שתף קטע נבחר

הבחירות בליכוד: למעלה מ-86% כבר הצביעו

צירי הוועידה בוחרים היום את הנהגת המוסדות. במוקד ההתמודדות: השרים תומכי שרון (או לפחות איתו בכנסת) מול "המורדים", ובעיקר: צחי הנגבי נגד עוזי לנדאו. שרון הפעיל את כל כובד משקלו, ובמחנהו בונים על שיעורי הצבעה גבוהים. אנשי לנדאו טוענים שהלחץ שלו מוצדק, ומקווים להתייצבות פחותה בקלפיות. עד 21.00 הצביעו כ-86%. מעבר להשפעה המורלית, התוצאה תשפיע ישירות על יכולת התמרון של ראש הממשלה ועל הסיכוי להקים ממשלת אחדות

המתח הפנימי בליכוד שוב שובר שיאים: הבחירות לראשות מוסדות התנועה (המרכז, המזכירות והלשכה) יצאו הבוקר (יום א') לדרך בגני התערוכה בתל-אביב. נכון לשעה 21.00 עמד שיעור המצביעים על 86.4% (2,500 מצביעים). הקלפיות ייסגרו בשעה 22:00, והתוצאות יוודעו סמוך לחצות.

 

המתמודדים ודורשי טובתם השקיעו מאמצים אדירים כדי להביא את הצירים בעלי זכות בחירה. כשלושת אלפים צירים יכולים לבחור את האנשים שיעמדו בראש מוסדות הליכוד, ששותקו כמעט לחלוטין בשנים האחרונות - בהשראתו של ראש הממשלה שרון.

 

המועמדים לתפקידים הרמים הם: השר צחי הנגבי והשר לשעבר, ח"כ עוזי לנדאו - על ראשות המרכז; השר ישראל כץ, ח"כ אברהם הירשזון וסגן השר לשעבר, ח"כ מיכאל רצון - על ראשות המזכירות; והשר דני נוה וח"כ גלעד ארדן - על ראשות הלשכה.

 

בניתוח גס, אפשר לומר כי שני מחנות יריבים עומדים זה מול זה: מחנה שרון (או לפחות השרים המתנגדים לתוכניתו ובכל זאת מיישרים איתו קו), מול "המורדים" בהנהגתו של עוזי לנדאו, ראש וראשון למתנגדי תוכנית ההתנתקות.

 

עוזי נגד צחי

 

הקרב הצמוד ביותר מתקיים על ראשות המרכז: יקיר המרכז (ואלוף המינויים) הנגבי, שנחשב רק לפני כחודש למנצח כמעט ודאי, מוצא עצמו בשבועיים האחרונים בעיצומו של מאבק עיקש מול עוזי לנדאו, שנהנה מתמיכתם של יריבי שרון, המתנגדים לנסיגה מעזה. העובדה ששר החוץ סילבן שלום, שנהנה מעוצמה רבה במרכז, הצהיר על תמיכתו בלנדאו - העניקה לשר המפוטר רוח גבית לא מבוטלת כלל.

 

שני המחנות לא קפאו על השמרים, ובימים האחרונים הפעילו מערך טלפוני שלם, בניסיון לשכנע את צירי הוועידה לבוא ולהצביע. ראש הממשלה התגייס באופן אישי לטובת אנשי שלומו, כאשר קרא בכמה כנסי פעילים "לבוא ולהצביע, לא לתת לטירוף החיצוני והקיצוני להשתלט על התנועה". מאחורי הקלעים פעל גם הפעם בנו, ח"כ עמרי שרון.

 

במחנה המורדים העריכו כי קריאותיו של ראש הממשלה באו על רקע צמצום משמעותי בפער בין הנגבי ללנדאו, לפחות על פי הסקרים שלהם. גם עכשיו אומרים תומכי לנדאו כי "שרון בלחץ, והוא פוחד מהפסד. בנו עמרי השתמש בימים האחרונים בכל הטריקים והשטיקים שכתובים בספר כדי להפעיל לחץ על צירי הוועידה. ללא ספק, הם בלחץ גדול".

 

פעילי הימין הקיצוני בליכוד וראשי חטיבת מנהיגות יהודית, בראשות משה פייגלין, פירסמו אמש הודעה בה הם טוענים כי בידיהם מידע לפיו עמרי שרון ינסה יחד עם אנשיו להביא לפיצוץ הבחירות או לדחייתן, כדי להימנע מתבוסה. בהסתמך על העובדה שלא ברור כי המועמדים בהם תומך ראש הממשלה יפסידו, הערותיהם של אנשי פייגלין תמוהות.

 

גורמים בסביבתו של ראש הממשלה אמרו כי הכל תלוי באחוזי ההצבעה: "אם הם יהיו גבוהים, הסיכוי שלנו לנצח גבוה". "המורדים" מודים כי עבורם עדיפה היענות פחותה יותר מצד הצירים להטריח עצמם לגני התערוכה. "מחנה המתנגדים להתנתקות מגובש הרבה יותר, והפעילים שלנו יבואו בוודאות להצביע. אחוזי ההצבעה של סביב ה-50 יהיו הטובים ביותר מבחינתנו".

 

תוצאה קריטית לשרון

 

לתוצאות שיתקבלו בלילה צפויות השלכות מורליות רבות, אך גם מעבר לכך: במציאות הפוליטית שנוצרה, בה ועידת הליכוד הטילה וטו חד-משמעי על כניסתה של מפלגת העבודה לממשלה, שרון זקוק למרכז, ולא פחות מכך - ליו"ר מרכז אוהד. ההערכה היא כי אם הנגבי ינצח, יהיה לראש הממשלה קל יותר לשנות את עמדת חברי המרכז, ולהביא להחלטה חדשה - במסגרתה מסמיך אותו הליכוד להרחיב את שורות הקואליציה. בחירתו של לנדאו, לפי כל ההערכות, תפגע קשות במטרה זו ותקטין עוד יותר את שליטתו של שרון בתנועתו שלו.

 

מחלוקת אחת נפתרה רק ברגע האחרון, לפני פתיחת הקלפיות: עניין המשקיפים. המורדים דרשו להציב שני משקיפים מטעמם בכל הקלפיות, ואולם ועדת הבחירות המרכזית לא נענתה לדרישה. בסוף השבוע פנה לנדאו לבית-המשפט המחוזי בתל-אביב, בדרישה להורות למנהלת הליכוד לאפשר הצבת משקיפים.

 

סגנית נשיא בית-המשפט, השופטת שרה סירוטה, החזירה את הכדור למגרש הפנים ליכודי, לא לפני שמתחה ביקורת על התנהלות בית-הדין של המפלגה. הבוקר דחה בית-הדין את העתירה של לנדאו, אולם קבע שיוצבו משקיפים בקלפיות מטעם המועמדים השונים בכל משך ההצבעה - לעומת ההחלטה הקודמת, לפיה המשקיפים ידגמו את הקלפי אחת לשעה.

 

גם במפלגת העבודה ממתינים בדריכות לתוצאות הבחירות, כדי לראות אם יש סיכוי להליכה משותפת - אחרי הווטו שהטיל המרכז. למרות הכחשות גורפות של מגעים כלשהם בין המפלגות, במערכת הפוליטית יש מי שמעריך כי המו"מ יתחדש בקרוב מאוד. אולי בשל כך תקף בשבוע שעבר ראש הממשלה לשעבר, המועמד אהוד ברק, את מפלגתו שלו: "היא ממשיכה לזחול לממשלת אחדות, והזחילה הזאת תפגע בה קשות".


פורסם לראשונה 20/11/2004 22:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
קורא תגר. לנדאו
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: סבסטיאן שיינר
הפער נסגר. הנגבי
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: רויטרס
"כל הטריקים והשטיקים". עמרי שרון עם אבא
צילום: רויטרס
מומלצים