שתף קטע נבחר

נשקל: 'צפצפת' על אזהרת נסיעה? תקבל פחות

בדיונים שנערכו במועצה לביטחון לאומי בעקבות הפיגועים בסיני נבחנה האפשרות להפחית את סכום הפיצוי למי שייפגע באירוע טרור בחו"ל לאחר שהתעלם מאזהרת נסיעה לאותו יעד. פרופ' כשר, שהוזמן לדיונים, אמר ל-ynet: "אפשר לערוך מערכת דירוג עם פרמיות, כמו פרמיות ביטוח, שמביאה בחשבון את מידת הציות לאזהרות המדינה". ההמלצות יובאו להכרעת הממשלה

עונש למצפצפים? במועצה לביטחון-לאומי דנו לאחרונה בהפחתת סכום הפיצוי למי שייפגע באירוע טרור בחו"ל - אם התעלם מאזהרת נסיעה לאותו יעד. עם זאת בדיונים היתה תמימות דעים שאין לפגוע בפיצויים על הטיפול הרפואי לו זכאי נפגע טרור.

 

לאחר הפיגועים בסיני, ולאור התעלמות עשרות אלפי ישראלים מאזהרת הנסיעה של המטה ללוחמה בטרור ממנה, התקיימו במועצה לביטחון לאומי מספר דיונים בנושא בהשתתפות נציגי משרד החוץ, המשפטים, התיירות, התחבורה, וגורמי ביטחון. המלצות המועצה לביטחון לאומי בנושא הוגשו למשרד ראש הממשלה ויידונו בקרוב, לאחר מכן יובאו להצבעה בממשלה.

 

בדיונים נבחנה השאלה האם יש להעניש ישראלים ש"צפצפו" על אזהרות נסיעה, בצורה של שלילת הטבות הניתנות להם כנפגעי טרור. המשפטנים טענו בדיונים באופן חד משמעי: "שלילת הטבות המגיעות לנפגעי טרור, מכוח חוק נפגעי פעולות איבה, בלתי אפשרית", והסבירו: "כל שינוי בזכויות נפגעי טרור מחייב שינוי בחוק נפגעי פעולות איבה, חוק שהוא "פרה קדושה" - קשה להאמין שניתן יהיה לגעת בו".

 

גורמים משפטיים הסבירו ל-ynet: "אי אפשר להעניש. ברגע שאוסרים נסיעה למקום מסויים זה כמו סגירת גבול. ניתן לקבוע שיציאה למקום הזה היא עבירה, כמו למשל שאסור לנסוע לסוריה כארץ אוייב. אזהרת נסיעה היא רק המלצה. צריך להעלות את רמת המודעות בשדרוג האזהרות בקביעת דרגות, והעלאת רמת המודעות".

 

פרופ' כשר: לערוך מדרג פיצויים

 

עם זאת בדיונים נבחנה האפשרות של הגבלת הפיצוי לנפגעים, תוך לקיחה בחשבון של מידת הציות לאזהרת הנסיעה. ייתכן שיוחלט לפיכך על דירוג הפיצוי, שאיננו קשור לטיפול הרפואי שיידרש, בהתאם למידת ההיענות לאזהרות הנסיעה. 

 

פרופ' אסא כשר, שהוזמן על ידי המועצה לביטחון לאומי להציג את חוות דעתו בעניין לא שולל מדרג כזה, כל עוד המדינה לוקחת אחריות מלאה על הצרכים הרפואיים.

 

פרופ' כשר אמר ל-ynet: "אפשר לעשות מערכת דירוג עם פרמיות כמו פרמיות ביטוח, שמביאה בחשבון את מידת הציות לאזהרות המדינה. אני לא מתנגד שאדם לא יקבל פיצוי על סבל, או על הצער שנגרם לו אם התעלם מאזהרה, אך בשום אופן לא להתנער מאחריות לצרכים רפואיים. לגבי ילדים הם לא נושאים באחריות ולא ניתן להוריד כמלוא הנימה מזכויותיהם, הם לא אחראים לעובדה שהיו שם, לגבי אדם מבוגר ניתן לעשות מדרג של ציות".

 

בניגוד לעמדה שהחוק הוא "פרה קדושה" שאין לגעת בה, אמר פרופ' כשר: "ברור שיהיה צורך בשינוי החוק ומן הראוי שדבר כזה ייעשה. ישנם דברים אלמנטריים שמגיעים לכל אזרח, גם אם התנהג בצורה מופקרת, אך על אנשים לקחת אחריות על עצמם. סיפור הפרמיה הוא צעד של חלוקה נכונה של אחריות במצב בו המדינה מודיעה שיש סכנה ואנשים מצפצפים".

 

"שתי דרגות לא מספיקות" 

 

אפשרות שהועלתה בדיונים בעמדת מיעוט היא הטלת סנקציות על עובדי מדינה. אפשרות נוספת שהועלתה היתה דרוג אזהרות הנסיעה לשתי רמות: דרגה קרובה לסכנה ודאית, ודרגה של סכנה כללית. זאת מתוך הערכה ש"אנשים יבחרו לא לצאת בדרגת סיכון ברמה גבוהה יותר. כשיש הרבה איומים הסכנה הגדולה היא שמתעלמים מכולם". אולם מסתמן כי לבסוף יומלץ על יותר משתי רמות.

 

פרופ' כשר מתנגד לדירוג בין שתי דרגות בלבד. לדבריו, "שתי דרגות זה מסוכן כי אנשים יכולים לחשוב שהנמוכה היא השגרתית, עליהם להבין שגם הנמוכה שניתנת היא יותר מהרגיל".

 

עם זאת אמר כשר, "ההתמקדות צריכה להיות בשאלה מה צריכה המדינה לעשות לפני מעשה. איך לגרום לאנשים לא להיקלע לסכנה ולא מה לתת אחרי שהגיעו אליה, הרבה יותר חשוב איך לגרום לאדם שלא להיפגע. מדינה דמוקרטית רשאית להגיד לאזרחיה 'אתם בתקופה מסוימת לא יוצאים למקום מסויים בעולם".

 

לדבריו, בנסיבות מסוימות המדינה יכולה להחליט על סגירת הגבול: "המינימום זה להזהיר, והמקסימום הוא לסגור את הגבול או להודיע לאזרחים שלא חוקי לצאת. לסגור את הגבול זה צעד ממש חמור עם משמעות בינלאומית. מדינה לא אוהבת שסוגרים את הגבול והתיירות מפניה ויש להביא זאת בחשבון מבחינת היחסים. לפעמים יש צעדים שאין מהם מנוס.

 

"אם אנו במצב שעשרות אלפי אנשים יוצאים חרף האזהרות צריך לומר אין ברירה, ולאסור לצאת. אפשר ליצור הסדרים במינון ובצורה שמתאימה לנסיבות המדינה לא יכולה לעמוד מן הצד כשיש איום. מותר למדינה להגביל בנסיבות כאלה את חופש התנועה, לשמור על חיי האזרח זאת תכלית ראויה".

 

"חיים רמון נהג בחוסר אחריות"

 

פרופ' כשר, שהציג את עמדותיו בדיוני המועצה לביטחון לאומי מתח ביקורת קשה על יציאת עובדי מדינה ואישי ציבור למרות האזהרות:

 

"עובד מדינה לא רשאי לצפצף על הנחיות המדינה. זאת בעיני התנהגות לא אתית, כי הוא משדר מסר לכלל האזרחים".

 

בהתייחסו ליציאת ח"כ חיים רמון לסיני אמר כשר: "זו התנהגות חסרת אחריות שייתכן שגרמה למותם של אנשים. אני לא יכול לשלול את האפשרות שמישהו אמר לעצמו שיש פה חבר כנסת נכבד מוועדת חוץ וביטחון, ואמר גם אני ארשה לעצמי - ולא חזר. אי אפשר לשלול את האפשרות הזאת וגם אי אפשר להוכיח אותה. אם תהיה מערכת כללים מסודרת בנושא היא תצטרך להתייחס לזה".

 

עוזי דיין: לא להתחשבן עם מי שנפגע

 

אלוף במיל' עוזי דיין, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, מתנגד באופן מוחלט להטלת סנקציות. "אני חושב שהאתוס הישראלי צריך להמשיך להיות שכל ישראל ערבים, ודאי המדינה לאזרחיה. אם מישהו נפגע בפיגוע צריך לעזור לו ולא לפשפש בסעיפים משפטיים ובירוקרטים. המדינה לא אוסרת לנסוע לאיזשהו מקום, אלא אם כן היציאה אליו לא חוקית, אם ההתרעה מאוד חריפה, ואנחנו לא יכולים לערוב לכך שהמצרים למשל יתמודדו כמו שצריך עם האיום - המדינה יכולה בתנאים מסוימים לסגור את מעבר הגבול.

 

"המדינה צריכה לפרסם מידע מלא לאנשים אך לא להתחשבן אם מישהו שנפגע. הרבה נפגעו מטרור בישראל כי המדינה לא עשתה גדר, אז יאסרו על אנשים לשהות במדינה בגלל זה? צריך לדרוש יותר אחריות מאזרחים אך לא להתחשבן איתם אם נפגעו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הפיגועים בסיני. ציפצפו
צילום: איי אף פי
צילום: זום 77
פרופ' כשר. אפשר לדרג את הפיצויים
צילום: זום 77
צילום: ג'רמי פלדמן
דיין. "כל ישראל ערבים זה לזה"
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים