שתף קטע נבחר

המלצה: כוח בינלאומי יטפל בהפרות של מפת הדרכים

"מכון בייקר למדיניות", המייעץ לממשל האמריקני ונהנה שם מאוזן קשבת, גיבש במשך שמונה חודשים נייר עמדה בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני. ההמלצה, שהוגשה למזכירת המדינה ערב צאתה לאזור: כוח תגובה בינלאומי יטפל בהפרות של מפת הדרכים ב"צעדים חמורים ומרחיקי לכת"

יש להקים כוח תגובה בינלאומי לטיפול באי-מילוי ההתחייבויות של ישראל או של הפלסטינים במסגרת תהליך השלום המתחדש - כך ממליץ נייר עבודה שהוגש השבוע למזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס.

 

המסמך הוכן על ידי "מכון בייקר", הקרוי על שם שר החוץ האמריקני בממשל בוש הראשון, ג'יימס בייקר. כותבי המסמך האמריקנים אינם ממלאים אמנם תפקידים רשמיים בממשל הקיים, אולם הם נחשבים כמקורבים לממשל ולדעתם יש משקל בהחלטות הדרג הבכיר.

 

מלבד רייס הועברו עותקים של נייר העבודה גם ליועץ הנשיא לבטחון לאומי סטיב האדלי, לראש הממשלה אריאל שרון, ליושב ראש הרשות אבו מאזן, לנשיא מצרים ולמלך ירדן.

 

ההצעה: מנגנון לניהול משברים

 

המסמך אינו ממליץ לארה"ב רק כיצד לסייע לצדדים בקידום התהליך, אלא גם כיצד עליה לתפקד בעיתות משבר הצפויות בדרך.

 

"ללא קשר למעשיהם של המנהיגים משני הצדדים, אפשר להניח שיהיו מקרי אלימות שיבוצעו משני צדי המתרס במטרה לפגוע במאמץ לשיתוף פעולה בין הצדדים. לכן חיוני שארה"ב תיצור מנגנון לניהול משברים, על מנת לאפשר לצדדים להיות ממוקדים בתהליך השלום, למרות מעשיהם של אלה המבקשים לפגוע בו".

 

נייר העבודה מציע לממשל כי המנגון לניהול משברים יעסוק גם באי-מילוי התחייבויות שנטלו על עצמם הצדדים. על "קבוצת הפעולה הבינלאומית" בראשות ארה"ב יוטל "לקבוע תגובה בינלאומית אחידה לאי-מילוי התחייבות על ידי אחד הצדדים". הקבוצה אמורה לפנות אל הצד המפר בשלב מוקדם כדי לבקש ממנו הבהרות. לפי ההמלצה, בכוח הבינלאומי יהיו נציגים בכירים מארה"ב, בריטניה, קנדה, צרפת, גרמניה, רוסיה, איטליה ויפן.

 

עוד מציע הנייר כי במקרה של אי-מילוי התחייבויות בתהליך, "יש לנקוט צעדים חמורים ומרחיקי לכת נגד מי שאינו מבצע", אבל גם "להציע סיוע משמעותי למי שמבצע את הנדרש במפת הדרכים. קבוצת הפעולה הבינלאומית חייבת להיות מוכנה להתמודד עם תסריטים מגוונים, לרבות תסריט של כשלון ישראלי או פלסטיני, או כשלון של שני הצדדים למלא את חלקם".

 

"נייר העבודה" שהכין "מכון בייקר למדיניות" גובש במשך שמונה חודשים באוניברסיטת רייס בטקסס, בניהולו של אד ג'רג'יאן מי ששימש בעבר כשגריר ארה"ב בסוריה ובישראל. במפגשים להכנת המסמך השתתפו בכירים ישראלים ופלסטינים, וכן אמריקנים, קנדים, אירופים, מצרים, ירדנים ואחרים.

 

בין הישראלים שהופיעו למפגשים ניתן היה למצוא אישים ביטחוניים כמו הרמטכ"ל לשעבר אמנון ליפקין-שחק, תת-אלוף שלמה ברום ותת אלוף דב צדקה. כמו כן השתתפו בהם כלכלנים בכירים כדוד ברודט, עזרא סדן, ויאיר הירשפלד.

 

מהצד האמריקני השתתפו בפורומים עוזר מזכירת המדינה למזרח התיכון, וויליאם ברנס, ובכירים בשגרירות ארה"ב בתל-אביב. אוסאמה אל-באז המצרי, ג'יבריל רג'וב הפלסטיני וסגן שר התכנון הפלסטיני, ד"ר סמיה עביד נכחו אף הם במפגשים יחד עם נציגי האיחוד האירופי, הבנק העולמי ומומחי אקדמיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בייקר. דיונים במכון למדיניות
צילום: איי פי
צילום: מיכאל קרמר
שחק. השתתף בשיחות
צילום: מיכאל קרמר
צילום: זום 77
רג'וב. הגיע מהצד הפלסטיני
צילום: זום 77
צילום: איי פי
רייס. קיבלה את ההמלצות לידיה
צילום: איי פי
מומלצים