שתף קטע נבחר

עובדי "מפעל המוות" בעכו פנו למשטרה

עובדי המפעל "תעשיות אלקטרו-כימיות" עלו לירושלים, כדי להגיש תלונה במשטרה בעקבות תחלואיהם ולהשתתף בדיון מיוחד בכנסת. ועדת המשנה לענייני איכות הסביבה: "נדרוש הקמת ועדת חקירה ממלכתית"

כ-50 עובדים ועובדים לשעבר של מפעל "תעשיות אלקטרו-כימיות" בעכו, עלו הבוקר (שלישי) לירושלים כדי לדרוש פתיחת חקירה פלילית נגד הנהלת המפעל ולהשתתף בדיון בועדת הכנסת למפגעים סביבתיים בנוגע לעתיד המפעל ולזכויותיהם.

 

העובדים מתכוונים להגיע למטה הארצי של המשטרה בירושלים ולהגיש תלונה מאורגנת נגד מנהלי המפעל כיום בעבר.

 

חלק מהעובדים במפעל ה-PVC הגדול בישראל, חלו במהלך שנות עבודתם במקום במחלות קשות. תחקיר "7 ימים" מלפני כחודש גילה שהעובדים חלו לאחר שנחשפו במשך שנים לחומרים מסוכנים ללא הגנה, ציוד מתאים ופיקוח.

 

מהתחקיר עולה שרבים מהעובדים עברו הרעלות חוזרות ונשנות של כספית, אבל במקום לקבל טיפול נשלחו בהוראת ההנהלה ל"איוורור" במתקן אחר במפעל, שם נחשפו לגז הרעיל VCM, המוכר כמסרטן של הכבד. לאחר תקופת צינון הוחזרו לעבודה בכספית.

  

כמו כן, עובדים שנשלחו לנקות מכלים באחד המתקנים התעלפו בשל החשיפה לגזים רעילים, ונמצאו רק אחרי שעות בקרקעית המכל בידי חבריהם. הם נהגו להקשר לפני ירידה לניקוי המכלים, כדי שאפשר יהיה להצילם במקרה של איבוד הכרה.

 

התחקיר חשף את מימדי הפגיעה בעובדים: מתוך מאה שנבדקו, 34 סובלים ממחלות כבד, לבלב ודרכי המרה, אצל כמחצית מהם אובחנו גידולים סרטניים, ושבעה עברו כריתות שונות (ששה נוספים עברו כריתות בדרכי העיכול). 53 סובלים מהפרעות נוירולוגיות, 24 לקו באימפוטנציה ועקרות, 41 נמצאים בטיפול פסיכיאטרי, ושבעה מהם נשלחו לאישפוז פסיכיאטרי.

  

רבים אחרים סובלים ממחלות שונות בסינוסים, מחלות לב ויתר לחץ דם, ודלקות עור. רוב העובדים דיווחו על התפוררות ונשירת שיניים, ועל רעידות בגפיים

 

אחד מהם הוא ז'אן מדר, שסובל כיום ממחלת הסרטן. הבוקר, כשהעובדים המתינו לאוטובוס שיקח אותם לירושלים, הוא עמד מעט מבודד משאר העובדים. "המחלה התחילה אצלי כבר בשנת 92', אבל אובחנה רק בשנת 94'. אבל מה שיותר קשה מהמחלה זו ההתעלמות של שאר העובדים. אנשים במפעל שידעו שבמשך חצי שנה עברתי שני ניתוחי ראש קשים ואפילו לא התקשרו כדי לשאול מה שלומי. אני נוסע עכשיו לירושלים בתקווה שיעשה צדק עם העובדים שחלו במהלך שנות עבודתם במפעל".

 

מנהלת עמותת "אזרחים למען סביבה" בגליל, ליאורה אהרון, שלוותה את העובדים לירושלים, אמרה ל-ynet כי היא וחבריה פועלים כעת במספר מישורים בכדי לקדם את עניינם של עובדי המפעל. "במקביל להגשת התלונה והדיון בכנסת, נגיש בשבוע הבא לפרקליטות המדינה תיק ובו ראיות שאספנו במשך השנים על החומרים שאוחסנו במפעל ועל נושא מיגון העובדים".

 

"נדרוש ועדת חקירה ממלכתית"

 

אחר הצהריים הודיעה ועדת המשנה לענייני איכות הסביבה בכנסת, בראשותה של ח"כ ד"ר לאה נס, כי תדרוש הקמת ועדת חקירה ממלכתית בנושא המחדלים לכאורה שהובילו לתחלואה גדולה בקרב עובדי "תעשיות אלקטרוכימיות".

 

ח"כ נס אמרה כי לוועדה אסור לנהוג בסלחנות כלפי הנהלות המפעל לאורך השנים, ויש צורך לחקור את הנושא עד תום, גם מול ההנהלות וגם מול משרדי הממשלה השונים שהיו אמורים לפקח על הנעשה במפעל.

  

ממשרדה של ח"כ נס נמסר כי הוועדה תשלח מכתבים ליועץ המשפטי לממשלה, לראש הממשלה ולשרת המשפטים בדרישה להקמת ועדת החקירה, דבר האמור "להוות תמרור אזהרה למפעלים מזהמים אחרים".

  

בנוסף, פנתה הוועדה לשר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, ולכונס הנכסים, המחזיק היום במפעל תעשיות אלקטרוכימיות, בדרישה לפצות את העובדים עם סגירת המפעל ולשלם להם את זכויותיהם ואת המגיע להם. כמו כן, נקבעה ישיבה נוספת למעקב, עד שהנושא ימוצה.

  

בדרכם חזרה צפונה, אמרו נציגי הארגונים הירוקים בצפון כי הם רואים בהחלטת הוועדה הישג ושלב נוסף למאבקם להשגת צדק לעובדי המפעל ואיכות חיים וסביבה לתושבי הגליל המערבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
אני נוסע בתקווה שיעשה צדק. ז'אן מדר
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: גיל נחושתן
המפעל בעכו
צילום: גיל נחושתן
מומלצים