שתף קטע נבחר

נבנה מודל לתיאור האבולוציה של שפות

פיזיקאים גרמנים פיתחו מודל ממוחשב, שיביכולתו לתאר את התפתחות השפות האנושיות לאורך ההיסטוריה, ואת התפלגות הגודל של השפה בעזרת עקומה לוגריתמית

ה-Physics Web מדווח כי פיזיקאים מגרמניה פיתחו מודל ממוחשב חדש, שביכולתו לתאר את התפתחות השפות האנושיות עם הזמן. דייטריך סטאופר (Stauffer) וכריסטיאן שולץ (Schulze) מאוניברסיטת קולוגן יישמו טכניקות מתחום הביולוגיה האבולוציונית על עלייתן ונפילתן של שפות. הם ראו, בין השאר, כי ניתן לתיאור בקירוב טוב את התפלגות הגודל של שפה – מדד לפופולריות היחסית של שפות שונות – בעזרת עקומה לוגריתמית.

 

כל השפות משתנות במשך הזמן, וחלק מהשפות, אשר אינן מדוברות על ידי מספיק אנשים - נעלמות. במסגרת המודל סטאופר ושולץ מתארים שפה על ידי מחרוזת של 8 או 16 סיביות, כאשר כל סיבית עשויה להיות שווה לאפס או לאחת. החוקרים התחילו את ההדמיות הממוחשבות שלהם עם אדם אחד, שדובר "שפת אפס" (כל הסיביות שוות לאפס). שתי שפות נחשבות שפות שונות, אם הן נבדלות בלפחות סיבית אחת.

 

המודל עובד כדלקמן: לאחר פרק זמן מסוים האדם מוליד צאצא, הדובר שפה שעשויה להיות שונה בסיבית אחת משפת ההורה שלו. הסיכויי של התרחשות מוטציה כזאת תלוי בהסתברות p. כמו כן, המודל מתייחס לאפשרות שהאדם ימות במהלך אחת האיטרציות. המוות תלוי בגורם, הנקרא בביולוגיה כושר הנשיאה. כמו כן, המודל כולל את האפשרות שההורה יתחיל לדבר שפה אחרת. התרחשות זו תלויה בכמה גורמים, ביניהם כושר הנשיאה ואחוז האנשים הדוברים את השפה.

 

 

 

הפיסיקאים הגרמנים גילו, שבעבור מדגם של 10 מיליון איש, יש צורך בשיעורי מוטציה גבוהים כדי ששפה אחת לא תרכוש עליונות. הממצאים הללו מתיישבים עם נתונים על שפות אמיתיות, וכמוהם גם ניבויי המודל בדבר התנהגות השפות במשך הזמן בקירוב כהתפלגות לוגריתמית.

 

"המודל שלנו יותר ריאליסטי ממודלים אחרים, המוכרים לנו, כיוון שהוא מתיר את קיומן של שפות רבות, במקום שתיים בלבד", אומרים סטאופר ושולץ. "במודלים האלה, שפה אחת בלבד שרדה, כיוון שהונח שיש לה עליונות על השפה השנייה. אנחנו , לעומת זאת, התייחסנו לכל השפות כשוות".

 

עם זאת, עדיין מוקדם לומר כיצד יתקבל המחקר בקרב קהילת הבלשנים. "החיבור בין לשונאות ופיסיקה ותיאוריית המערכות המורכבות נמצא עדיין בחיתוליו, וכל דרך ניסיונית להבין את תחום הבלשנות ולכמת אותו יתקבל בברכה", אומר מרקו פטריארקה (Patriarca) מאוניברסיטת הלסינקי לטכנולוגיה. "עם זאת, למרות שהמודל של סטאופר ושולץ מעניין ושווה בחינה מעמיקה, הוא גם נראה ראשוני במידה מסוימת".

 

תרגום הכתבה לקוח מאתר הידען 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבנה מודל לתיאור האבולוציה של שפות
מומלצים