שתף קטע נבחר

מחקר חדש: גלולות למניעת הריון מונעות נזק ללב

מחקר חדש, הגדול ביותר שנעשה בנושא, מצא שגלולות מפחיתות אצל נשים צעירות את הסיכון ללקות בהמשך החיים בהתקף לב, בשבץ מוחי ובסוגי סרטן מסוימים, ואף לא מעלות את הסיכון לפתח סרטן שד

נשים צעירות שנוטלות גלולות למניעת הריון מפחיתות ב-8% את הסיכון שלהן ללקות במחלות לב ובשבץ מוחי בהמשך החיים. גם הסיכון שלהן לפתח סוגים מסוימים של סרטן, ובהם סרטן השחלות, נמוך יותר, ואולי החשוב מכל – אין להן סיכוי מוגבר לחלות בסרטן השד. כך טוענים חוקרים מ-Women's Health Initiative, שהציגו את ממצאיהם בכנס החברה האמריקאית לרפואת הרבייה.

 

ה-WHI דיווחו בעבר שטיפול הורמונלי חלופי אצל נשים מבוגרות מעלה את הסיכון למחלות לב ולשבץ. לטענת החוקרים, סוג ההורמונים והשלב בחיים שבו הנשים נוטלות אותם הם אלה שאחראים להבדל בהשלכות הבריאותיות.

 

במחקר השתתפו 162 אלף נשים והוא הגדול ביותר שנעשה אי פעם בנושא זה.

 

מחקרים קודמים שבדקו את ההשלכות של שימוש ממושך בגלולות הגיעו למסקנות סותרות, וכמה מהם העלו חששות כבדים לגבי הבטיחות שבנטילתן. המחקר הנוכחי לא מבטל לגמרי את החששות, אך הוא מהווה את ההוכחה החזקה ביותר, נכון להיום, שאין להימנע מנטילת גלולות, טוען ד"ר ג'יימס ווינשל מאוניברסיטת הרווארד.

 

עם זאת הממצאים מעלים שאלה מעניינת: מדוע טיפול הורמונלי חלופי, שאותו מקבלות נשים בגיל המעבר, מעלה את הסיכון למחלות לב ולסרטן השד, בעוד שאותם הורמונים שניטלים בגיל הפוריות גורמים להשפעה הפוכה? התשובה לא ברורה, בעיקר מאחר שגלולות למניעת הריון מכילות אסטרוגן ופרוגסטין במינון של פי 5 מבטיפול ההורמונלי החלופי. השערה אחת היא שהעיתוי של נטילת ההורמונים חשוב יותר מהסוג ומהמינון שלהם.

 

- מה נשים צריכות לעשות כעת?

 

נשים שנוטלות גלולות למניעת הריון או נטלו אותן בעבר יכולות להיות רגועות ולא צריכות לחשוש מפני השלכות ארוכות טווח.

 

לנשים ששוקלות ליטול בעתיד גלולות למניעת הריון מומלץ לפנות לרופא ולשוחח איתו על היתרונות והחסרונות שבנטילת הגלולות. חשוב לזכור שלמרות הממצאים החדשים לגבי הבטיחות בשימוש ממושך, יש סיכונים קצרי טווח, כמו היווצרות קרישי דם קטלניים. ישנן חלופות בטוחות יותר, בעיקר עבור נשים מעשנות.

 

אם יתברר שממצאי המחקר מדויקים, מה אפשר לומר לגבי היתרונות המניעתיים שכרוכים בנטילת גלולות תקופה ממושכת? מספר מחקרים הראו שההורמונים שבגלולות מפחיתים בכ-40% את הסיכון לסרטן השחלות. אבל נשים עם היסטוריה משפחתית של המחלה הזו צריכות להיוועץ ברופא על התפקיד המניעתי של הגלולות.

 

- ומה לגבי העתיד?

 

מאז הופעת הגלולה הראשונה בשנת 1950, מינון ההורמונים שמכילות הגלולות פחת בהדרגה. משמע שכיום התרופות בטוחות יותר ונסבלות יותר מתמיד. מחקרים שנערכים כעת בודקים אמצעי מניעה הורמונליים חדשים, כמו מדבקות ופתילות ואגינליות, שיהפכו את השימוש לקל יותר.

 

בנוסף מתוכננים מחקרים שיבחנו מחדש את נושא הטיפול ההורמונלי החלופי בקרב נשים מבוגרות. למרות העדויות המשכנעות על נזקי הטיפול הזה, יש מומחים שסבורים שבעתיד יהיו סוגים אחרים של טיפולים הורמונליים שיהיו בטוחים יותר ומגינים יותר עבור נשים מבוגרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גלולות. טוב ללב
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים