שתף קטע נבחר

הרב אלישיב: יהדות התורה לממשלה, על תנאי

מנהיגה הרוחני של סיעת יהדות התורה פסק כי המפלגה תיכנס לממשלת שרון החדשה לתקופת ניסיון, בה יובטח כי הבטחות שרון ימולאו. ראש הממשלה בתגובה ראשונה הערב: "אני מאמין שבשבוע הבא נציג ממשלה חדשה, שתוביל את ישראל". ולמרות פסיקת הרב, התקיימה הערב הפגנת מחאה סוערת מול ביתו של ח"כ ליצמן, בטענה: "היטעו את הרב"

יש ממשלה לשרון, אך לתקופת ניסיון: ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר הערב (יום ד') לכמה עשרות חברי הליכוד בגני התערוכה: "הגענו להסכם עם יהדות התורה אני מאמין שבשבוע הבא נציג ממשלה חדשה, שתוביל את ישראל. העם בחר בנו להוביל אותו לשלום ולשגשוג. אנחנו נעמוד בזה". רה"מ הוסיף כי המשא ומתן עם ש"ס לא הבשיל לכדי הסכם אך ציין כי "הוא מקווה שבעתיד שינוי נסיבות באזור יאפשר הסכם גם עמה".

 

מוקדם יותר אחר הצהריים פסק הרב יוסף שלום אלישיב, מנהיגה של יהדות התורה, כי יהדות התורה תיכנס לממשלה לתקופת ניסיון של שלושה חודשים. 

 

הרב אלישיב הביע חוסר אמון בראש הממשלה ועל כן דורש שבתוך שלושה חודשים יבצע ראש הממשלה את כל הבטחותיו לחרדים - הסדרת תשלום המשכורות במועצות הדתיות, חקיקת "עוקף בג"ץ" כדי למנוע את יישום דו"ח דברת בחינוך העצמאי והתחייבות של הליכוד כי במידה והחרדים לא יהוו לשון מאזניים בהצבעות על ההתנתקות - הם לא מחוייבים להצביע בעד. 

 

בעקבות החלטת הרב אלישיב, ועל פי המפתח הסיעתי, ימונה ח"כ רביץ כסגן שר במשרד הרווחה ללא שר מעליו, אולם הוא לא ייכנס כרגע לתפקיד לאור פסיקת הרב. לעומתו, ח"כ יעקב ליצמן, השייך לפלג החסידי בסיעה, יחזור לכהן כיו"ר ועדת הכספים של הכנסת. גם ח"כ פרוש, השייך לאגודת ישראל, צפוי לכהן כסגן שר במשרד התחבורה, אם ירצה את התפקיד.

 

מקורביו של הרב אומרים ל-ynet כי הוא כלל לא התעסק בנושא הרכבת הממשלה בימים האחרונים, שמר על סדר יום רגיל וכהרגלו הירבה בלימוד גמרא ולכן לא היה מודע למתח שנוצר בציבור ולכותרות בעיתונים על כך שהוא זה שמכריע את גורל הממשלה.

 

היום אחר הצהריים הגיע אליו מזכיר מועצת דגל התורה והעביר אל ידיו את חוות הדעת של 15 מרבני מועצת דגל התורה שעל פיהן עולה תמונה כי רובם נמנעו מלהחליט בסוגיה והחזירו את ההכרעה לידיו של הרב. שלושה מהם התנגדו מטעמים שונים ושלושה תמכו ולא בגלל תמיכתם בתוכנית ההתנתקות, אלא מטעמים של יחסי דת ומדינה.

 

ולמרות פסיקת הרב, החרדים לא נכנסים בשקט לממשלה. הערב התקיימה הפגנת מחאה מול ביתו של יו"ר סיעת יהדות התורה, ח"כ ליצמן. במהלך ההפגנה השליכו מפגינים ביצים לעבר ביתו של חבר הכנסת.

 

גם אתמול הפגינו מול ביתו של חבר הכנסת בטענה כי הוא הגורם העיקרי לכניסת יהדות התורה לממשלה. המפגינים, בעיקר פעילי חב"ד בהם גם אברכים, אומרים כי אין להם עוררין על פסיקתו של הרב אלישיב, אבל הם טוענים: הטעו את הרב, תוכנית ההתנתקות מסוכנת לעם ישראל.

  

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה לפסיקה כי "אנחנו לא קיבלנו בינתיים שום הודעה. השמועה מוכרת לנו, אבל לא קיבלנו הודעה רשמית מיהדות התורה בנושא". 

 

זנדברג: בלי תיקים, אבל עם הרבה שלמונים 

 

ח"כ אליעזר זנדברג (שינוי) אומר כי חברי יהדות התורה נכנסו לקואליציה בלי תיקים "אבל עם הרבה שלמונים", לדבריו חשוב שאזרחי ישראל ידעו שכניסה בלי תיקים רק תאמיר את המחיר שהציבור ישלם.  

 

חברו ל"שינוי", ח"כ אברהם פורז, אמר כי "חבל מאוד שהחלטות גורליות במדינה מתקבלות על ידי רבנים שכל עניינם הם סכומי הכסף שמקבלים מוסדות החרדים. מגוחך שבמדינת ישראל של המאה ה-21 גורלם של חיילים בצה"ל שמסכנים את חייהם בעזה נתון בידי רבנים לא ציוניים שמייצגים ציבור שלא משרת בצבא".

 

ח"כ יולי תמיר אומרת בתגובה: "אני מברכת על החלטת הרב אלישיב לאפשר את כניסתה של יהדות התורה לקואליציה".

 

גם ח"כ רומן ברונפמן בירך על ההצטרפות. לדבריו, "זוהי בשורה חיובית לעם ישראל. קמה ממשלה שתהיה מסוגלת ליישם את תוכנית ההתנקות ולשים קץ ולו חלקי לכיבוש בכך נסייע לממשלה".

 

שר התשתיות המיועד, ח"כ בנימין בן אליעזר, אמר בתגובה להודעת יהדות התורה: "החלטה הפוכה של יהדות התורה יכלה לקרוע את העם הזה לשני חלקים ברורים: חלק בעד ההתנתקות וחלק נגד. זה הסיכוי היחידי שיביא לכך שהתהליך המדיני יתחיל לזוז. המראות בעזה לא משאירות ספק, שבלי התחלה של מהלך מדיני שום תשובה צבאית לא תעזור. אני מקווה שהמהלך הזה יוביל לא רק לתחילת של מנוף מדיני שישנה הכל, אלא גם מנוף כלכלי".

 

גורמים ביהדות התורה טענו רק היום כי "בכירים בליכוד שלא נמנים עם קבוצת המורדים", ובראשם שר האוצר בנימין נתניהו, מפעילים עליהם לחצים שלא להיכנס לממשלה. זאת, כדי להביא להקדמת הבחירות, ו"למנוע שפיכות דמים וקרע בעם" בעקבות יישום תוכנית ההתנתקות. בלשכת נתניהו טוענים: מדובר בניסיון "לתפור לו תיק" ולהאשימו בכישלון הקמת הממשלה. 

 

במפלגה החרדית רמזו שנתניהו עצמו פועל מאחורי הקלעים נגד כניסתם לממשלה מכיוון שהוא מעוניין להקדים את הבחירות, או ללכת למשאל עם בנושא ההתנתקות, ובכך להביא לדחיית יישום תוכנית ההתנתקות. ביהדות התורה הוסיפו שפקידי האוצר אף הקשיחו לאחרונה עמדות במשא ומתן מולם לבקשות תקציביות.

  

אולם בסביבתו של השר נתניהו דחו את הטענות על הסף ואמרו כי הוא אינו עוסק בנושאי הקואליציה, וזו עמדה עקבית לאורך חודשים מצדו, לפחות מאז אותו ערב מפורסם בכנסת, שבו נכשל בנסיונו לדרוש משאל עם. 


פורסם לראשונה 05/01/2005 16:53

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
שרון. נוביל לשלום ושיגשוג
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: זום 77
הרב אלישיב. מעמיד את שרון
צילום: זום 77
צילום: סבסטיאן שיינר
ליצמן. הפגנות מול הבית
צילום: סבסטיאן שיינר
אתר הכנסת
רביץ. יחכה שלושה חודשים
אתר הכנסת
צילום: ישראל הדרי
זנדברג. בלי תיקים, אבל עם הרבה שלמונים
צילום: ישראל הדרי
מומלצים