שתף קטע נבחר

העזרים החשובים למצלמה דיגיטלית חדשה

לאחר שסקרנו את הרכיבים המובנים במצלמה דיגיטלית, הסברנו מהו CCD, מה פירושו של איזון לבן ועוד, הגיע הזמן להתמקד באביזרים חיצוניים, מחיר, כרטיסי זיכרון וכדומה. חלק ב'

בחלק הראשון: הכירו את המצלמה הדיגיטלית.

 

כרטיס זיכרון

 

מצלמות דיגיטליות משתמשות בכרטיס זיכרון רב פעמי לאחסון התמונות. הכרטיס הוא התקן נשלף, עליו נשמרות התמונות עד העברתן למחשב. ככל שנפחו גבוה יותר כך ניתן לשמור עליו יותר תמונות. בשוק קיימים מגוון כרטיסים, במגוון גדלים ומהירויות אך לא כולם מתאימים לכל מצלמה.

 

על מנת לצלם תמונות רבות באיכות גבוהה יש צורך בזכרון עתיר נפח, במיוחד כשמצלמים בשטח בלי גישה מיידית למחשב. רוב המצלמות המשווקות כיום מציעות נפח אחסון בסיסי של 8-32 מגהבייט, שמספיק למעט תמונות באיכות גבוהה. יש לברר לפני הרכישה מה אפשרויות הרחבת הזיכרון וחובה לבדוק שהכרטיס מתאים למצלמה.

 

מצלמות מסוימות אינן שומרות את התמונות על מדיה שליפה, אלא אוגרות אותן על רכיב קבוע במצלמה. במקרה זה לא ניתן להרחיב את הזיכרון והמצלמה מוגבלת לנפח הקבוע.

 

מלבד כרטיס הזיכרון, חלק מהמצלמות כוללות חוצץ זיכרון פנימי (Buffer) בו נרשמים הנתונים לפני העברתם לכרטיס. חוצץ גדול מקצר את ההשהיה בין צילום תמונה לבאה אחריה. ראוי לציין כי לכל כרטיס מהירות קריאה וכתיבת נתונים המשפיעה על מהירות צפיה בתמונות לאחר הצילום, על מהירות שמירה ועל צילום ברצף.

 

פורמטים ושמירת הקבצים

 

כל המצלמות מציעות כיום שמירה בפורמט JPEG תוך דחיסת התמונה ואיבוד חלק מהפרטים. חלק מהמצלמות מאפשרות לשמור את התמונות גם בפורמט TIFF ללא דחיסה להבטחת איכות תמונה גבוהה. היתרון בפורמט הראשון הוא ביכולת לשמור יותר תמונות. בפורמט TIFF נשמרות פחות תמונות, שאיכותן גבוהה יותר. רוב המצלמות מאפשרות שליטה על מספר רמות דחיסה.

 

מצלמות מתקדמות מאפשרות שמירה בפורמט הגולמי RAW, ששומר על נאמנות תמונה מקסימלית, אך כדאי לזכור שעל מנת לפתוח קובץ בפורמט שכזה, יש להצטייד בתוכנה מתאימה, כמו פוטושופ למשל.

 

מייצבי תמונה

 

גם בעולם הדיגיטלי קיימים מנגנונים מייצבים, בחלקם מכניים ובחלקם אלקטרוניים. תפקיד המייצב (IS - Image Stabilizer או AS - Anti Shake) לבטל למינימום את השפעת רעידות הגוף (יד לא יציבה, נשימה וכדומה) והוא משמש למעשה כבולם זעזועים לעדשה. מנגנון זה חיוני לצילום בתנאי תאורה לקויים למשל, אך מיותר לצילומי ספורט או אם נעשה שימוש בחצובה. דגמים או עדשות מתקדמות מציעים מייצבים עם מנגנון אופקי ואנכי המזהה אוטומטית את מצב המצלמה.

 

צילום וידאו

 

מרבית המצלמות מסוגלות לצלם גם סרטון וידאו קצרצר. בדרך כלל מדובר בסרטון בן 20-30 שניות בקצב תמונות נמוך וברזולוציה נמוכה (240x320 פיקסלים או כפול). זהו גימיק נחמד שאינו בא להחליף מצלמת וידאו ומשמש ליצירת קליפים. חלק מהמצלמות כוללות מיקרופון מובנה להוספת קול.

 

סוללות

 

מצלמות דיגיטליות ידועות כזוללות אנרגיה. מרביתן אמנם כוללות מנגנוני כיבוי אוטומטי לאחר זמן קבוע, אך גם כך מדובר במכשירים זללנים. מרבית המצלמות משתמשות ב-2-4 סוללות אלקליין (ולחילופין ליתיום וניקל קדמיום) מסוג AA, שנגמרות מהר מדי. כדי לחסוך בהוצאות כדאי לשקול רכישת שני סטים של סוללות NiMH (ניקל מטאל היידריד) או ליתיום נטענות ומטען, במיוחד כשמצלמים בשטח. חלק מהמצלמות מחייבות שימוש בסוללות נטענות מסוג ספציפי.

 

גודל ומבנה פיזי

 

מצלמות מקצועיות איכותיות מצויידות לרוב בגוף רפלקס (מיוצג בראשי התיבות SLR- Single Lens Reflex) המזכיר מצלמות פילם מקצועיות. המבנה מאפשר החלפת עדשות והתקנת מבזקים מקצועיים. חלקן אף בנויות מסגסוגות אלומיניום או מגנזיום המגינות על המצלמה. לגודל ולמשקל המצלמה השפעה על הארגונומיה. כדאי לאחוז במצלמה בידיים ולבדוק אם היא נוחה לתפעול ביד אחת, אם כפתורי הבקרה נגישים ומאפשרים לשלוט על התוצאה במהירות.

 

חיבור למחשב

 

לרוב המצלמות מצורף כבל לצורך חיבורן למחשב להעברת התמונות. בדרך כלל מדובר בכבל USB. מצלמות מתקדמות מציעות גם חיבור Video Out ו/או FireWire. חשוב לבדוק טרם הרכישה באיזה חיבור מצוייד המחשב. חלק מהמצלמות אינן כוללות חיבור ישיר למחשב ומסתפקות בהתקן חיצוני לקריאת כרטיסי זיכרון. בשיטה זו אין צורך לחבר את המצלמה פיזית למחשב אלא רק את קורא הכרטיסים. בשוק קיימים מגוון התקנים כאלה לרכישה נפרדת וחלקם מציעים קריאת סוגים שונים של כרטיסי זיכרון.

 

לאחרונה נפוצות גם מצלמות המגיעות עם עריסת חיבור למחשב. די להניח את המצלמה בעריסה בכדי להציג את התמונות מידית על המסך. חלק מהמצלמות כוללות יציאת אינפרה אדום, או טכנולוגיית בלוטות' אלחוטית, וחלקן אף כוללות יציאת S-Video לצפייה בתמונות בטלוויזיה.

 

עזרים נוספים

 

לעיתים קרובות, ההוצאות הכספיות אינן מסתיימות ברכישת המצלמה עצמה. לרוב יש להוסיף מוצרים בהם קימץ היצרן או מוצרי לוואי למהדרין. נרתיק לנשיאת המצלמה הוא חובה. לכך מומלץ להוסיף מטען וארבע סוללות נטענות (לפחות) וכמה כרטיסי זיכרון. חובבי צילום ישמחו גם להשתמש בחצובה ובאמצעים ליצירת תאורה מלאכותית. צלמים מקצועיים יחפשו עדשות מקצועיות ופילטרים לעדשה להשגת אפקטים שונים.

 

לצורך הדפסת התמונות ניתן להצטייד במדפסת צבעונית. מדפסות מסוג הזרקת דיו איכותיות הן בהישג יד ולהדפסות איכות מומלץ ללכת על כאלה עם תכונות פוטו ועם מגש ייעודי להדפסות בגדלי תמונה. ישנן היום גם מדפסות עם חריץ לכרטיס זיכרון להדפסה ישירה מהכרטיס או הדפסה אלחוטית.

 

מאפיינים מיוחדים

 

חלק מהמצלמות מתהדרות בתכונות כמו זמן הפעלה מהיר ביותר, תגובה מהירה מהלחיצה ועד הצילום, צילום מהיר ברצף, צילום מתוזמן, צילום בתאורת לילה, שימוש כ-WebCam, הוספת כיתוב לתמונות, תאריכון, חשיפה מדורגת, אפקטים דיגיטליים, שלט אלחוטי לצילום עצמי ועוד.

 

מחיר

 

מצלמות דיגיטליות נמכרות בטווח מחירים רחב, החל מ-400 שקלים למצלמה בסיסית עם רזולוציה נמוכה (פחות מ-1 מגהפיקסל) וכלה באלפי דולרים למצלמה מקצועית. כאן, ההבדלים העיקריים בין המצלמות (מרזולוציה של 4 מגהפיקסל ומעלה) הם בעיקר בתחומים כמו עדשות, מהירות צילום ושאר נקודות החשובות בעיקר לבעלי מקצוע.

 

קצב העדכון מהיר מאוד ולכן ההחלטה על רכישת מצלמה צריכה להיעשות בכובד ראש. חשוב לזכור כי בעתיד יהיה קשה מאוד למכור מצלמה ישנה ואם מדובר במוצר מתוצרת עלומה, יהיה קשה למצוא לה חלקי חילוף. אל תוותרו על סקר שוק מקיף, הפרשי המחירים בין מצלמה למצלמה עם נתונים ואפשרויות דומים, עשוי להסתכם במאות עד אלפי שקלים.

 

לפני רכישת דגם מסוים כדאי לבדוק מכרזים באתרי השוואת מחירים באינטרנט ובעיתונות הכתובה, ומומלץ להקליד את שם הדגם הנבחר במנועי חיפוש ולקרוא עליו ביקורות באתרים ובפורומים.

 

התאמת הרכישה לצרכים

 

לפני שתרוצו לקנות את המצלמה הכי משוכללת והכי עדכנית, חישבו לאיזה שימוש היא מיועדת. אופן העיסוק בצילום ואופן השימוש בתמונות הם שיקבעו את התכונות הנחוצות. באופן כללי, מצלמות דיגיטליות נחלקות לארבע קבוצות עיקריות:

 

א. לאינטרנט, מצגות ודואר אלקטרוני - כאן מספיקה מצלמה עם רזולוציית 1 מגהפיקסל. אם המחיר קובע ואתם נטולים כל יומרה אמנותית - מצלמות בסיסיות יתאימו. אל תצפו לצג LCD או תקריב אופטי וחבל לנסות להשתמש בה להדפסות איכות. אם רזולוציה של 768x1024 היא כל מה שנדרש - היא תספיק (500-200 שקלים).

 

ב. להדפסה ואלבום תמונות - מצלמה אוטומטית או חצי אוטומטית בטווח ביניים (1 עד 2.1 מגהפיקסל) עם עדשת תקריב אופטי ומבזק משולב. ניתן יהיה להפיק מהן הדפסות צבע באיכות גבוהה עד לגודל של גלויה לערך (1,500-500 שקלים).

 

ג. הדפסות צבע מקצועיות - יש לבחון את גדלי התמונות ומטרת ההדפסה. כשמצלמים תמונות לקטלוג מודפס יש צורך בהגדלות ובחיתוכי תמונה שונים מהמקור. מצלמת 2 מגהפיקסל עשויה לא להספיק, מאחר והיא מחייבת פשרות. להדפסות איכות גדולות יש צורך במצלמה ברזולוציה הגבוהה ביותר, מרמת 3.1 מגהפיקסל עד 6 מגהפיקסל (6,000-1,200 שקלים).

 

ד. צילום מקצועי - צלמים מקצועיים מעדיפים בקרות שליטה ידניות רבות ככל האפשר. מצלמות רפלקס מקצועיות מאפשרות זאת ובנוסף לרזולוציה גבוהה (5-16 מגהפיקסל ומעלה) מציעות הרכבה של עדשות ומבזקים מקצועיים ושלל אפשרויות צילום ליצירת אפקטים (4,500 שקלים ומעלה).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איור: יובל רוביצ'ק, זמן דיגיטלי
זכרון. ישנם סוגי כרטיסים רבים
איור: יובל רוביצ'ק, זמן דיגיטלי
איור: יובל רוביצ'ק, זמן דיגיטלי
מבנה פיזי. לבדוק אם המצלמה נוחה
איור: יובל רוביצ'ק, זמן דיגיטלי
איור: יובל רוביצ'ק, זמן דיגיטלי
אביזרים משלימים. מטענים, סוללות, תוכנות ועוד
איור: יובל רוביצ'ק, זמן דיגיטלי
מתוך גיליון 2 של זמן דיגיטלי - מגזין ברזולוציה גבוהה
מומלצים