שתף קטע נבחר

גבינה ללא גבינה: ככה עובדים עלינו

זה נראה כמו גבינה ויש לזה שם של גבינה - אבל זה רחוק מלהיות גבינה. תחליפי גבינה וחמאה ממלאים את המקררים ברשתות ומתחזים למוצרים האמיתיים. קונים רבים אינם יודעים שמדובר בחיקוי ומתפתים לרכוש אותם בגלל מחירם הנמוך. מה הקשר בין פיצרלה למוצרלה, ממה עשוי ממרחמאה ולמה מתכוונים כשאומרים בסגנון פטה. משרד הבריאות: קיים חשש להטעיה

אתם ניגשים למקרר הגבינות בסופרמרקט, רואים מוצר שנכתב עליו באותיות גדולות "הבולגריה", ומשוכנעים שקניתם גבינה בולגרית. טעיתם. חלק מהמוצרים על מדפי הגבינות אינם שייכים כלל לקטגוריית הגבינה מהסיבה הפשוטה שהם אינם מכילים חלב, או שאינם עומדים בתקן להגדרת גבינה או חמאה.

 

הבעיה היא שאריזות מוצרים אלה מעוצבות בדיוק כמו אריזות של גבינות מוכרות. המוצרים דומים להפליא ל"עמק", "פיראוס" ו"פטה" והם נמצאים במקרר לצד הגבינות והחמאות, ללא כל הפרדה ותוך חשש כבד להטעיית הצרכנים.

 

המוצרים שמתחפשים לגבינות, שאותם נחשוף כאן, נמצאים גם במעדניות של רשתות השיווק, שם הם נמכרים לפי משקל. גם כאן מדובר בעיקר במוצרים סינתטיים, המחקים את הדבר האמיתי. נכון שגם למוצרים אלה יש ביקוש, בעיקר בקרב מי שאלרגי למוצרי חלב, אך רבבות צרכנים אחרים רוכשים אותם מבלי לדעת מה טיבם.

 

הסמן העיקרי של מוצרים אלה הוא היעדרה של המילה 'גבינה' על האריזה. אבל האריזות דומות כשתי טיפות חלב לאריזות הגבינות, ולכן קל מאוד להכניסן בטעות לעגלת הקניות. מה עוד שמחירן נמוך יותר מהגבינות האמיתיות. סביר להניח שהתייקרות מוצרי החלב השבוע תגדיל את הפער עוד יותר.

 

את "הצהובה הטובה" רבים מכירים. המלחמה שהכריזה תנובה על פרסומי "כפיר", יצרנית הצהובה הטובה, העלו את הנושא לכותרות. במקרה זה, יש לציין, לפחות מוזכרים על האריזות הרכיבים בהבלטה יחסית: חלבון חלב ושמן חמניות. אך במוצרים רבים אחרים שמות המוצרים רומזים לדבר האמיתי, למרות שהם אינם כאלה: 'פיצרלה' שנשמעת כמו מוצרלה, 'בסגנון פטה' או 'בסגנון אדם' מרמז לגבינות ידועות בשם זה, 'בולגרייה' מזכירה גבינה בולגרית ו'ממרחמאה' נראית כמו חמאה.

 

המוצרים המתחזים

 

 

הנה לקט של מוצרים המתחזים לגבינות. אומנם על האריזות לא כתובה המילה "גבינה" אבל העיצוב דומה לאריזות של גבינות מפורסמות.

 

הבולגריה. על האריזה נכתב: "מקור טבעי לסידן". רכיבים: חלב רזה ומפוסטר ושומן צמחי. יבוא מיוון על ידי גולד פרוסט (וילי פוד), יבנה. הבעיה: כל הוספת שומן צמחי שוללת מהמוצר את ההגדרה גבינה.

 

פיצה טופ. רכיבים: חלב מפוסטר ושומן צמחי. מיוצר על ידי ארלה פודס, דנמרק. היבואן: גולד פרוסט (וילי פוד). גם כאן תוספת השומן הצמחי מונעת מהמוצר את ההגדרה גבינה.

 

לורפק. "ממרח חמאה בתוספת שמן קנולה, עשיר בחמאה דנית". מיובא מדנמרק על ידי וילי פוד. לפי התקן הבינלאומי אסור להוסיף לחמאה שומן צמחי מכל סוג שהוא.

 

ממרחמאה הולנדית. "למריחה קלה, בתוספת שמן קנולה". רכיבים: חמאה הולנדית, שמן קנולה. מיוצר בבלגיה עבור חברה בהולנד, מיובא על ידי וילי פוד. כמו במקרה הקודם, לא מדובר בחמאה, אך המוצר הוא בעל חזות של חמאה בגלל העטיפה המוזהבת, בדיוק כמו זו של חמאה.

 

בסגנון אדם. "רכיבי חלב ושומן צמחי". מיובא מיוון על ידי וילי פוד. האריזה האדומה דומה לגבינה ידועה מסוג "אדם".

 

פיצרלה. "חלבון חלב ושומן". מיוצר על ידי צ.י. (כפיר) תעשיות מזון, יבנה. מגיעה גם בגירסת לייט. לא מוזכרת המילה גבינה, אך המוצר נתון באריזה שקופה, דרכה נראים הפתיתים בדיוק כמו גבינה.

 

שבדית. נמכרת במעדניות לפי משקל. כאן רמת התחכום עולה על כולן: על האריזה המעוצבת נכתב "שבדית Lo-Chol" (כלומר, כולסטרול נמוך) ובעברית היא נקראת "שבדית להכל". מכילה רכיבי חלב ושומן צמחי. יבואן: וילי פוד. אין איזכור המילה גבינה, אבל הרמז הוא לגבינה שבדית.

 

בסגנון פטה. נמכרת במעדניות לפי משקל, מגיעה חתוכה בתוך קערה בדיוק כמו כל שאר הגבינות במעדניה. יבואן: וילי פוד. אין אזכור המילה גבינה אלא פטה בלבד. מוצר זה, אגב, הפך להיט גם במעדניות העצמאיות ואפילו בפיצוציות. בבדיקה שערכנו, כל המוכרים ששאלנו כלל אינם יודעים שמדובר בתחליף גבינה.

 

מעושנת. נמכרת במעדניות לפי משקל, מגיעה גם בתוספת שום ושמיר. תוצרת כפיר.

 

בנוסח גבינת אדם. עם שום ושמיר. נמכרת במעדניות לפי משקל. תוצרת כפיר.

 

הצהובה הטובה. "חלבון חלב ושמן חמניות". רכיבים: חלבון חלב, מים, שומן חמניות ועוד. מיוצר על ידי כפיר. המוצר משווק גם בטעמים, בגירסת לייט ולפי משקל במעדניות. האריזה זהה בצבעיה לגבינות פרוסות, כולל הפתיחה באמצעות שבירה. בסופרים מסוימים מצאנו תווית על המדף: "הצהובה הטובה גבינות כפיר". לכפיר אין מחלבה והיא אינה מייצרת גבינות.

 

פתיתים לפיצה. תחליף גבינה תוצרת תנובה. מהנהלת תנובה נמסר, כי המוצר נועד לתת מענה לאוכלוסייה שאינה צורכת מאכלי חלב. "מדובר במוצר זניח, ואנחנו בודקים את כדאיותו", נאמר בתגובה. כמו כן מייצרת תנובה ממרחמאה שאיננה חמאה, כדי לתת תשובה למתחרים, כדברי החברה.

 

האם זה בריא יותר?

 

במשך יותר משבוע התחמק מאיתנו יוסי ויליגר, מנכ"ל "וילי פוד" ביבנה, כך שכל בקשותינו לשוחח איתו על מוצרי היבוא של החברה עלו בתוהו. לעומת זאת, שוחחנו ארוכות עם בעלי החברה המשפחתית "כפיר", המתגאים במוצרי החברה וטוענים שהם עדיפים על מוצרי גבינה בגלל העובדה שהם נטולי כולסטרול.

 

"בתהליך הייצור של מוצרינו הוצא השומן מן החי והוחלף בשומן צמחי, ולכן המוצר נטול כולסטרול", מסביר יאיר וייל, בעל החברה. מוצרים אלה מיועדים לכלל האוכלוסייה אך בעיקר למי שסובל מרמת כולסטרול גבוהה או נמצא בסיכון לפיתוח בעיות בלב. הצהובה הטובה, אגב, תופסת כבר כ-30% משוק הגבינות הצהובות לפי דו"חות נילסן.

 

מנגד, טוענים אנשי החלב ליתרונותיו האבסולוטיים של המוצר שלהם. "מדובר בשיטת ישראבלוף, שמוכרת לנו. בשיטה זו נמכרים מוצרים שאינם מכילים כלל רכיבים של חלב אמיתי, וכמובן שאינם מכילים את המרכיבים התזונתיים החשובים המצויים במוצרי חלב, כמו סידן וכולסטרול טוב", אומר שייקה דרורי, מנכ"ל מועצת החלב. "לצערנו, אין לנו כל יכולת אכיפה נגד יצרנים ויבואנים אלה".

 

דרורי מסביר גם כי בעוד שמחיר החלב עולה - מחירם של מוצרים מיובאים אלה נשאר נמוך, שכן הם פטורים ממכס תחת סעיף "מוצרי מזון תעשייתיים".  

מה שמו לך על הפיצה?

 

 

תחליפי הגבינה הצליחו לחדור במהירות וביעילות גם לפיצריות. למרות שאף רשת פיצה אינה מודה בשימוש בתחליפים במוצריה - גם מפעלי הגבינה וגם משווקי התחליפים מספרים, שהתחליפים מככבים על פיצות רבות. חלקם משתמשים בתחליפים בלבד וחלקם מערבבים את הגבינה עם התחליף כדי להוזיל עלויות.

 

"קל מאוד להבחין בפיצה המכילה תחליפים", אומר ברנרדו בלחוביץ', בעל רשת פיצה מטר. "נותנים לה להתקרר שעה ואז רואים כיצד הגבינה הסינתטית הופכת כהה יותר ומקבלת מרקם קרוש, דמוי פלסטיק. פיצות אלה גם נמכרות במחיר נמוך יותר".

 

רשתות "פיצה מטר", "פיצה האט", "דומינוס פיצה" ו"סברו", אליהן פנינו, הדגישו כי הן משתמשות בגבינה בלבד.

 

מה אומרים במשרד הבריאות

 

כמו יין, דבש או שמן זית, גם למוצרי חלב יש תקן. "התקן אומר שמוצרים אלה מיוצרים מחלב וחלבוני חלב בלבד", אומר נפתלי פולק, הממונה על התקינה במכון התקנים. "הוא כולל רשימת רכיבים ותוספים מותרים ואוסר מפורשות על הוספת שומנים צמחיים".

 

דורית ניצן-קלוסקי, מנהלת שירותי המזון והתזונה במשרד הבריאות, אומרת כי מההיבט הבריאותי אין במוצרים אלה שום נזק, וכמו כן אין עבירה על חוק סימון מוצרים. "עם זאת, בהחלט קיים חשש להטעיה ולכן נבדוק את הנושא בקרוב בוועדה המשותפת למשרד הבריאות ולמשרד התמ"ת, שתפקידה למנוע הטעיית הצרכן".

 

אפילו המוכרים לא יודעים

 

 

הבלבול בין הגבינות האמיתיות לבין התחליפים המחופשים לגבינות מגיע לשיאו במעדניות שברשתות השיווק, שם נמכרים המוצרים לפי משקל. הגבינות והחיקויים נמצאים באותו מקרר ובקערות זהות, אלא שכאן הצרכן בכלל לא יכול לקרוא את התוויות ואין לו גישה לסימון המוצר.

 

יתרה מזאת. למרות שהיצרנים והיבואנים של המוצרים המחופשים נזהרים שלא להזכיר את המילה "גבינה", רשתות השיווק עצמן נופלות בפח הזה ומציינות בתוויות שננעצות במוצר "גבינה של וילי פוד" או "גבינה נקניק מעושן פרוס", או "גבינת פטה" על מה שנקרא "בסגנון פטה". ברוב המקרים, גם המוכרים במעדניה אינם יודעים כלל שמדובר בתחליפי גבינה.

 

אגב, הבדלי המחירים בולטים במיוחד במעדניות, שכן כאן כל המוצרים מסומנים לפי משקל. כאן המחיר הנמוך יותר של תחליפי הגבינה קופצים לעין - מבלי לדעת כלל שמדובר בתחליפים. עצה שלנו: מחיר נמוך בהרבה לעומת מחירה של גבינה ידועה - צריך להדליק נורה אדומה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים