שתף קטע נבחר

מש' הבריאות יחייב פרסום אזהרת קפאין על שוקולד וקולה

הסיגריות לא לבד • משרד הבריאות יחייב יצרני מזון עתיר קפאין לפרסם על האריזה אזהרה שלפיה המוצר אינו מומלץ לנשים בהריון ולילדים • בין המוצרים: קולה ושוקולד • הסיבה: צריכה מוגברת של קפאין עלולה לגרום לחרדה, לכאבי ראש ולמשקל נמוך בקרב תינוקות

משרד הבריאות יחייב בקרוב יצרני מזון עתיר קפאין לסמן על מוצריההרות לנשים הרות ולילדים, שלפיהן הקפאין עלול להזיק. הסיבה: "הקפאין עלול להזיק ואף לגרום למשקל נמוך בקרב יילודים".

 

הקפאין נמצא בעיקר בקפה, בתה, בקקאו, בשוקולד, במשקאות קלים ובתוספי תזונה (כדורים הנמכרים בחנויות טבע ובבתי-מרקחת). לקפאין יש תכונה להיספג במהירות בגוף, כולל בחלב אם. הוא מעלה את רמת הערנות – אך גם את לחץ הדם. מחקרים שנערכו בעולם לאורך השנים מצביעים על כך שצריכה עודפת של קפאין (יותר מ-600 מ"ג ליום) עלולה להביא ל"קפאי - ניזם", תופעה הכוללת סימפטומים כחרדה, חוסר מנוחה, קושי להירדם, שלשולים, כאבי ראש ודופק מואץ.

 

כמה מחקרים בילדים הראו שצריכה של חמישה מ"ג לק"ג משקל גוף (כמות השווה ל-150 מ"ג קפאין ליום אצל ילד בן 10 השוקל 30 ק"ג), שיכולה להגיע משתיית 4-5 פחיות קולה ביום – עלולה לגרום לאי-שקט ולחרדה.

 

כמות של 300 מ"ג נמצאת ב-2-3 כוסות קפה (תלוי בסוג הקפה), או ב-6 כוסות תה, או ב-4 פחיות קולה, או ב-400 גרם שוקולד. צריכה גבוהה יותר של קפאין (יותר מ-300 מ"ג ביום לאדם השוקל כ-70 ק"ג) – עלולה להוביל לעלייה פתאומית בלחץ הדם.

 

תקנות האיחוד האירופי כבר מחייבות לציין את האזהרה "תכולת קפאין גבוהה" על אריזות מוצרים המכילים יותר מ-150 מ"ג קפאין לליטר. צריכת הקפאין בישראל נראית על פניה סבירה: על-פי נתוני משרד הבריאות, ישראלי ממוצע מעל גיל 25 צורך 178 מ"ג קפאין ביום. עד 300 מ"ג ביום נחשבים לכמות מתונה. למרות זאת, בחוזר שהוציא מהנדס המזון אברהם זיו, סגן מנהל שירות המזון הארצי, נמסר על הנחיות חדשות בכל הנוגע למוצרי מזון המכילים קפאין.

 

למשל, תוספי תזונה המכילים קפאין יכללו אזהרות שלפיהן המוצר מיועד לבני 12 ומעלה, ובמינונים מסוימים בלבד. כל מוצר המכיל יותר מ-350 מ"ג קפאין לק"ג יעבור הערכת סיכון לפני אישורו. במוצרי מזון (למעט קפה ותה) המכילים יותר מ-150 מ"ג קפאין לליטר או לקילו תהיה חובה לסמן: "כמות קפאין גבוהה". נוסף על כך יצוין על האריזות: "לא מומלץ לנשים בהריון ולילדים עד גיל 12".

 

כתבתנו יהודית יהב מדווחת: מחברת הקפה של "עלית" נמסר: "אנו פועלים תמיד לפי הנחיות ונוהלי משרד הבריאות. לאחרונה פורסמו מחקרים על כך ששתייה של 4-5 כוסות קפה ביום אין לה כל השפעה בריאותית".

 

מנכ"ל "עלית" ממתקים: "החברה תמלא את כל הנחיות משרד הבריאות בנושא. כמות הקפאין בשוקולד הינה מזערית ואינה מצדיקה הגבלה מסוג זה".

 

מהחברה המרכזית לייצור משקאות קלים נמסר: "כל המשקאות שלנו עומדים בתקן הישראלי, וכל הוראות הסימון רשומות על-פי החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
שוקולד. כמה קפאין?
צילום: סי די בנק
קוקה קולה. בקרוב עם אזהרת קפאין על העטיפה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים