שתף קטע נבחר

איך מפטרים עולה חדש? כושי, אתה מפוטר

עולה חדש, שאינו מקבל דמי אבטלה בניגוד לחוק ומנהלת לשכת התעסוקה קוראת לעברו: "תחזור לרוסיה"; תלמידים ועובדים שנאסר עליהם לדבר רוסית, ומשגיח כשרות שאמר לעובדת: "את אתיופית, אסור לך לבשל ליהודים כי את מטמאת את התבשילים". אלה חלק מהעדויות שנשמעו בדיון בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת בנושא גילויי גזענות כלפי עולים

החברה הישראלית גזענית ומפלה עולים חדשים, בעיקר ממוצא רוסי ואתיופי. כך עולה מדיון שנערך אתמול (ד') בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת בנושא גילויי גזענות כלפי עולים. בדיון, בו השתתפו נציגים מארגוני העולים, הובאו דוגמאות רבות ליחס משפיל ובלתי חוקי שמקבלים עולים במקומות עבודה.

 

יצחק דסה, מנכ"ל ארגון טבקה, המסייע לעולים מאתיופיה, הביא דוגמה למכתב פיטורים שקיבל עובד ממוצא אתיופי, ובו נכתב "כושי, אתה מפוטר". עוד ציין דסה מקרה שבו הורה אחראי אבטחה באוניברסיטה העברית שלא להציב יותר ממאבטח אחד ממוצא אתיופי בכל עמדה.

 

בתל-אביב אירעו מקרים רבים בהם מנהלי חברות עירוניות הורו לעובדיהם שלא לשוחח ביניהם בשפה הרוסית בזמן העבודה, ועובדת אחת פוטרה בשל כך. בערד אמר משגיח כשרות לעובדת ממוצא אתיופי: "את מפוטרת. את אתיופית, ספק יהודיה, לכן אסור לך לבשל ליהודים כי את מטמאת את התבשילים".

 

מנהלת הלשכה צעקה: תחזור לרוסיה, אתה בכלל גוי

 

סרגיי שונין עלה מרוסיה בשנת 2000, וסובל מנכות חלקית כתוצאה מתאונת עבודה שאירעה במפעל לסלטים באזור המרכז. שונין, בעל תואר שני בשפות ובהוראה, סיפר בוועדה כי לאחר שהחליק ונפל, הופסקה עבודתו במפעל ונקבעה לו נכות בשיעור 20%.

 

כשהתאושש, פנה ללשכת התעסוקה בפתח תקווה, שם הופנה, למרות מצבו הפיזי, לעבוד בסיעוד. עקב כאבים בגבו, הוא נאלץ להפסיק את עבודתו. כשפנה שוב ללשכת התעסוקה, ולמרות שהציג מסמכים רפואיים המעידים על נכותו, הוצעה לו עבודה בסבלות.

 

"אמרתי למנהלת הלשכה, יוכי כץ, שאני לא יכול לעבוד בסבלות כי אני סובל מנכות ואסור לי לסחוב. זה לא עניין אותה. היא רשמה לי סירוב עבודה ובכך מנעה ממני את קצבת דמי האבטלה שלי. ביקשתי שיאפשרו לי לעבור קורסים מקצועיים אבל סירבו", סיפר שונין.

 

בינואר 2001 פנה שונין לבית המשפט בדרישה להכיר בנכותו ולבטל לו את סעיף הסירוב שנרשם לו. כאשר שב ללשכת התעסוקה ובידו אישור בית המשפט, נדהם שוב מהיחס לו זכה ממנהלת הלשכה. "היא צעקה עלי ואמרה לי 'אם זאת הגישה שלך ואתה הולך לבתי משפט, אז עוף מכאן ותחזור לרוסיה. אתה בכלל גוי'. היא קראה לשומר והוא זרק אותי מהלשכה ומאז לא נתנו לי יותר להיכנס לשם", סיפר.

 

ארבע שנים אחרי, ולמרות שפנה לסיוע של מוקד הזכויות למובטלים מטעם ארגון "מחויבות", עד היום לא הצליח לקבל את דמי האבטלה להם הוא זכאי.

 

מנהלת לשכת התעסוקה בפתח תקווה המשיכה בתפקידה גם לאחר שהוגשה תלונה רשמית למחלקת האכיפה של משרד התמ"ת ונפתחה חקירה בנושא. היא קיבלה נזיפה וענישה משמעתית מסוימת, אך נשארה בתפקידה כמנהלת הלשכה. רק בשבוע שעבר, ובעקבות פרשה אחרת, הושעתה כץ מתפקידה.

  

יו"ר הוועדה: למגר את הגזענות

 

גם מערכת החינוך אינה נקייה מסממני גזענות. בשנה החולפת נרשמו דיווחים רבים על מורים שאסרו על תלמידיהם לדבר ברוסית ובמקרה אחר אמרה מורה לתלמיד "תחזור לרוסיה", ולא נענשה.

 

מנכ"לית האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, בתיה איוב, טענה כי החברה הישראלית כולה נגועה בגזענות. "נושא הגזענות הוא בעיית כלל החברה. תפישת מערכת החינוך היא גזענית. גם כאשר שרת הקליטה אומרת שאין תקציב להעלות את בני הפלאשמורה, זו גזענות".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ קולט אביטל, אמרה: "כולנו מזדעקים בגין כל תופעה של אנטישמיות בעולם, אך לא עושים די למיגור תופעות הגזענות בישראל. דרושה הגדרת הגזענות כדי לאפשר אכיפת הענישה כנגדה". היא הזמינה את נציגי הארגונים לשתף פעולה עם יחידת האכיפה של משרד התמ"ת, העוסקת באכיפת חוקי העבודה ובוחנת מקרים של אפליה וגזענות.


פורסם לראשונה 26/01/2005 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אגודה ישראלית למען יהודי אתיופיה
בעיה של כלל החברה. איוב
צילום: אגודה ישראלית למען יהודי אתיופיה
אתר הכנסת
להגדיר גזענות. אביטל
אתר הכנסת
מומלצים