרום למוות – ולאף אחד לא אכפת".

 

עשרות אלפי עובדים חשופים למחלה

 

בישראל רשומים כ-3,300 טכנאי שיניים. על פי אומדני הספרות המדעית, כ-6%-30% מאלו שנחשפו לבריליום במהלך עבודתם צפויים לחלות בבריליוזיס. במספרים מוחלטים, מדובר על כ-200 טכנאים באומדן הנמוך ביותר – ועד קרוב ל-1,000 חולים על פי התרחיש המבהיל ביותר. כל זאת בלי להזכיר עשרות אלפי עובדים בתעשיות הנשק, התעופה, הגרעין והאלקטרוניקה בישראל. כחמישית מהחולים בבריליוזיס צפויים למות בתוך שנים ספורות מיום גילוי המחלה. לעתים עשויה השתלת ריאות להציל את חייהם.

 

זיהוי המחלה מורכב למדי, ודורש שורת בדיקות מקיפות. בשל כך מאובחנים החולים פעמים רבות כלוקים ב"סרקוידוזיס" (אותה מחלה בדיוק, אבל כזו שהסיבה לה לא ידועה). בישראל מתגלים מדי שנה מאות חולים חדשים בסרקוידוזיס, ומקורות רפואיים מעריכים כי רבים מהם, שחולים בבריליוזיס, מאובחנים בטעות כחולי סרקוידוזיס דווקא. לפיכך, ברמה הפורמלית, אובחנו עד כה בישראל 8 חולי בריליוזיס בלבד. מקורות רפואיים אומרים: "המספר האמיתי של החולים הוא גדול הרבה יותר, ועומד על כמה עשרות בני אדם".

 

הבריליום עצמו הוא חלק מסגסוגת (תערובת) שמשמשת, בין היתר, בתהליך הכנת הכתרים לשיניים. הוא נחשב לחומר קטלני, ונכלל ברשימת ה"מסרטנים הוודאיים בבני אדם". ביולי 2001 אסרו משרד העבודה והבריאות את השימוש בבריליום בטכנאות שיניים. שנה לאחר מכן תוקנו גם תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים במתכות מסויימות), וסעיף 16א' שלהן קובע במפורש: "לא ישתמש אדם בבריליום או בסגסוגת המכילה בריליום בעבודות טכנאות שיניים".

 

למרות זאת, במהלך תחקיר ynet, הצלחנו להזמין בנקל תרכובות לכתרים לשיניים הכוללות בריליום משני הספקים הגדולים שלהם בישראל (ראו מסמכים בצד הכתבה). בחודש ספטמבר הוזמנו Argeloy N.P. המכיל בריליום מ"מ.ת.ד. חומרים דנטליים". באוקטובר התקבל "סופר 1" הכולל בריליום מ"א. קלינגבייל, דנטל דפו". יודגש כי גם הספקים האחרים, הקטנים יותר, מספקים מתכות הכוללות בריליום, בלי בעיה וללא שאלות מיותרות.

 

"המאגר הגדול של חולים - בכור בדימונה"

 

מתכת הבריליום בצורתה הנוקשה אינה מהווה סכנה למטופלי השיניים שכתרים הושתלו בפיהם – אבל היא בבחינת פצצה בריאותית מתקתקת לטכנאים שמכינים את הכתרים, ושואפים את אדיה. "תעשיית השיניים היא לא התעשייה היחידה שבה משתמשים בבריליום", מסבירה מנהלת המעבדה הארצית למחלות ריאה רקמתיות במרכז הרפואי תל אביב, ד"ר ליזי פיירמן. "יש תעשיות רבות במדינת ישראל, נוסף על טכנאות השיניים, שמשתמשות בבריליום, כמו תעשיית הנשק והאלקטרוניקה. הסיפור של התעשייה הגרעינית הוא בעל חשיבות ממדרגה ראשונה. עצם העובדה שהבדיקות התקופתיות שעושים לעובדי הקרייה למחקר גרעיני בדימונה לא כוללות שום מעקב אחר חשיפה לבריליום היא שערורייה ממדרגה ראשונה. לדעתי, המאגר הכי גדול של חולים הוא בקמ"ג".

 

באחרונה החליטו כמה מן החולים שאובחנו להגיש תביעה נגד מעבדות השיניים שבהן עבדו. עו"ד גידי פרישטיק, המייצג אותם, אומר כי "מדי מספר שבועות מתגלה טכנאי שיניים נוסף שחולה במחלה הקשה. הכתובת נמצאת על הקיר, ועל הרשויות להירתם מיידית למניעה ואיתור מוקדם של אלו שנחשפו לבריליום. משרד התמ"ת ייטיב אם יתמקד בפעולות 'מתחת לפנס', כמו אכיפת הוראות החוק בדבר איסור השימוש בבריליום – במקום להשקיע ממון רב בתשדירים להגברת הבטיחות בעבודה". אבל בינתיים, שום דבר לא קורה בשטח.

 

התגובות: לא ידוע, לא אוכפים 

 

במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מסרו כי "לא ידוע לנו ולא הובאו לידיעתנו מקרים של שימוש בבריליום בקרב טכנאי שיניים. לאור פניית ynet, יבדוק המשרד את הטענות בשבועות הקרובים".

  

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לתחקיר ynet כי "משרד הבריאות אסר את השימוש בחומר, ההנחיות פורסמו לכל טכנאי השיניים ורופאי השיניים. כמו כן משרד העבודה פירסם תקנות בנושא. כל מידע או תלונה שיגיעו למשרד הבריאות על שימוש בחומר ייבדקו ויטופלו מיידית".

 

יו"ר אגודת טכנאי השיניים, ברוך ליבוביץ': "טכנאי השיניים אכן משתמשים בבריליום וכל הנתונים שנמסרו לי מ-ynet הם אכן נכונים. צריך לשאול את משרד הבריאות מדוע הוא לא אוכף את התקנות. אנחנו משתמשים בחומרים על פי דרישת הרופאים, ואם רופא מבקש מתכת מסויימת – הוא מקבל את אותה המתכת. עוד לא נולד הגיבור להגיד לרופא – אני לא עושה לך כתר, כי במתכת הזאת יש בריליום. התחליפים לבריליום הם יקרים. הדרישה באיזה חומר לעבוד לא באה מאיתנו – אלא ממרפאות השיניים. זאת הדרישה, חד-משמעית. ההנחייה אמנם יצאה – אבל הרופאים לא מקיימים אותה. גם אנחנו לא רוצים לעבוד עם בריליום".

  

יו"ר המועצה המדעית של הסתדרות רופאי השיניים בישראל, פרופ' מרק ליטנר: "הטענות של טכנאי השיניים, ולפיהן אנחנו מבקשים כתרים עם בריליום – פשוט לא נכונות. לשלטון במדינת ישראל יש הדרכים שלו לאכוף את חוקי המדינה. אם המדינה חשבה שיש להפסיק את השימוש בבריליום – היא הייתה יכולה לבקש מהמוכסים לא לייבא בריליום למדינת ישראל, שכן בארץ לא מייצרים בריליום. אם שלטונות הבריאות הגיעו למסקנה שבריליום הוא חומר רעיל שיכול לפגוע בבריאות הציבור, וזה אכן נכון – היו צריכים להפסיק את הייבוא שלו. לא צריך לשאול את רופאי השיניים ולא אף אחד אחר. זה עניין של רגולציה ואכיפת חוק, וזה בכלל לא עניינו של ציבור רופאי השיניים".

 

ועדת הבריאות של הכנסת תדון בממצאי התחקיר: "הנתונים מזעזעים"

 

יושב ראש ועדת הבריאות של הכנסת, חבר הכנסת שאול יהלום (המפד"ל), אמר בתגובה לתחקיר ynet כי "אלו הם נתונים מזעזעים, ומדובר בחשיפת העובדים לסכנת חיים ממשית". חבר הכנסת יהלום ציין כי ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת תתכנס בימים הקרובים כדי לדון בממצאי התחקיר. 

 

לדיון יוזמנו נציגי משרדי הבריאות ומשרד התעסוקה, התעשייה והמסחר, שיתבקשו להסביר מדוע לא מתקיים פיקוח נאות על איסור השימוש בבריליום בטכנאות שיניים, שנקבע בחוק לפני שלוש שנים.

 

חברת הכנסת אורית נוקד (העבודה) תבעה את כינוס הוועדה בהקדם. "הזדעזעתי לקרוא הבוקר, שלמרות החקיקה הברורה – רופאי השיניים בוחרים לסכן את לקוחותיהם ואת עצמם, וכי משרדי הבריאות והתעסוקה לא מפקחים על ביצוע התקנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
כדוריות בריליום
צילום: עופר מאיר
צילום: עופר מאיר
לא רק לשיניים. ד"ר ליזי פיירמן
צילום: עופר מאיר
צילום: עופר מאיר
מקלות המשמשים בייצור כתרים
צילום: עופר מאיר
צילום: עופר מאיר
עו"ד פרישטיק. הכתובת על הקיר
צילום: עופר מאיר
כמה קל להשיג בריליום? בבקשה (לחצו כדי להגדיל)
ועוד קבלה על רכישת בריליום (לחצו כדי להגדיל)
מומלצים