שתף קטע נבחר

הודח סגל שלם שטירטר טירוני תותחנים

בצה"ל הטילו בימים האחרונים עונשי מאסר על מפקד פלוגה ושבעה מפקדים זוטרים שענשו טירונים בבסיס תותחנים באלימות פיזית, בסחיבת סלעים, ובעונשים חריגים אחרים. שאר הצוות הודח - ולא יחזור לתפקידי פיקוד. הפרשה החמורה נחשפה בשיחה אקראית של טירון עם קצין בכיר בבסיס. האלוף רון-טל: "מפקד שאינו מתנהג לחייליו כבני אדם אינו ראוי להיות מפקד"

טירוני חיל התותחנים טורטרו וספגו התנהגות אלימה מצד המפקדים: צה"ל החליט להדיח סגל שלם של מפקדים מבסיס ההדרכה "שבטה" של חיל התותחנים בעקבות חשיפת התנהגות חמורה כלפי טירונים - התנהגות שכללה אלימות פיזית ועונשים יוצאי דופן. כך נודע אמש (יום ה') ל-ynet. הטירונים נענשו בסחיבת סלעים או בשכיבה על הקרקע, עם ציוד רב על גבם.

 

מפקד הפלוגה, קצין בדרגת סגן, נשלח לכלא יחד עם שבעה מחייליו. איש מהם לא יחזור עוד לתפקידי פיקוד. מפקד זרוע היבשה, האלוף יפתח רון-טל, אישר באופן אישי את הצעדים החמורים.

 

"גילינו טרטורים שאינם מקובלים עלינו והדחנו את סגל הפלוגה. אני נחוש בעמדתי זו ואמשיך לקיים מדיניות זו גם בעתיד", אמר האלוף רון-טל. "מבחינתי, כבוד האדם הוא ערך שעומד מעל לכל ערך אחר. לכן, מפקד בצבא, בין אם הוא מפקד כיתה, מפקד מחלקה או מפקד פלוגה, שאיננו מתנהג לחיילים בראש ובראשונה כבני אדם, איננו ראוי להיות מפקד".

 

מפקד פלוגת הטירונים, סגן ד', נשפט ל-21 ימי מחבוש בפועל. שני קצינים, מפקדי מחלקות, הודחו מתפקידם ואילו שבעה מפקדים זוטרים מהפלוגה נשלחו לתקופות מאסר של 14 עד 21 יום. בחיל התותחנים מנסים כעת למצוא מפקדים מחליפים לפלוגה, שנותרה ללא סגל בעיצומה של הטירונות.

 

עונשי המאסר הם שיאה של הפרשה, שהתגלתה בימים האחרונים בקרב מפקדי הפלוגה היוקרתית "מיתר" של החיל. הטירונים התגייסו בדצמבר האחרון לחיל התותחנים, עברו בהצלחה גיבוש מיוחד ושובצו בפלוגה המובחרת. אלא שהמפקדים, מהבכיר ביותר בפלוגה ועד הזוטר ביותר, סברו שמותר להם גם להתנהג בשיטות "ייחודיות", תוך פגיעה חמורה בכבוד האדם וברוח צה"ל.

 

שיחה אקראית חשפה את הפרשה

 

הפרשה נמשכה לאורך ימי הטירונות ורק בשיחה אקראית, שקיים אחד הטירונים עם קצין בכיר בבסיס, נודע על עונש חמור שקיבל הטירון - אלימות פיזית קשה. בעקבות השיחה - ערך ראש ענף הכשרת הלוחם (הכש"ל) בבסיס, קצין בדרגת סגן אלוף, בדיקה מול יתר הטירונים והמפקדים ונדהם לגלות כי מדובר בתופעה של ממש.

 

התברר שכאשר הטירונים לא עמדו במשימות שהוצבו להם, ענשו אותם מפקדיהם באלימות או לחילופין, בעונשים כגון סחיבת סלעים כבדים או ירידה ל"מצב 2" (שכיבה עם הפנים כלפי מטה, בזרועות ישרות כשכפות הידיים מונחות על הקרקע) במשך דקות ארוכות, עם משקולות שונות על גבם.

 

הקצין ששמע מפי הטירון על התנהלות הדברים, מיהר להעביר את הפרטים למפקד הבסיס, אלוף משנה רומן ארנון, וזה הורה מיידית על נקיטת אמצעים פיקודיים חמורים נגד הסגל.

 

בדובר צה"ל אישרו ל-ynet את פרטי האירוע וציינו כי הפרשה נחשפה לאחר שאחד הטירונים קיבל עונש חריג וחמור. "בעקבות בירור האירוע התגלו מקרים נוספים של אי-קיום פקודות זרוע היבשה, טירטורים ופגיעה בכבוד האדם על ידי סגל הפלוגה".

 

מדובר צה"ל נמסר עוד כי "כל סגל הפלוגה הועמד לדין משמעתי, שבעה מש"קים והמ"פ נידונו לעונשי מחבוש בפועל ואילו שני מפקדי המחלקות הושעו. הפלוגה תישאר במסגרתה וימונה לה סגל חלופי. מפקד זרוע היבשה, האלוף רון טל, התייחס בחומרה רבה לאירועים של פגיעה בכבוד האדם ואישר את הצעדים הפיקודיים שננקטו".

 

האלוף הפיץ מסמך האוסר טירטורים

 

אין זו הפעם הראשונה בה חיילים "מטורטרים" לשווא, כענישה של מפקדיהם. באוגוסט 2002, מת במהלך טירונות של יחידת דובדבן במתקן אדם, החייל אהוד שניאור ז"ל, במהלך ריצה שביצע. הפרשה הובילה לחקירה מקיפה אודות "התרגול הנוסף" (הטירטורים).

 

תוצאות החקירה היו קשות וחשפו כי מפקדים זוטרים משתמשים ב"תרגול הנוסף" בקרב טירונים כאמצעי ענישה, תוך פגיעה בכבוד האדם ורוח צה"ל. החמור מכל היה כי לעיתים עונשים אלה חורגים מסרגל המאמצים ועשויים לסכן את בריאותם של החיילים ואף לגרום לנזק בלתי הפיך.

 

הפרשה גם חשפה נורמות התנהגות פסולות בקרב קצינים בכירים. בעקבות האירוע הקשה, ננקטו צעדים פיקודיים כגד מפקדים במתקן אדם ושני אנשי סגל זוטר הועמדו לדין. אחד מהם מרצה בימים אלה עונש מאסר של שלושה חודשים וממתין להחלטה באשר לערעור שהגיש.

 

אבל לא רק צעדים אישיים נולדו מאותו אירוע, בצה"ל לקחו את האסון ברצינות רבה. מפקד זרוע היבשה, האלוף רון-טל, ריענן את הפקודות בכל הקשור לטרטורים, במסמך שהופץ בכל יחידות צה"ל בדצמבר 2002 נכתב כי "חל איסור מוחלט על מפקד להשתמש ב'תירגול הנוסף' לצרכי ענישה". בשורה של פקודות הגדיר האלוף מתי מותר לפקוד על חייל לבצע תרגיל פעם נוספת, באילו נסיבות ומי הגורם המאשר. זאת ועוד במסמך נכתב גם כי "המפקד יבצע את התירגול הנוסף עם חייליו ויפעל לשיפור ביצוע חניכיו מתוך נורמות של דוגמא אישית".

 

יעקב שניאור, אביו של אהוד ז"ל, מסייר כיום בבסיסי צה"ל ומעביר הרצאות לסגלי פיקוד בנושא. "האירוע הזה", אמר ל-ynet, "רק מלמד שהחיילים, המפקדים על טירונים עדין לא הפנימו את החומרה שעשויים המעשים שלהם לעשות. אמרתי כבר בעבר שרק עונשים כבדים למי שעושים מעשים כאלה - ולא שלושה חודשי מאסר שהטילו על אחד המ"כים שהיה באירוע של הבן שלי - ירתיעו אחרים מלהתנהג בצורה כזאת".

 

שניאור הוסיף כי יש להעמיד לדין במצבים כאלה גם מפקדים בכירים ולא להסתפק בזוטרים, לדבריו, הערעור שהגיש המ"כ מראה כי לא הביע חרטה על האירוע ואינו מכיר באחריותו ולכן אין בכך כל הרתעה למפקדים אחרים.

 

המידע הראשוני לידיעה הגיע באמצעות הדואר האדום


פורסם לראשונה 12/01/2005 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
הטירונים ספגו עונשים קשים (אילוסטרציה)
צילום: גדי קבלו
צילום: אפי שריר
עונשי מאסר לסגל (אילוסטרציה)
צילום: אפי שריר
מומלצים