שתף קטע נבחר

לא רק למקובלים - סדר ט"ו בשבט

סדר ט"ו בשבט הוא מנהג ששורשיו במקובלי צפת מהמאה ה-16. כמה מילים על מקורות החג וכמה מתכונים לסדר ט"ו בשבט עכשוי

את האיזכור הראשון לט"ו בשבט ניתן למצוא במשנה, אולם שם הוא אינו מוזכר כיום חג. לא ברור מתי בדיוק החלו להתייחס אליו כחג - יש כאלה שאומרים שעוד בתקופת המשנה, ויש כאלה שסבורים שמדובר בתקופה יותר מאוחרת, במאה ה-16. המקובלים בצפת של המאה ה-16 נהגו לערוך סדר ט"ו בשבט, שבמהלכו שתו יין אדום ולבן ואכלו מפירות הארץ. הסדר היווה טקס מיסטי שאמור לסייע למשתתפים בו לגלות את ניצוצות האור האלוהי החבויים בטבע.

 

מאותו סדר ט"ו בשבט של מקובלי צפת מגיע המנהג של שתיית ארבע כוסות יין - החל בכוס ובה יין לבן בלבד, דרך כוס ובה יין לבן ומעט יין אדום, שלאחריה כוס

עם יין אדום ומעט יין לבן, ולסיום כוס ובה רק יין אדום. סדר שתיית הכוסות מסמל ירידה בסולם רוחני – מהקל אל הכבד, מהקדוש אל הטמא, וזאת כסמל לירידה לעולם החטא והגשמיות בכדי למצוא שם את ניצוצות האלוהות שחבויים בו ולהשיבם למקורם.

 

סדר ט"ו בשבט נהיה למנהג בגולה, והפך לחג שמסמל את הקשר עם ארץ ישראל. מאחר ובאירופה כמעט ולא ניתן למצוא פירות טריים בחורף, השתרש המנהג של אכילת פירות יבשים, מנהג שרווח גם היום בישראל. החג גם החל מסמל את סוף החורף ותחילת האביב, חג לטבע, אם תרצו.

 

עם תחילת ההתיישבות בארץ ישראל, בשנות השמונים של המאה ה-19, הפך החג לחג בעל משמעות לאומית יותר מדתית - חג הנטיעות.

 

אז אם מתחשק לכם לחגוג סדר ט"ו בשבט, אספנו עבורכם כמה מתכונים שבכולם יש פירות ופירות יבשים. ומי יודע, אולי אחרי שתשתו ארבע כוסות יין תצליחו לגלות ניצוצות, וגם אם לא, מה שבטוח זה שיהיה לכם סדר ט"ו בשבט שמח.

 

תפריט:

  • מרק דלעת עם פאפאיה ואוכמניות מיובשות
  • צלעות טלה ברוטב אגסים ויין על מצע אגסים מיובשים
  • סלט ירוק בעיטור רימונים על מצע קיווי מיובש

 

בכתבה שתתפרסם מחר, נציע גם קינוחים.

 

 

מרק דלעת עם פאפאיה ואוכמניות מיובשות

 

מתכון של שאול בן אדרת / מסעדת "קימל"

  

החומרים (10 סועדים):

למרק:

50 גרם חמאה

1 שורש סלרי חתוך לקוביות קטנות

1 שורש פטרוזיליה חתוך לקוביות קטנות

1 כרישה קצוצה

2 ק"ג דלעת חתוכה לקוביות בגודל 3 ס"מ

זר טימין

זר (כ-20 גבעולים) נענע קצוצה

3 לימונים

10 שיני שום פרוסות

1 כפית מלח

1 כפית פלפל

2 ליטר מים

להגשה:

מעט חמאה לטיגון

50 גרם אוכמניות מיובשות

50 גרם פאפאיה חתוכה לקוביות

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים את החמאה במחבת, מוסיפים את הסלרי, הכרישה ושורש הפטרוזיליה ומאדים אותם מספר דקות עד שהירקות מתחילים להתרכך. מוסיפים את שאר מרכיבי המרק, ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה על סף רתיחה. 
  2. מחממים במחבת מעט חמאה ומטגנים בה את האוכמניות המיובשות והפאפאיה.
  3. להגשה: מסדרים קוביות דלעת בכל צלחת הגשה, יוצקים מרק חם ומקשטים באוכמניות ובפאפאיה.

 

 

צלעות טלה ברוטב אגסים ויין על מצע אגסים מיובשים

 

מתכון של שמעון דרעי / "מוסקט"

 

החומרים (10 מנות):

20 יח' צלעות טלה (2 יח' למנה)

10 אגסים שלמים קלופים

10 חרובים חלוטים

1/2 כוס יין אדום מתוק

2 מקלות קינמון

מלח

פלפל שחור גרוס לפי הטעם

3 כפות שמן זית

2 שיני ציפורן

1 כף סוכר

1/2 כוס מיץ תפוזים טבעי

1 כף מיץ לימון

2 כפות קורנפלור

10 אגסים מיובשים פרוסים

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים בסיר אגסים טריים, יין, סוכר, מיץ תפוזים, מיץ לימון, קינמון וציפורן, ומבשלים על להבה בינונית עד שהאגסים מתרככים.
  2. מוציאים את האגסים, מצננים מעט וחוצים אותם לאורכם. את הרוטב שנשאר מצמצמים עד להסמכה.
  3. מפלפלים את הצלעות היטב. מחממים את שמן הזית במחבת וצולים את הצלעות משני הצדדים, עד לריכוך.
  4. להגשה: מסדרים צלחת עם האגסים החצויים, עד כל חצי אגס מניחים צלע טלה ומעטרים בחרוב חלוט ואגסים מיובשים. יוצקים מעל את הרוטב בו בושלו האגסים, ומגישים.

  

 

 

סלט ירוק בעיטור רימונים על מצע קיווי מיובש

 

מתכון של שמעון דרעי / "מוסקט"

 

החומרים (10 מנות):

1 ראש חסה אדומה

10 עלי רוקט

250 גרם עלי בייבי

2 ענפי בזיליקום טרי

גרעינים מחצי רימון

מלח

קורט פלפל לבן לפי הטעם

2 כפות חומץ בלסמי

1/2 כפית סוכר

4 כפות מיץ רימונים/גרנדין

1/4 כוס יין לבן מענב מוסקט

10 פלחי קיווי מיובש

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את כל העלים והירקות ומסננים.
  2. מכינים וינגרט מהחומץ, הסוכר, מיץ הרימונים, המלח, הפלפל והיין. מעבירים לכלי קיבול את כל הירקות, יוצקים את חומרי הטעם ומערבבים. מניחים על צלחת ההגשה את פלחי הקיווי המיובשים ועליהם את הירקות. מעטרים בגרעיני רימונים.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ט"ו בשבט - יום חג למוכרי הפיצוחים והפירות היבשים
ט"ו בשבט - יום חג למוכרי הפיצוחים והפירות היבשים
צילום ערן יופי כהן
מומלצים