שתף קטע נבחר

סקר "ידיעות אחרונות": צניחה בכוחה של שינוי

"שינוי" לא רק שצפויה להיפרד היום מכורסאות השרים - לו היו הבחירות נערכות היום היא הייתה רואה גם פחות 5 כיסאות בכנסת. מסקר "ידיעות אחרונות" עולה עוד כי הציבור רוצה אחדות חילונית: ממשלה עם העבודה ושינוי, ולא עם החרדים. שינוי בתגובה: "אנחנו לא פועלים לפי הסקרים - אלא לפי העקרונות שלנו"

שעות ספורות לפני ההצבעה בכנסת על התקציב, מגלה סקר "ידיעות אחרונות" כי "שינוי" לא רק שמוותרת היום (ג') על חברותה בממשלה עקב כוונתה להתנגד בהצבעה, אלא גם סופגת ירידה דרמטית בכוחה.

 

על פי הסקר, לו היו הבחירות נערכות היום הייתה "שינוי" מקבלת 10 מנדטים, לעומת 15 שקיבלה בבחירות לכנסת. הבוקר אומרים בשינוי בתגובה: "התחלנו את מערכת הבחירות ב-99' במנדט אחד וקיבלנו שישה, וב-2003 התחלנו בשבעה מנדטים וקיבלנו 15. וגם בבחירות האלה נעלה מעל ה-15. איננו פועלים לפי הסקרים - אלא לפי העקרונות שלנו".

 


אם הבחירות לכנסת היו מתקיימות היום, עבור איזו רשימה הייתם מצביעים?

אם הבחירות לכנסת היו מתקיימות היום, עבור איזו רשימה הייתם מצביעים?
הליכוד העבודה שינוי שס האיחוד הלאומי ערבים יחד יהדות התורה מפד"ל
(40) (22) (15) (11) (7) (8) (6) (5) (6)
42 23 10 9 9 8 5 5 4

(* 5 מנדטים צפים; בסוגריים - מספר המנדטים בכנסת הנוכחית)

 

אך חרף העובדה ששינוי בדרכה החוצה מהממשלה, צעד שלדעת פרשנים רבים מבשר את קיצה של ממשלת שרון במתכונתה הנוכחית, עולה מהסקר שרוב בציבור היה מעדיף לראות אותה יחד עם העבודה בממשלה, מאשר לראות שם חברי מפלגות חרדיות.

 


איזו אפשרות עדיפה בעיניך?

איזו אפשרות עדיפה בעיניך?
ליכוד, שינוי והעבודה ממשלת מיעוט, בתמיכת העבודה ליכוד, עבודה וחרדים
33% 17% 15%

 

עם זאת, מהסקר עולה ש-73 אחוז מהנשאלים לא רוצים בחירות חדשות בשלב זה ורק 27 אחוז רוצים לראות הקדמה של הבחירות בשל התסבוכת הפוליטית הנוכחית.

 


איזו אפשרות עדיפה בעיניך?

אפשרות
הקדמת הבחירות ממשלה חדשה
27% 65%

 

הליכוד רושם בסקר עליה קלה בכוחו. זה אולי מסביר מדוע על השאלה מיהו האיש החזק בתנועה ענו 60 אחוז מהנשאלים חברי הליכוד כי הם סבורים שמדובר בראש הממשלה אריאל שרון. בקרב כלל האוכלוסיה רק 45 אחוז נתנו תשובה דומה. לשם השוואה, רק 20 אחוז מקרב מצביעי הליכוד סברו ששר האוצר נתניהו הוא האיש החזק בליכוד. אחריהם ברשימה שר הביטחון שאול מופז (10 אחוז בקרב מצביעי הליכוד ו-11 אחוז בכלל האוכלוסיה) ושר החוץ סילבן שלום (3 אחוז בקרב מצביעי הליכוד ו-7 אחוז בכלל האוכלוסיה)

 

ובצל "ליל המיקרופונים" גם בעבודה הרוב נוטה לתמוך במנהיג הוותיק. 40 אחוז ממצביעי העבודה סברו ששמעון פרס הוא האיש החזק במפלגה לעומת 32 אחוז בקרב כלל הציבור. אחריו צועד מתן וילנאי, ש-35 ממצביעי העבודה רואים בו את האיש החזק במפלגה לעומת 22 בקרב כלל הציבור. אחריהם ברשימה אהוד ברק (19 אחוז בקרב מצביעי העבודה ו-14 אחוז בכלל האוכלוסיה) ועמיר פרץ (3 אחוז בקרב מצביעי העבודה ו-13 אחוז בכלל האוכלוסיה)

 

האם ההבטחות סופקו?

 

בשינוי עוקבים כבר הרבה זמן אחר הסקרים המתפרסמים בתקשורת ואחר הנתונים שמראים פעם אחר פעם כי שינוי מתחילה לאבד באופן רציני מכוחה.

 

הסקר הנוכחי רק מוכיח עד כמה החשש בשינוי היה אמיתי. שם, במפלגה השלישית בגודלה בישראל יודעים, כי למרות הרטוריקה של נציגיה בכנסת ובממשלה, שינוי לא הצליחה לספק בשנה וחצי של ישיבה בממשלה את שהבטיחה לבוחריה.

 

אף אחד שקם בבוקר עדיין לא יכול ללכת ולהתחתן בבניין העירייה למשל וגם אינו מרגיש כי חל שיפור משמעותי בכל הנוגע לחלוקת הנטל בחברה הישראלית. רוב הישראלים עדיין הולכים למילואים, מסכנים את חייהם, בעוד שהחרדים עדיין ממשיכים להוציא פטורים על גבי פטורים ולהשתמט משירות צבאי.

 

הסקר הוא סימן דרך לא רק לכך שחל שינוי משמעותי בתפיסתה של החברה הישראלית וקיימת גם הבנה לגבי משמעותה של שינוי כמפלגה חשובה בפוליטיקה, אלא הוא סימן דרך אולי למה שעלול לקרות למפלגה.

 

עם זאת, מעניין לראות כי המנדטים שמאבדת שינוי לא הולכים למפלגת העבודה למשל. המכה של שינוי במקרה הזה היא לא הנחמה של מפלגת העבודה, שעדיין מדשדשת עם מספר מנדטים קטן ביחס לליכוד. וזאת כמובן הנקודה הבולטת ביותר. הליכוד ממשיך להתחזק ולהתעצם ומספר המנדטים ממשיך רק לעלות ולעלות. לא ברור מה הסיבות לכך ועוד פחות ברור עד כמה המגמה הזאת תימשך.

 

הסקר בוצע על ידי ד"ר מינה צמח ממכון דחף והוא מתבסס על תשובותיהם של 500 אנשים שרואיינו אמש. הוא מהווה מדגם מייצג של האוכלוסיה הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המירבית - 4.4 אחוזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נפרדים מהכיסאות, לא רק בממשלה
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: איי אף פי
החזק בליכוד
צילום: איי אף פי
צילום: אטילה שומפלבי
החזק בעבודה
צילום: אטילה שומפלבי
מומלצים