שתף קטע נבחר

התגובות לפסיקה: יום חשוב לחברה הישראלית

ארגונים משפטיים והקהילה ההומו-לסבית קיבלו בסיפוק רב את פסיקת בית המשפט העליון, שקבע כי זוג לסביות יוכלו לאמץ זו את ילדיה של השנייה. ד"ר עמית קמה, בן זוגו של פרופ' עוזי אבן, אומר שהפסיקה סוללת את הדרך להכרה בנישואין שלהם. במפלגות הדתיות מתייחסים לפסיקה כאל "אות קלון": "הפסיקה רומסת ברגל גסה את התא המשפחתי היהודי", אמר ח"כ אלי ישי

"זה יום חשוב לחברה הישראלית, יום חשוב לקהילה ההומו-לסבית ויום חשוב במיוחד לאנשים כמוני וכמו בן זוגי, משום שאנחנו מתכוונים גם כן להגיע לבג"ץ, כדי שיכיר בחתונתנו שהתקיימה בקנדה. הפסיקה של היום סוללת לנו את הדרך" - כך הגיב ד"ר עמית קמה, בן זוגו של פרופ' עוזי אבן, להחלטה התקדימית של בית המשפט העליון, שהכיר בזכותן של בנות זוג לסביות לאמץ זו את ילדיה של זו, לאחר מאבק שנמשך שמונה שנים. הפסיקה עוררה גל של תגובות נזעמות במפלגות הדתיות והחרדיות.

 

לפסק הדין המלא לחצו כאן.

 

רותי אלאל, בת זוגה של הזמרת קורין אלאל, המגדלת עימה את בנה, הגיבה בשיחה עם ynet: "כמו כל זוג נשים אני יכולה לומר שזה מאוד משמח, אבל אנחנו מעדיפות לא להתראיין בשלב זה ולהישאר בתוך התא המשפחתי הקטן והשמח שלנו".

 

מיכל עדן, חברת מועצת תל אביב לשעבר, שמחה על ההחלטה: "בית המשפט העליון עשה צעד משמעותי ביותר בהכרה במשפחות של ההומואים והלסביות. הצעד הבא במאבק שלנו הוא אישורה של המדינה לאימוץ ילדים על ידי הומואים ולסביות אשר לא נולדו בתוך התא המשפחתי, כפי שניתן לכל משפחה הטרוסקסואלית".

 

יו"ר אגודת ההומואים, הלסביות הביסקסואלים והטרנסקסואלים, מייק המל, אמר בעקבות הפסיקה כי הניצחון במאבק הזה מלמד שאסור לוותר. "אנחנו שמחים שבית המשפט, בניגוד למחוקק בישראל, דואג להתאים את החקיקה למציאות ולהכיר בה. זה מראה עד כמה בית המשפט אינו מנותק מהחברה הישראלית – אלא הוא חלק ממנה".

 

המל הוסיף: "זוגות מאותו המין הם דבר ידוע, מוכר ומקובל, והזכות האנושית להקים משפחה ולגדל ילדים היא דבר שבית המשפט העליון ראה לנכון לתת לו את ההכרה המעשית. פסק הדין הוא ציון דרך, אבל בהחלט לא מהפכני - משום שהתהליך כבר החל".

 

"זו שמחה גדולה לכולנו"

 

גם יו"ר "הבית הפתוח" לשעבר בירושלים, ג'רי לוינסון, הביע שמחה. "זהו הישג כביר ותקדימי לזכויות ההומואים והלסביות בישראל. לא רק משום שהזוג הנפלא סוף סוף זוכה, אלא משום שמדובר בהכרה ממלכתית לאמץ ילדים. אנחנו מציינים עכשיו 10 שנים לתקדים דנילוביץ' בבית המשפט העליון, וגם לאור נסיונות להמשיך ולשלול את זכויותיהם של זוגות הומואים ולסביות".

 

"ההתרגשות בקהילה מאוד גדולה. זאת שמחה של כולנו. דווקא כאן בירושלים, שמורכבת מאוכלוסיות שונות, והיינו מצפים בה לקבלת השונה, לצערי רואים בה הרבה מאוד תופעות הפוכות של שלילת השונה וזכותו לשוויון. עד היום רבים מאנשי העיריה, ובכללם ראש העיריה עצמו, שוללים את זכויותיה של הקהילה".

 

עמותת קל"ף, קהילה לסבית פמיניסטית, בירכה את בנות הזוג על ההישג. הדר נמיר, דוברת העמותה: "מאבקן של טל ואביטל נמשך שנים רבות, ואנו שמחות יחד איתן בשמחתן על קבלת התוצאה הרצויה. המאבק האישי שלהן משפיע על קהילה שלמה, והניצחון שלהן בבית המשפט משמעותי לכולנו".

 

נמיר הוסיפה: "האפליה של לסביות והומואים קיימת בישראל לא רק באי הכרה בזכות להורות של לסביות והומואים אלא גם בשאר תחומי החיים. אנו מקוות כי החלטת בית המשפט תביא למצב שבו לסביות והומואים יוכלו לממש את מלוא הזכויות להן הם זכאים כמו כל אזרח אחר בישראל, גם מבלי לפנות לבית המשפט העליון".

 

סער נתנאל, חבר מועצת עיריית ירושלים מטעם מרצ, סבור כי בית המשפט הוכיח שילדים זקוקים לאהבה, ולא משנה אם מדובר בשתי אמהות או שני אבות. "זהו שלב נוסף בהכרה בזוגות ההומו-לסביים ובמעמדה של המשפחה החד מינית. פריצת הדרך שהשיגו טל ואביטל תורמת לקהילה ההומו-לסבית אך גם לזכויות האדם והאזרח בישראל. בסוף החודש נקיים קבלת פנים בעיריית ירושלים לכבוד ההישג המרשים של זוג האמהות, למרות שראש העיר בוודאי יסרב לבוא".

 

זמירה שגב, רכזת "הפורום למען בחירה חופשית בנישואין" ציינה כי "מדובר בצעד נוסף להכרה מלאה של המדינה בזכותו של כל אדם לבחור את הדרך לממש את זוגיותו. אנו נוכחים שוב בפתרון ראוי לאחת הבעיות שהחברה הישראלית מתמודדת עימה וזאת בניגוד למה שקורה במערכת הפוליטית. מן הראוי שהמחוקק ילך עם הקידמה".

 

גם ח"כ זהבה גלאון (יחד) בירכה על ההחלטה: "זהו צעד נוסף חשוב בהכרה בזכויותיהם של בני זוג מאותו מין להקמת משפחה, לשותפות במאבק לשוויון בחברה הישראלית".

 

ח"כ רומן ברונפמן (יחד): "הפסיקה להכיר בזכות האימוץ של בנות אותו מין - ניצחון עיקרון טובת הילד. בית המשפט העליון ממשיך לבסס ערכים חברתיים ליברליים שראויים לעצב את החברה הישראלית".

  

המפלגות הדתיות: אות קלון בספר ההיסטוריה של העם היהודי

 

במפלגות הדתיות הביעו צער על הפסיקה. יו"ר סיעת המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, אמר: "מדובר בפסק דין נוסף המערער את היסודות היהודיים של מדינת ישראל. פסק הבג"ץ קורא תיגר על ערך המשפחה היהודית ומעדיף זכויות של לסביות והומואים על פני שיקול של טובת הילד".

 

"בית המשפט העליון ממשיך בהתערבותו בנושאים שהכרעה משפטית אינה ראויה להם", אמרה ח"כ גילה פינקלשטיין (המפד"ל). "חבל שבתקופה כה מתוחה וכה מורכבת בציבוריות הישראלית, דווקא בית המשפט העליון מוסיף שמן למדורה למכריע לטובת פגיעה קשה בזהות היהודית של המדינה".

 

ח"כ פינקלשטיין טוענת כי מדובר בפגיעה במאות ילדים. "ילדים רבים לא יזכו לגדול בבית נורמלי עם אבא ואמא. בגלל בג"ץ, דור שלם של ילדים יסבול מבעיות פסיכולוגיות ומחסכים חינוכיים שנובעים מחסר של דמות אבהית או אמהית".

 

גם יו"ר ש"ס, אלי ישי, הצטרף לדעתו ואמר: "הפסיקה מהווה אות קלון ודגל שחור בספר ההיסטוריה של העם היהודי. פסיקת בית המשפט רומסת ברגל גסה את התא המשפחתי היהודי ועוקרת את ההבדל בין העם היהודי לבין אומות העולם". ישי הוסיף: "פסיקות כאלה יהפכו את בית המשפט למוקצה בפני העם ויוודאו ניתוק בין העם ובין שופטיו".

 

גם בתנועת "אמונה" הביעו דאגה בעקבות ההחלטה. יו"ר "אמונה", ליאורה מינקה, אמרה כי במקום שבית המשפט יעצים את מעמד האשה, "הוא מגמד את ערכי הזוגיות, האמהות והמשפחה היהודיים ופוגם בייחודיות של כל אחד מהמינים. בית המשפט העליון מבקש להכתיב את אופייה החדש של ישראל המתבוללת ומסייע, פעם אחר פעם, לפורר את חוסנה של המשפחה המסורתית. זו השעה לפתוח במערכה נחרצת לחיזוק מערכות הנישואים והזוגיות על פי תפיסת העולם היהודית, המקובלת מדורי דורות".


פורסם לראשונה 10/01/2005 12:44

 

בהכנת הידיעה השתתפו טל רוזנר ואילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הישג משמעותי. טל ואביטל ירוס-חקק
צילום: גיל יוחנן
צילום: טל כהן
יום חשוב. עמית קמה ועוזי אבן
צילום: טל כהן
צילום: גלעד קוולרצ'יק
דגל שחור. ישי
צילום: גלעד קוולרצ'יק
צילום: מאיר פרטוש
צעד נוסף חשוב. גלאון
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים