שתף קטע נבחר

הממשלה בדרך; עכשיו - הקרב על תיקי הליכוד

בעקבות "הכניסה על תנאי" של יהדות התורה, מתכוונים בליכוד לחתום כבר היום על ההסכמים הקואליציוניים עם העבודה ויהדות התורה. ביום שני צפויה השבעת הממשלה. ובליכוד המתח בשיאו: ח"כים רבים מקווים לראות עצמם משודרגים לתפקיד שר או סגן שר. בכיר בלשכת שרון: "הכל יכול לקרות ויכולות להיות הפתעות". ומה יהיה הצעד הבא של שרון? אתמול, לדוגמא, שיגר מסר לש"ס. זוהי ממשלת שרון החדשה

כעת, לאחר שרבני יהדות התורה נתנו את האור הירוק להקמת הממשלה החדשה, התחושה היא כי בינתיים, לפחות בחודשים הקרובים, שום דבר פוליטי לא יכול להפיל את ראש הממשלה מכיסאו. אם ראשי המפלגה החרדית האשכנזית לא יחזרו בהם מהחלטתם – הרי שביום שני הקרוב, לאחר כחצי שנה של מלאכת הרכבה, תושבע הממשלה החדשה בכנסת, והשרים וסגניהם החדשים ייכנסו לתפקידיהם.

 

מדובר, בשמונת השרים (שניים בלי תיק) של מפלגת העבודה ובראשם שמעון פרס, ובשר או שניים חדשים מטעם הליכוד. אנשי יהדות התורה, על פי החלטת רבניהם, צפויים להמתין כשלושה חודשים עד שימונו לסגני שרים בממשלה, ורק ח"כ יעקב ליצמן ישודרג עוד קודם ויעמוד כהרגלו בקודש בראשות ועדת הכספים. כמו כן, ימונו שלושה סגני שרים מטעם העבודה ושניים או שלושה סגני שרים מטעם הליכוד.

 

בכירים בלשכת ראש הממשלה חייכו אמש לאור הודעת יהדות התורה ולאור מה שנראה כסוף הסאגה הבלתי נגמרת של הקמת הממשלה החדשה, אבל, ספק בצחוק בספק רצינות הבהירו: "עד שהממשלה החדשה לא מושבעת, אנחנו לא נושמים לרווחה. ביום שני ננשום".

 

על פי לוח הזמנים, צפוי יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, לחתום כבר היום (ה') בערב על ההסכמים הקואליציוניים עם העבודה ויהדות התורה, וביום ראשון יונחו ההסכמים על שולחן הכנסת, 24 שעות לפני ההשבעה כנדרש בחוק. ביום שני, כאמור, צפויה ההשבעה.

 

הליכוד: המתח בשיאו

 

בעבודה הולכים הלילה לישון בשקט, שכן חלוקת התיקים כבר התבצעה לפני כשבועיים לאחר הבחירות במרכז המפלגה, וכולם יודעים אילו תפקידים ימלאו. אלא שבליכוד המתח עדיין בשיאו: חברי כנסת וסגני שרים רבים שמכהנים מבקשים לראות את עצמם מקודמים לדרגת שר או סגן שר, וראש הממשלה שומר בעניין זה את כל הקלפים קרוב לחזה.

 

ראשון המשודרגים בליכוד יהיה יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אברהם הירשזון, שיקודם לתפקיד שר בוודאות. הירשזון מעוניין לכהן כשר התיירות, אולם ההחלטה הסופית בעניינו היא בידיו של שרון. בסביבתו אומרים כי הוא יפרסם את החלטתו לכל המוקדם במוצאי שבת. "בימים מטורפים כאלה הכל יכול לקרות, ויכולות להיות הפתעות", אמר הלילה ל-ynet בכיר בלשכת ראש הממשלה.

 

חבר כנסת נוסף המבקש לראות עצמו מקודם לתפקיד שר הוא יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוני בראון,  ממקורביו של ראש הממשלה ומתומכיו הבולטים בשנה האחרונה. בראון נעמד בשנה האחרונה לצידו של שרון, והוא מקווה כי התמיכה בתוכנית ההתנתקות ובשרון תתורגם לקידום בדמות ישיבה סביב שולחן הממשלה.

 

גם סגן שר הביטחון, זאב בוים, רואה את עצמו כמועמד לכהן בתפקיד שר בממשלה החדשה. בוים, איש בית"ר ותיק, עשה פניית פרסה של 180 מעלות והפך לתומך נלהב של תוכנית הנסיגה מעזה. כעת, כמו שאר חבריו לסיעה, הוא מקווה לזכות בשדרוג המיוחל. חברי הכנסת יובל שטייניץ וגדעון סער הביעו גם הם באוזני שרון את רצונם להתמנות לתפקידי שרים.

 

ויש עוד שמות נוספים בקרב אנשי הליכוד שמבקשים להתקדם: סגן השר לביטחון פנים, יעקב אדרי, מקווה לראות את עצמו משודרג לתפקיד שר, ח"כ גילה גמליאל, בעברה "מורדת" תקיפה, מקווה להתמנות לתפקיד סגנית שר, וחברי הכנסת מגלי ווהבה ואלי אפללו רוצים גם הם להיות סגני שרים. ח"כ רוחמה אברהם מקווה גם היא להיות סגנית שרה, ונראה כי היא אכן תקבל את המינוי, לאחר שהשר אולמרט כבר הודיע כי הוא מבקש למנות אותה כסגנית במשרדו.

 

ובמילים אחרות: רשימת המועמדים מטעם עצמם ארוכה מאוד, וראש הממשלה יצטרך להכריע בין שלל אינטרסים וצרכים. שרון ייצטרך לבחור בין קידום של איש נאמן, ולשדר בכך כי נאמנות משתלמת, ובין קידום של אנשים שלא נחשבו למקורביו בעבר, אולם מינויים יכול להוציא את הרוח מהמפרשים של מתנגדיו בסיעת הליכוד.

 

מסר לש"ס?

 

אמש נאם ראש הממשלה בוועידת הליכוד בגני התערוכה בתל אביב. מזג האוויר הגשום והקור שהיכו בימים האחרונים, הפכו את ישיבת ועידת הליכוד לצנועה ביותר, ונכחו בה כ-200 חברים בלבד. אפילו הדרמה הפוליטית של השבועות האחרונים לא הוציאה את האנשים מהבתים.

 

שרון הגיע לוועידה כשבידו נאום קצר יחסית, מהודק, כמעט מפויס, לאחר שקיבל את הודעת יהדות התורה כי תצטרף לממשלה. ניכר היה כי ראש הממשלה נראה נינוח יותר לאחר הודעת החרדים, ועול הבחירות שנראה היה כי הן קרובות בשבוע האחרון, ירד מכתפיו. גורמים בסביבת ראש הממשלה אמרו ל-ynet כי עד אתמול ב-17:00 לא היה ברור לאן פני המדינה: לבחירות או לממשלה חדשה.

 

בנאום קשה היה למצוא דברים חדשים, חוץ מאשר אולי מסר בעניין ש"ס. שרון אמר כי ייתכן ובחודשים הקרובים, אם המציאות הפוליטית והמדינית תאפשר זאת - גם ש"ס תוכל להצטרף. יש להניח כי שרון התכוון לתוצאות הבחירות ברשות הפלסטינית וכן לאפשרות של פתיחת מו"מ עם ההנהגה הפלסטינית החדשה. משא ומתן כזה ותיאום הנסיגה מעזה יכולים לאפשר לש"ס כניסה "חלקה" לממשלה. כזכור, הרב עובדיה יוסף קבע כי אין למסור את שטחי הארץ ללא תמורה, אולם, כאמור, אם אכן יושג הסכם עם הפלסטינים בתיאום עמם, הרי שזה פותח פתח לכניסתה של ש"ס לממשלה.

 

וכך צפוי להיראות השולחן בממשלת שרון החדשה:

 

הליכוד: 

ראש ממשלה – אריאל שרון

מ"מ מקום ושר התמ"ת – אהוד אולמרט

שר החוץ – סילבן שלום

שר האוצר – בנימין נתניהו

שר הביטחון – שאול מופז

שרת המשפטים והקליטה – ציפי לבני

שרת החינוך, התרבות והספורט – לימור לבנת

שר לביטחון פנים – גדעון עזרא

שר הבריאות – דני נווה

שר לענייני תפוצות וירושלים – נתן שרנסקי

שר התחבורה – מאיר שטרית

שר החקלאות – ישראל כץ

שר ללא תיק – צחי הנגבי

שר או שניים נוספים מטעם הליכוד: אברהם הירשזון וככל הנראה שר נוסף.

 

העבודה:

משנה לראש הממשלה והשר הבכיר בממשלה – שמעון פרס

שר הפנים – אופיר פינס

שר השיכון והבינוי – יצחק הרצוג

שרת התקשורת – דליה איציק

שר התשתיות - בנימין בן אליעזר

שר לאיכות הסביבה – שלום שמחון

שרים ללא תיק – מתן וילנאי וחיים רמון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
שרון. נראה נינוח יותר
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: יותם פרום
פרס. חוזר לבמה
צילום: יותם פרום
צילום: זום 77
הרב אלישיב. שיגר לממשלה, בתנאי
צילום: זום 77
צילום: צפריר אביוב
הרב עובדיה. מסר מרה"מ
צילום: צפריר אביוב
צילום: חנן גרינברג
בוים. רוצה לממשלה
צילום: חנן גרינברג
צילום: אלכס קולומויסקי
בראון. הייתי נאמן להתנתקות
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אלכס קולומויסקי
שטייניץ. רוצה שידרוג
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים