שתף קטע נבחר

מזוז עצר הפקעת קרקעות במזרח ירושלים

אחרי "מהפכת הקרקעות" שחולל בקק"ל, היועץ המשפטי מכה שנית: במכתב לשר האוצר הוא מותח ביקורת חריפה על ההחלטה ההיסטורית להחיל את חוק נכסי נפקדים על בתים שננטשו במזרח ירושלים בזמן מלחמת ששת הימים, ומבטל החלטת שרים לאפשר לאפוטרופוס הכללי למכור רכוש בלא הגבלה. הנימוקים: העוול, המשפט הבינלאומי ותדמיתה של ישראל בעולם

מהפכת הקרקעות נמשכת: היועץ המשפטי לממשלה הורה הבוקר (יום ג') להפסיק את החלת "חוק נכסי נפקדים" על נכסים במזרח ירושלים, שהיו שייכים בעבר לפלסטינים וננטשו במלחמת ששת הימים. במכתב ששיגר לשר האוצר פוסק היועץ, מני מזוז, כי החלטת ועדת שרים בנושא, שהתקבלה אשתקד, מנוגדת לדעתו ולא קיבלה את הסכמתו. 

 

בעקבות תוצאות המלחמה ביוני 67', ירושלים המזרחית צורפה לשטחה הריבוני של מדינת ישראל, במסגרת "חוק ירושלים המאוחדת". בינתיים, לא מעט פלסטינים נאלצו לנטוש את בתיהם. אחרים פשוט לא שהו בהם בזמן המלחמה. וכך, בעוד הם עוברים להתגורר בגדה, נותרו הבתים והרכוש נטושים.

 

הפלסטינים שעברו ממזרח ירושלים לשאר חלקי הגדה הוגדרו "נפקדים", נכסיהם הפכו ל"נכסי נפקדים" וזכויותיהם על רכושם הופקעו.

 

במהלך השנה החולפת דנה ועדת שרים מיוחדת בנושא. היא קבעה כי בסמכות האפוטרופוס הכללי לבצע כל מכירה או שימוש בנכסים אלו, ללא כל מגבלה. ההחלטה קוממה את היועץ המשפטי, שהורה לבטלה - ומתח ביקורת על הנוהג השגור כולו.  

 

וכך מנמק מזוז את החלטתו: "הפעלת סמכויות האפוטרופוס לנכסי נפקדים על נכסים במזרח ירושלים של תושבי איו"ש מעוררת קשיים משפטיים רבים - הן כאלה הנוגעים לתחולת החוק ולסבירות החלתו בנסיבות אלה, והן בהיבטים של חובותיה של מדינת ישראל לפי כללי המשפט הבינלומי המנהגי, שהם בעלי תוקף חוקי מחייב בדין הישראלי. בראש ובראשונה חובת המדינה לכבד את זכויות הקניין של התושבים בשטח המוחזק על ידה בתפיסה לוחמתית. חובות אלה מקבלות משנה תוקף גם נוכח השינוי במשטר החוקתי במדינת ישראל והפיכתה של הזכות לקניין לזכות חוקתית".

 

מזוז מוסיף ואומר, כי יישום חוק נכסי נפקדים עשוי לפתוח חזית נוספת במישור הבינלאומי. "מן הראוי להדגיש לעניין זה, כי ליישום ההחלטה שהתקבלה עלולות להיות השלכות בינלאומיות חמורות גם בנוגע לגדר ההפרדה, בהיבטים שונים בגינם זכתה מדינת ישראל לביקורת קשה מבית-הדין בהאג ... מכל מקום, מדובר בנושא מובהק שבו האינטרס של מדינת ישראל הוא להימנע מפתיחת חזיתות חדשות בזירה הבינלאומית בכלל, ובתחום המשפט הבינלאומי בפרט", מסביר היועץ.  

 

"אשר על כן", הוא כותב לשר נתניהו, "אבקשך להורות על הפסקה מיידית של הפעלת חוק נכסי נפקדים על נכסים במזרח ירושלים של תושבי איו"ש. בנסיבות הקיימות, אין מנוס כאמור מחזרה למדיניות לפיה, ככלל, לא ייעשה שימוש בסמכויות לפי החוק בנוגע לנכסים הנידונים, למעט בנסיבות מיוחדות, ובכפוף לאישור מוקדם של היועץ המשפטי לממשלה או מי שהוא הסמיך לכך".

 

בימין זועמים על החלטת היועץ, שבאה זמן קצר לאחר "מהפכת הקרקעות", שקוממה אותם לא פחות. "ביטול חוק נכסי נפקדים הוא התאבדות מדינת היהודים", אומר זבולון אורלב מהמפד"ל, שנמנה בשעתו על ועדת השרים שקיבלה את ההחלטה. "החוק קיים בספר החוקים הישראלי מזה שנים רבות וגם היועץ המשפטי לממשלה כפוף לו, ואין בסמכותו להחליף את המחוקק", הוסיף אורלב.

 

במשרד המשפטים מדגישים כי החלטת היועץ מחייבת.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השלכות חמורות. מזוז
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
הקרקע הופקעה
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
נוכחים נפקדים
צילום: איי פי
מומלצים