שתף קטע נבחר

הכנסת אישרה: תוענק אזרחות לאנשי צד"ל

הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק המעניקה להם אזרחות ישראלית. על-פי ההצעה שיזם ח"כ יצחק הרצוג (עבודה), המדינה נדרשת למצוא פתרונות דיור ותעסוקה לכ-2,500 אנשי צד"ל ובני משפחותיהם שנשארו בישראל

אנשי צד"ל ובני משפחותיהם המתגוררים בארץ יקבלו אזרחות ישראלית - כך אישרה הערב (יום ג') בקריאה שניה ושלישית. הצעת החוק, שאותה יזם חבר הכנסת יצחק הרצוג (עבודה), קובעת שהמדינה נדרשת למצוא פתרונות דיור ותעסוקה לאנשי צד"ל.

 

החוק החדש, הקרוי "חוק אנשי צבא דרום לבנון ומשפחותיהם, התשס"ה - 2004", מסדיר את מעמדם של אנשי צד"ל ובני משפחותיהם המתגוררים בישראל.

 

לפי החוק תוענק לאיש צד"ל, בן זוגו, הוריו או ילדיו אזרחות ישראלית לפי חוק האזרחות. החוק אף משווה את מעמדו של בן משפחה של איש צד"ל שנספה במערכה, למעמדו של בן משפחה של חייל שנספה. משמעות הדבר - אנשי צד"ל שבני משפחתם נהרגו בקרבות בדרום לבנון יזכו לתגמולים ולמענקים הקבועים בחוק. כמו כן, איש צד"ל שלקה בנכות ייחשב לנכה בהתאם לחוק הנכים ויזכה אף הוא לתגמולים ולסיוע בשיקום.

 

שר הביטחון יעניק במסגרת החוק לכל איש צד"ל תעודה המאשרת כי הוא איש צד"ל. כמו כן, על-פי דרישתה של ועדת הכספים הוסף לחוק סעיף הקובע כי הממשלה תפעל למציאת פתרונות דיור ותעסוקה לאנשי צד"ל. לעניין זה ייקבע תקציב שנתי מיוחד.

 

ח"כ הרצוג ציין: "השגנו הישג אדיר בדרך הארוכה ובמאבק העיקש שאני מנהל לטובת אנשי צד"ל, שלחמו כתף אל כתף עם לוחמי צה"ל. מדינת ישראל חבה חוב מוסרי לאלו שעסקו בשמירה על גבולות הארץ שנות דור, ועליה לדאוג גם לרווחת בני משפחותיהם. היום החוב הזה נפרע בחלקו בבית המחוקקים של מדינת ישראל. כעת יש לדאוג לשילובם של אנשי צד"ל בתעסוקה ובמציאת פתרונות דיור. אני רואה בחוק זה פלטפורמה ראשונית לפתרון כולל של בעיית אנשי צד"ל".

 

בחודש מרס השנה עברה הצעת החוק בקריאה טרומית, לאחר שיו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, התערב ולאחר שהרצוג הסכים שהמשך החקיקה יתואם עם הממשלה. עלות החוק בשלב הראשון נאמדת במיליוני שקלים.

 

במהלך חודש מאי 2000 יצאו כוחות צה"ל מרצועת הביטחון בדרום לבנון ובכך הביאו לסיומה של הברית שנכרתה בין מדינת ישראל לאנשי צד"ל, ברית שנמשכה למעלה מחצי יובל שנים.

 

עם נסיגת כוחות צה"ל הגיעו לישראל למעלה מ-8,500 איש (כ-2,300 בתי אב). בחלוף השנים נותרו בישראל כ-2,500 אנשי צד"ל בלבד (750 בתי אב), שמהווים את הגרעין הקשה של אנשי צד"ל שאין באפשרותם לחזור ולהשתלב בחיים האזרחיים בלבנון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יקבלו תעודת זהות
צילום: עמית שאבי
הפגנת אנשי צד"ל
צילום: עמית שאבי
צילום: עמית שאבי
עד היום, ללא אזרחות
צילום: עמית שאבי
מומלצים