שתף קטע נבחר

דחלאן: נכשלה פגישת יועצי שרון ואבו מאזן

צוות בראשות עו"ד וייסגלס הציג את מחוות השרים לפלסטינים לקראת פסגת שארם, אולם הפלסטינים הגיבו בזעם. דחלאן ל-ynet: נתקלנו בחומת סירוב ישראלית בעניין שיחרור האסירים. הוא ציין כי לא נקבעה פגישה נוספת עד לפסגה במצרים. חבר בקבינט הפלסטיני: "אין לדבר על קריסת המגעים". הישראלים: "כרגע לא נשחרר אסירים עם דם על הידיים"

הפגישה המדינית-ביטחונית בין יועצי שרון ואבו מאזן שהתקיימה אמש (יום ה') בתל אביב נכשלה. יועצו הבכיר של אבו מאזן שהשתתף בפגישה, אמר ל-ynet כי "הפגישה לא היתה טובה, זה לא יילך ככה מבחינתנו".

 

דחלאן אמר כי לא נקבע מועד לפגישה נוספת בין שני הצדדים עד לפסגה ביום שלישי. לדבריו, "הישראלים מקשים מאוד בעניין האסירים שהוא הנושא החשוב ביותר לנו. דווקא בתחום הזה, הציגה ישראל עמדות שאינן מקובלות". לאחר מכן עודכן אבו מאזן בתוצאות הפגישה.


השר לענייני משא ומתן ברשות, סאיב עריקאת, אמר לאחר מכן כי "הצד הפלסטיני מוכן למגעים על בסיס של 24 שעות ביום כדי להביא להצלחת הפסגה. אנו דוחים את התעקשות ישראל למקד את הפסגה בעניינים הביטחוניים כי אנו סבורים שאין הבדל בין סוגיות ביטחוניות ומדיניות".


ברשות זועמים על כך שישראל החליטה להרכיב באופן חד צדדי את רשימת האסירים שישוחררו ולקבוע אילו אסירים יהיו בתוך הרשימה.

 

לדברי דחלאן, העמדות של ישראל הופכות את כל העניין ל"דיבורי סרק שאינם שווים את המחיר שלהם". דחלאן אמר ל-ynet כי הפלסטינים לא רואים הישג בעניין הנסיגה מן הערים הפלסטיניות בגדה שכן לדבריו, הנושא החשוב הוא שיחרור האסירים ובו נתקלים הפלסטינים "בחומת סירוב ישראלית".

 

מקור פלסטיני אמר ל-ynet כי "שחרור אסירים שנשאר להם ימים ספורים לתום תקופת מאסרם מציג באור מביך את הצד הפלסטיני ומצביע מבחינת הציבור הפלסטיני על כך שאין התקדמות ממשית בין הצד הישראלי והפלסטיני.

 

"משחק כוחות או משבר?"

 

למרות הדיווח על כישלון הפגישה, אומר ל-ynet מקור פלסטיני כי הוא סבור "שמדובר במשחק כוחות בו ישראל מבקשת להעלות את המחיר במגעים מול הפלסטינים לקראת הפסגה ביום שלישי".

 

המקור אומר כי לא ייתכן שישראל תצפה מהפלסטינים להפוך לקבלני הביטחון שלה. באופן דומה התבטא אתמול דחלאן עצמו כשאמר ש"הפלסטינים לא יהפכו לקבלני המשנה לענייני ביטחון של ישראל".

 

המקור הפלסטיני אומר ל-ynet כי המשוואה שמבקשת להציג ישראל היא קודם כל מאבק פלסטיני עיקש בארגונים הפלסטינים ורק אחר כך התקדמות אמיתית בנושאים השונים - והיא אינה מקובלת על הפלסטינים. לדבריו, "אנו מבקשים שהכל יתקדם בו זמנית. הציבור הפלסטיני שתומך בהפסקת אש חייב לראות שחרור אמיתי ורציני של אסירים. חייב לראות נסיגות מהערים, הסרת מחסומים ולא משחקי מילים. לדברי המקור, הניסיון הפלסטיני עם ישראל בכל הפסקת אש מר מאוד.

 

"ישראל מסירה מחסום אחד ומוסיפה במקומו עשרה כך שקשה מאוד לדבר על הקלות. החשש שלנו הוא שנושא ההקלות יישאר מבחינת ישראל דיבורים על הנייר", ציין.


מזכיר הקבינט הפלסטיני, ד"ר חסן אבו ליבדה, שהשתתף בפגישה, אמר בשיחה לרשת אל ג'זירה כי אין לדבר על קריסת המגעים בין שני הצדדים.


לדבריו, "הישראלים ביקשו להכתיב לנו דברים, והבהרנו להם שזה לא מקובל עלינו ושאנו מבקשים לקבוע לו"ז ברור לפתרון כל הסוגיות. ישנן נקודות מחלוקת, אבל אם ישראל תגמיש את עמדתה ניתן יהיה להתקדם בתחומים רבים, ובמיוחד בכל מה שקשור לצעדים בוני האמון. אנו לא חייבים לקחת את מה שהממשלה הישראלית מבקשת לקבוע לנו. הממשלה הישראלית לא השיבה עדיין לשאלות שהצגנו בפגישות הקודמות".


אבו ליבדה אישר כי המשבר היה תוצאה של מחלוקת בסוגיית האסירים ואמר: "ישראל רוצה, מבלי להתחשב בעמדתנו, להחליט את מי לשחרר ואת מי לא. הדבר מעיד על כוונות שליליות של ישראל ומאיימת בכך להביא לקריסת פסגת שארם א-שייח".

 

המחוות של שרון

 

הצוות הישראלי, בו לקחו חלק, מלבד דב וייסגלס, גם עמוס גלעד, ראש המטה המדיני-ביטחוני של שר הביטחון, ואסף שריב, יועץ התקשורת של ראש הממשלה, עסק בעיקר בהצגה לפלסטינים של "המחוות" עליהן הוחלט בישיבת השרים בבוקר. החלק העיקרי של הפגישה עסק בסוגיית שחרור האסירים, והגורמים הישראלים טענו אף הם כי התנהל ויכוח קשה לאחר שהפלסטינים הגדירו את ההחלטה לגבי האסירים שישוחררו כמעליבה.


הצוות הישראלי הבהיר לפלסטינים כי בנושא הזה ישראל לא יכולה ללכת רחוק יותר בשלב זה, בהתחשב בכך שהפלסטינים עדיין לא ביצעו את מחויבויותיהם. הפלסטינים דרשו למעשה שחרור אסירים ותיקים שנמצאים הרבה שנים בכלא על רצח שבוצע לפני הסכמי אוסלו, אך הישראלים הבהירו: "עוד לא עשיתם דבר, כרגע אין שחרור של אסירים עם דם על הידיים. ההחלטה לא תשתנה לפני הכינוס בשארם. בקשתכם תישקל שוב לאחר שיעצרו מחבלים ויופסק ייצור הקסאמים".

 

השרים החליטו אתמול בבוקר על שיחרור של כ-900 אסירים פלסטינים. 500 אסירים ישוחררו בסיבוב ראשון כמחווה לאבו מאזן, ועוד 400 נוספים במידה והשקט יימשך והפלסטינים יבצעו את מה שנדרש מהם תוך מספר חודשים.

  

מחוץ לנושא האסירים אישרו השרים עוד סוגיות עיקריות: העברת ערי הגדה לאחריות פלסטינית באופן מדורג - ראשונה יריחו ואחרונה רמאללה, אחרי קלקיליה, טול-כרם ובית-לחם; הקמת ועדה משותפת לשב"כ ולמקבילה הפלסטינית, שתקבע את מעמד המבוקשים בערים שיעברו לשליטת הרשות ובאלה שלא, כמו ג'נין; שורת הקלות, ובראשן פתיחת המעברים קרני ואורחן, והסרת סגרים - כולל ברצועה.


פורסם לראשונה 03/02/2005 21:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
דחלאן. "דיבורי סרק"
צילום: שאול גולן
צילום איי פי
עריקאת. נפגש
צילום איי פי
צילם: שאול גולן
לא סגר עניינים? וייסגלס
צילם: שאול גולן
מומלצים